Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Юри – забравеният майстор, се завръща с изложба!

Можете да я разгледате до 18 юли в галерия Synthesis

 
 

На 20 юни 2017 г. (вторник) от 19 ч в галерия „Синтезис" (бул. „Васил Левски" 55) се открива една специална изложба под надслова „Пространство с много измерения". След дълги години на забвение отново ще бъдат показани фотографиите на Йордан Йорданов - Юри (1940 - 2009 г.). На неговата впечатляваща история е посветен романът, издаден от „Клуб 8" - „И додето се раждат лъчите" от Георги Караманев.
Време е полетът на големия майстор да продължи! На изложбата, която може да бъде видяна до 18 юли, ще бъде показана колекцията от фотографии, принадлежащи на италианеца Серджо Поджанела. Елате на откриването, за да чуете от самия него интересната история, която се крие зад тази колекция, и да видите впечатляващите фотографии, които колекционерът е откупил от Юри. Ще бъдат показани множество кадри, които повече от две десетилетия не са били представяни пред широката аудитория. В откриването ще участва и фотографът Гаро Кешишян.


Йордан Йорданов – Юри е един от майсторите на българската фотография през последните 30 години на ХХ век. Днес името му е познато само на по-старото поколение, а творчеството и личността му са забравени. Печелил е награди от конкурси в Мюнстер, Сан Франциско, София, Пловдив, участвал е в изложби в Мюнхен, Токио, Хюстън, Лозана, Мексико сити, Цюрих, Братислава и много български градове. Негови фотографии притежават някои от най-големите галерии по света.


Дълги години Йордан Йорданов е главен фотограф на списанията „Лада" и „Божур" – най-популярните издания в областта на модата отпреди промените. Паралелно с това той създава своята силна социална фотография, пътувайки из малките градове и села на България. Един от най-характерните му кадри представя възрастни жени в гръб, които за първи път виждат морето.


След промените Юри е първият фотограф, който показва живота в българските затвори и психиатрични клиники. През 90-те години прави запомнящи се серии от Албания и Монголия, докъдето пътува с финансиране от швейцарската фондация „Про Хелвеция". Добре познато име на всички с интерес към фотографията от по-старото поколение, той преживява последните си години в бедност и забрава.  Изложбата включва 70 сребърно желатинови фотографии, копирани лично от автора, собственост на фондация „Серджо Поджанела". По време на изложбата гостите ще могат да се запознаят и да закупят биографичния роман „И додето се раждат лъчите" от Георги Караманев, посветен на живота и творчеството на Йордан Йорданов - Юри, издаден през 2016 година. Книгата бе отличена на тазгодишния национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет".
Събитието се осъществява със съдействието на фондация „Серджо Поджанела" - Италия от Галерия SYNTHESIS / ФотоСинтезис Арт Център и е част от осмото издание на Месеца на фотографията.


Събитието във фейсбук


Още за фотографиите на Юри 


Още за романа „И додето се раждат лъчите"

ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Представиха първия роман, посветен на български фотограф

снимки: Стефан Марков, Булфото

Руси Чанев прочете откъси от „И додето се раждат лъчите" – книгата за живота на Йордан Йорданов - Юри повече »

Събития
 
 
0

Много повече, далеч повече от биографичен роман

Историкът Росен Милев за „И додето се раждат лъчите“ повече »

История
 
 
1
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане