Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Най-характерната черта на българина е неговата упоритост

10 мисли на Учителя Петър Дънов. Научете непознати факти за него и България на събитието „Списание 8 на живо“

Галина Герасимова е сред лекторите на "Списание 8 НА ЖИВО" и ще говори на тема "Учителя Петър Дънов за българите и България". Събитието ще се проведе на 8.10.2017 г. (неделя) в зала "Люмиер" в София. Купете своя билет тук.

Ето и 10 запомнящи се мисли на Учителя по темата:


Какво означава думата българин? – Тя е от древен произход. Под българин разбирам човек, който търси Учителя си, намира го и учи. Истински българин е този, който има доброта в сърцето, справедливост в ума, красота в душата и разумност.

Българин, в космичния смисъл на думата, е човекът на Духа.
Неслучайно България е средище на духовен подем – извор на идеи, люлка на новото учение.

Защо се родих българин? Българинът, това е само една гама, през която ще минете. Народите са училища, в които се възпитават хората. Вие ще минете през всички народи.

Всеки народ развива една специфична черта. Германецът е работлив, англичанинът е справедлив, французинът е учтив, италианецът пее, българинът е твърд като скала.

Българинът развива твърдост. Да бъде човек твърд, това е една Божествена черта. Единствено Бог е твърд и неизменяем.
Който иска да се справя с мъчнотиите, да придобие твърдост, става българин. Българинът е професор по твърдостта.

Най-характерната черта на българина е неговата упоритост. В Европа няма по-упорит от него. Той е черният дроб на човечеството. Сатурн характеризира българина. Сатурн е емблема, която показва причините на отклонението. Човек трябва да изучава отношението на доброто и на злото в света, не може да се разреши едно противоречие ако не се разбере Сатурн.

От 5400 години Небето подготвя българския народ за днешната епоха. Понеже цикълът много е напреднал, то време за отлагане няма, а и дума не може да става за отменяне. Българският народ, ще не ще, ще изпълни своята задача. Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия, ще изпълнят.
Българите трябва да се повдигнат духовно.

Аз познавам душата на този народ. Тя е изстрадала много от своите учители, проповедници, управници. Тя има още малко да пострада, след което веднъж завинаги ще се освободи от старото робство.

България е единствената страна на Балкански полуостров, която има представител в Божествения свят. Това е необикновена привилегия, но и голямо задължение. Ето защо българинът трябва да бъде крайно внимателен – на първо място в отношенията си с Божествения свят, след това към народите и след това към своя собствен народ.

Всички могат да тъпчат българите, но като погледне Бог към дланта си, казва:"Тук са те". Заслужава човек да бъде тъпкан от хората, но името му да бъде написано на Божията ръка.

Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане