Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Технологичен маратон решава проблеми

В нова инициатива инженери и дизайнери търсят решението на важен казус за 72 ч

За първи път в България ще бъде проведен международният технологичен маратон ТОМ Мейкатон, който обединява инженери, дизайнери, иноватори и хора със специални нужди в създаването на решения за по-добър живот. Събитието ще се проведе в София в рамките на 72 часа между 20 и 23 април. С него България ще стане част от световната мрежа на ТОМ. 

Какви проблеми се решават на ТОМ? Ким е на 29 години и живее сама в САЩ с двете си кучета. На пръв поглед не звучи твърде необичайно..., но Ким е родена без ръце и крака. Има хора, които ѝ помагат вкъщи, но половината от времето си прекарва сама и точно в тези моменти иска да е независима. Заедно с четирима души по време на ТОМ изобретяват устройство, което помага на Ким да достига до далечни места и да хваща предмети със зъби. „От много години мечтаех за нещо подобно за мен и други като мен, за възможността да седнем с професионалисти и да създаваме неща, които помагат на хората". Проектът за устройството, помагащо на Ким, може да бъде свален за ползване напълно безплатно. Подпомагащите технологии, проектирани на ТОМ Мейкатон, са отворени за свободен достъп (open source).

Да "поправиш" света понякога означава да промениш един човешки живот. За целта не е нужно да бъдеш супергерой или най-добрият хирург. Достатъчно е да имаш технически умения, да искаш да помогнеш и да споделиш идеята си със съмишленици.

До 6 март се приемат регистрации на хора или екипи, които искат да използват уменията си и да създадат нещо, което ще промени живота на другите. Регистрирайте се тук. 

Има отделна регистрация за онези, които са информирани за специална нужда на определен човек и искат да се измисли решение. Те могат да отправят предизвикателство към екипите до 6 март тук. 

Организаторите предварително ще съчетаят екипите и съответните нужди, по които ще се работи. По време на маратона ще бъдат осигурени пространство, материали и техническо оборудване за изработване на прототипи. Планирани са съпътстващи събития, които ще разведряват и улесняват работата на участниците. Всичко ще бъде толкова креативно, полезно и вдъхновяващо, колкото са всички ТОМ маратони по света. 

Има още начини, по които ТОМ България може да бъде подкрепен. Той се организира изцяло от доброволци и търси финансиране. Можете да се включите в кампанията за набиране на средства тук.
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Контакт сменя бензиновата колонка

Електромобилите не отделят СО2, за 2 евро минават 100 км повече »

Наука
 
 
3

Рицарят на светлината

Никола Тесла прави революция в технологиите, търси начин за връзка с отвъдното и може би открива пътя към неограниченото електричество повече »

Наука
 
 
2

Здраве от откритие на Тесла

Поларис засилва потока жизнена енергия и помага при редица уж нелечими проблеми, казва д-р Дино Томич повече »

Здраве
 
 
8
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане