Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Показват световния поет на градската фотография

Първа изложба на Робер Доано в България в рамките на Фотофабрика 2017

3 големи изложби и над 10 съпътстващи събития  предвижда четвъртото издание на фестивала за съвременна фотография "Фотофабрика", който продължава до 23 юли в София. Тазгодишното мото „ОТБЛИЗО“ представя фотографията като лупа на обществото, която не анализира, а наблюдава и разказва. Темите от програмата са фокусирани върху малките събития и хората, без които голямата картина на света днес е неосъществима.

На 15 май в Музея на София се откри изложбата на едно от най-големите имена в световната фотография - Робер Доано (Robert Doisneau, 1912 – 1994). Доано е един от основоположниците на фотожурналистиката и сред пионерите на движението, което днес наричаме „Хуманистична фотография". 

Най-известната му творба, тиражирана в цял свят в публикации, картички и рекламни материали, е снимка за списание Life – "Целувка  пред  кметството" (Le baiser de l'Hôtel de ville), публикувана на 12 юни 1950 година – двойка, която се целува по забързаните улици на Париж. Снимката, превърнала се в символ на любовта и младостта, носи на Доано слава и големи хонорари, но и най-голямото му разочарование от професията. Трийсет и осем години по-късно, през 1988-а, семейна двойка завежда дело и паричен иск срещу Доано с претенция, че фотографията е тяхна и направена без позволението им. 

Доано печели делото, но му се налага да признае, че красивият кадър е режисиран и е изигран от двама начинаещи актьори, които се явяват като свидетели пред съда. През 1950 година момичето от кадъра получило оригинален принт на изображението с подпис и печат от Доано в знак на благодарност. През април 2005 г. тя продава снимката на аукцион за 155 000 евро на анонимен швейцарски колекционер.

Изложбата на Доано в рамките на "Фотофабрика" включва 30 от най-известните му фотографии от периода 1945 – 1978 година и ще бъде представена до 15 юни в Музея на София (Регионален исторически музей – София).

В годината, когато се навършват 70 години от създаването на "Магнум  Фотос", "Фотофабрика" организира изложба на двама негови фотографи със самостоятелни експозиции - Алекс Майоли и Кристина Гарсия Родеро. 

ФОТОФАБРИКА е платформа за фотографски събития за широка публика. Фестивалът  представя фотографията като изкуство и социална интерзона, част от съвременната градска културна среда. 


Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане