Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Вятърните турбини стоплят нощта

Земята около генераторите е по-гореща със средно 0,65 °C

Големите вятърни ферми могат съществено да повлияят върху локалния климат като най-често водят до повишаване на нощните температури. 

Това сочи ново изследване, изготвено чрез същите аналитични техники, които се използват и за проследяването на температурните промени в градовете. 

Изследователите проучват област от Западен Тексас с размер 10 000 квадратни километра, която приютява четири от най-големите ферми за вятърна енергия. 

За период от девет години, от 2003 до 2011 година, когато са издигнати 95% от турбините в региона, нощната температура на повърхността на земята в областта е била със средно 0,65 °C по-висока от близките площи без вятърни турбини. 

През нощта въздухът близо да земята е по-хладен, отколкото няколко метра по-нагоре. Но турбуленцията, създавана от генераторите, изтласква топлия въздух надолу, обясняват изследователите на процеса. 

Все пак те отбелязват, че високите температурни разлики се дължат на бързия ръст на ветрогенераторите в района и затоплящият ефект би се изравнил, ако не се добавят повече турбини. 

Източник:sciencemag
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Горещ като кафе

Създадоха чаша, която
пази идеалната температура повече »

Наука
 
 
0

Панаир на суетата

Срещата за климата
във Варшава отново не доведе до решения, докато планетата ни изглежда все по-ядосана повече »

Наука
 
 
1

За 20 г. трябва да вземем ключови решения срещу климатичните промени

21-и ще е век на климатичната отговорност, каза в София световният учен Кристофър Фийлд повече »

Наука
 
 
0
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане