Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Номинация за Списание 8 от БАИТ

Асоциацията по информационни технологии раздаде годишните си отличия

За първи път Списание 8 попадна сред официалните номинации за наградите на Българската асоциация по информационни технологии. В категорията за журналистически принос доверието на журито заслужи Михаела Ценкова за поредицата си от интервюта, свързани с технологичното бъдеще. Отличието в категорията получи Петър Георгиев от БНТ, който последователно и задълбочено представя актуални теми, свързани с информационните технологии.

„Наградите на БАИТ" за 2017 г. бяха раздадени на 27 февруари. Повечето отличия са посветени на младите, поели по пътя на своята реализация в ИКТ – фирми и екипи, студенти и ученици, както и техните преподаватели и образователни институции, които ги насърчават и подготвят за тази реализация.


Отличието за специален принос бе връчено на
 Светлин Наков от президента Румен Радев

Наградата за специален принос отиде при съоснователя на Софтуерния университет Светлин Наков - вдъхновяващ преподавател, запалил хиляди хора да се насочат към програмирането и ИТ сектора.

Светлин Наков изгражда мащабна школа за обучение по програмиране, с която дава професия и възможност за реална реализация на хиляди млади хора. В СофтУни за година се обучават около 30 000 души.

Наградата „Значителен корпоративен ИКТ проект" беше присъдена на БГО Медия за уеб-базираната информационна система HARP за управление на данни и сложни процеси, свързани с медицински проучвания. Системата се използва от Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство, над 100 комисии във Великобритания и над 500 000 експерти по света.

Наградата в категория „Държавна администрация" получи Областна администрация Пловдив – за междуинституционална платформа „Посещаемо и безопасно училище". Чрез нея институциите задържат в образователната система деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст от 5 до 16-годишна възраст. Община Пловдив получи още едно отличие - наградата за „Общинска администрация" за включването на облачни платформи в училищата на територия на общината. Стартирала през 2017 г., програмата за дигитализиране ще обхване всички общински училища до 2019 г.Най-малкият участник в конкурса си тръгна с поощрителна награда за успешния си проект. Това е 10-годишната Соня Генова от Добрич, която кандидатства с разработено от нея мобилно приложение, което съдържа въпроси от основните предмети в 3-и клас.

Победител в категорията „Младежка награда" стана ученикът Илиян Кордев от ТУЕС към ТУ-София. Той спечели със изработената от него система за откриване на пробиви в сигурността на устройства, базирани на Линукс.

„Образователна награда"
взе МОН за платформата „Твоят час". Чрез нея през 2017 г. над 314 000 ученици от 1-и до 12-и клас са ангажирани с допълнителни занимания.

В категорията „StartUp Компания" наградата получи екипът на Appzio за иновативната  платформа, която драстично съкращава времето за разработка на мобилни приложения, което намалява крайната цена за клиентите и прави мобилните проекти достъпни.

Наградата за „Успешен български ИКТ продукт" за 2017 г. получиха създателите на Империя Онлайн. Тяхната игра Kingdoms Online само 2 месеца след публикуването си достига до 100 хиляди мобилни геймъри.

„Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения"
стана Check Point Cardio, предоставяща цялостна система за телемониторинг в реално време на ЕКГ и други жизненоважни показатели. С телемедицински център за 24-часово наблюдение и диагностика на пациентите в реално време системата съхранява повече от 35 500 пациентски досиета.

„Компания с най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ индустрия по света"
стана Датекс. Вече 28 години фирмата е световен лидер в производството на фискални устройства, а през последните години и в разработката и производството на мобилни платежни терминали. Продуктите на Датекс се изнасят в над 100 страни от всички континенти.
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане