Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Хоро и екологични практики

Впечатления от Узана Поляна Фест

 
 
снимки: Ива Костова
На прекрасната поляна високо в Габровския Балкан, в местността Узана се събраха стотици хора, които през един уикенд отдадоха почит на зелените идеи под тлъстата сянка на огромната иглолистна гора в разгара на най-горещите юлски дни. Узана Поляна Фест се реализира за втора година и цели представянето, популяризирането и дискусиите около модерни зелени идеи, иновативни технологии, биопродукти, реализирани проекти.

На фестивала се представиха много зелени идеи и впечатляващи екопрактики, които пробудиха цъкания с език „Брей, какви неща стават в България!". Пуснаха се на свобода излекувани птици, рисуваше се върху стъкло, оформи се специална пещ, в която по-късно се изпече замесен по автентични рецепти хляб, представяха се различни произведения на изкуството, опитваше се традиционно сирене, кашкавал, медни продукти, изработваха се свещи,организира се мащабно велосипедно състезание, имаше приказни игри за децата, изпробваха се огромни машини за сортиране и обработка на отпадъци, виеше се хоро под напева на тъпани и гайди...

Който е бил – знае; за останалите ще се наложи да се задоволят със снимки. Догодина пак! – с още повече идеи и реализирани проекти.

Узана Поляна Фест зареди с позитивна енергия присъстващите и показа по интересен начин съвременните екологични практики, които с малко повече желание и старание биха могли да заработят. Фестивалът се финансира от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, който от тази година вече се оттегля от България. 

Посланието е, че ако желаем тези позитивни и полезни практики да продължат, то с инициативата, финансирането и организацията догодина ще трябва да се нагърбим сами.

Узана Поляна Фест бе уважен от министрите на околната среда и водите и на управлението на средствата от Европейския съюз – Нона Караджова и Томислав Дончев, както и от кмета на Габрово Таня Христова.

„Зелени идеи в действие" е мотото на Узана Поляна Фест, а зеленото впечатление от показаните идеи, реализации и добри намерения обещават да се задържат у присъстващите за по-дълъг период от време. Затова „Догодина пак!" се носеше в Балкана – за още добри идеи, успешни реализации и засилване на екологичното влияние от най-подходящото място за това – сред вековната българска гора.
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Объл дом

Строителен инженер създаде къщи на бъдещето повече »

Наука
 
 
25

За едно по-добро утре!

Ученици за пример от Лом повече »

Наука
 
 
0

Новото сърце над колелата

Българска фирма превърна кола втора ръка в електромобил, захранва го с ток от слънцето повече »

Наука
 
 
9
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане