Подкрепете ни!
8 на живоСтанислава Цветкова / 19 април 2019

Минимализъм срещу прегаряне

Вкопчването във вещите илюзорно запълва друга липса в живота ни

Минимализъм срещу прегаряне
Когато прощаваме, ние лекуваме душата си. А когато пуснем нещо да си отиде – израстваме. Това гласи буквалният превод на известен английски израз, за който си спомних, докато разговарях с Ралица Генчева – бивш изтощен до краен предел работохолик, който претърпява тежък бърнаут. Днес вече е щастлива жена, чието ежедневие е изпълнено с хармония. Вярвам, че нейната история може да спаси няколко живота...

Очаквайте лекцията на Ралица на Списание 8 НА ЖИВО през май!

КУПИ БИЛЕТ

Билет може да купиш от:
Редакцията на Списание  8 (бул. „Черни връх” 1-3, ет. 4)
Билетен център на НДК
Тicketportal.bg
Всички бензиностанции OMV
Всички магазини на Office 1
Книжарници Booktrading


„Бърнаутът е едно от най-хубавите неща, които са ми се случвали в живота“, заявява Ралица Генчева. И ни оставя в недоумение, докато не чуваме цялата ù история. След завършване на висшето образование през 2009 г. всичко при нея изглежда прекрасно – току-що дипломиран финансист започва работа в една от най-големите международни консултантски компании в София. Изкачва се с бързи темпове по корпоративната стълба, започва да ръководи все повече проекти и хора. След четири години във фирмата взема необходимите изпити за професионална квалификация като одитор с едни от най-високите резултати в целия свят. Работният ù ден често продължава над 14 часа, поема извънредно ангажименти през уикендите, а за шестте години, прекарани в компанията, не си взема нито ден болничен. Работата е завладяла изцяло живота ù. Този сценарий продължава до март 2015 г., когато получава първите симптоми на професионално прегаряне.  

ТЯЛОТО ТИ ГОВОРИ

Всичко започва със силно сърцебиене и треперене на крайниците. По онова време предполага, че кръвното ù пада, свързва го с преумората. Тези усещания обаче започват да зачестяват – първоначално веднъж в месеца, после всяка седмица. До един на пръв поглед обикновен работен ден, в който това състояние се появява отново с неописуема сила и продължава цели няколко часа. Колегите ù са силно разтревожени и искат да повикат бърза помощ, но Ралица отказва. Това е моментът, в който тя осъзнава, че това състояние е т.нар. паникатака (виж бр. 11/2015). Официалната диагноза бърнаут ù е поставена няколко дни по-късно, когато отива на лекар, за да си направи изследвания. „Симптомите са лесно разпознаваеми, особено когато е в напреднала фаза, както беше при мен. Неврологът веднага ме диагностицира с бърнаут. Каза, че масово се случва на хора между 25 и 35 години, а причината е, че това е възрастта, в която обикновено човек е най-амбициозен и иска да даде от себе си повече от 100%“, казва Ралица.  

В ретроспекция си дава сметка, че е имала пристъпи на тревожност и нервен стомах. Отдавала го е на ежедневния стрес, но не е предприемала действия, мислейки си, че ще отмине. Тогава тялото ù решава, че по никакъв друг начин Ралица няма да му обърне внимание, и като резултат от прегарянето започва да я бомбардира с паник атаките. „Тялото се старае по всякакъв начин да ти говори и да те насочи да прекъснеш натоварения си ежедневен цикъл. Моето ми е давало многократно сигнали, но аз не съм им обръщала внимание, не съм вземала мерки, чувствах единствено как губя контрол над него“, разказва тя. 

До онзи момент никога не е чувала изразите паникатака и бърнаут. А когато не знаеш, че дадено нещо съществува, няма как да го идентифицираш. Чувстваш, сякаш получаваш инфаркт, умираш. Крайниците се потят, гади ти се, ръцете ти треперят, не можеш да дишаш нормално. Имаш чувството, че полудяваш. Изпитваш неописуем страх. „Но когато дадеш име на това състояние, като го назовеш, осъзнаваш, че паникатаката ще отшуми и няма да останеш в нея завинаги – колкото по-добре си осъзнал това, толкова по-бързо тя минава“, разказва Ралица и в един момент започва да гледа на тези състояния по коренно различен начин и колкото и странно да звучи, да им се радва. „Паникатаката е всъщност нещо положително. Това е предупреждение от тялото ти, че трябва да забавиш темпото, да промениш живота си. Много често е неосъзнат проблем, но когато започнеш работа със себе си, животът се променя към по-добро“, споделя младата жена.  

МИНИМАЛИЗЪМ

На Ралица ù отнема половин година да се възстанови, като прекарва това време в родния си град Варна. Заминава с багаж, който се побира в малка чанта. Това се оказва от ключово значение – изведнъж Ралица открива лекотата, която идва от малкото вещи. Приема минимализма като начин на мислене и започва да го прилага във всяка сфера. Разчиства старото, за  да отвори път на новото. „Това е талантът да намерим изобилие в притежаването на малко. Помага ни да живеем осъзнато, да вземаме решения по-лесно, да се освободим от зависимостта си към предмети и от нездравословни отношения“, казва Ралица. Тя осъзнава, че хората много често злоупотребяват с нея, рядко казва „не“, когато някой я моли за услуга. Дава си сметка, че има познати, които никога не са се интересували от нея самата, а са я използвали за отдушник. Стига до извода, че няма хигиена в емоционалните си връзки, тези, които са токсични. „Минимализмът ми помогна, защото започнах осъзнато да виждам какво ми пречи. Струваше ми много усилия да кажа „Стоп! Достатъчно!“. Това е един огромен катарзис. Свързан е с дискомфорт, но си струва преминаването през него“, категорична е Ралица. 

За да изчисти взаимотношенията си с някои хора и всеки от тях да поеме свободен по пътя си, Рали води разговори на живо или по телефона с тях. Понякога пък пише въображаеми писма, с които иска да се извини или да прекъсне връзката. "В процеса на писане осъзнах защо дадени отношения са се разпаднали и можех да ги пусна да си отидат без угризения и негативни чувства, които преди това съм таила в себе си години наред“, споделя Ралица, която вярва, че всеки, когото срещаме, идва в живота ни, за да ни даде урок.

Ралица Генчева


Рали си дава сметка, че допреди момента на прегарянето си само е задържала, била се вкопчила в старите неща и не е искала да ги пусне: „Това, заедно с натоварването в работата и липсата на чисто физическо време да помисля над живота си, да остана насаме с мислите си, да реша какво правя с тоя живот изобщо, кои хора са ми наистина важни, кои хора са ми излишни... просто трупах и работех нонстоп. Задържах, а не освобождавах. А когато започнах да разчиствам съзнателно, животът ми се подреди като с магическа пръчица – нови вдъхновяващи хора, нови предложения, нови сили за бъдещето“. 

Рали се надява, че един ден ще сме достатъчно мъдри, за да научаваме житейските си уроци и без да страдаме, без да минаваме през моментите, в които усещаме, че светът ни се разпада. Убедена е, че човек може да учи и да достигне определено ниво на развитие и чрез щастието и  приятните преживявания.

ОСЪЗНАТО МИСЛЕНЕ

За тежкото работно прегаряне в живота си Ралица казва, че е най-големият ù урок. „Аз не мисля, че бърнаутът е нещо лошо. И като цяло не смятам, че има нещо негативно, което ни се случва в живота. Ако ни се струва така, трябва да приемем, че това е просто част от пътя ни, за да стигнем до доброто. И е урок. Винаги е за добро. Няма някой там горе, който да стои и да ни мисли злото. Аз съм вярващ човек – казвам вярващ, не религиозен, но вярвам, че всичко се нарежда за наше добро, за наше най-висше благо. Дори най-лошото, което ни се случва“, категорична е тя. Свикнали сме голяма част от хората да живеят с нагласата, че са жертви, чудят се защо им се поднася дадена ситуация, защо все на тях. А всичко си има причина и логично обяснение, което не можем да видим с просто око. За Ралица най-добрият избор е да приемем, че ние сме тук, за да изпитваме любов и радост, и всичко, което ни се случва, ни води натам. 

ИРАЦИОНАЛНИ СТРАХОВЕ

Взела този житейски изпит, Ралица казва, че в бъдеще не би започнала отново работа с огромно натоварване. Години наред е жертвала личния си живот в името на кариерата. Сега е обратното, защото е подредила приоритетите си правилно. За това ù помагат и няколко посещения при психолог. По време на терапията осъзнава защо ù се е случил бърнаутът, а причината се оказва много проста – защото не се отнася към себе си като към човек, когото обича. „Когато обичаш някого, ти не би искал той да работи до три часа през нощта, да припада от изтощение. И ако зависи от теб, никога не би причинил това на твоя партньор, на приятелите си, на семейството. Никога не би ги подложил на такъв живот. Тогава защо подлагаш себе си? Означава, че не се обичаш достатъчно. Тогава за първи път осъзнах колко много съм злоупотребявала със себе си, и то в продължение на години. Пренебрегвала съм съвсем естествени нужди като почивка и сън. Защо? С какво съм заслужила да страдам повече?“, риторично пита Рали.  Изпадайки в подобно положение, човек е отчаян, чувства се в безизходица. Бърнаутът обикновено застига хора, които искат да имат контрол над живота си, над всяка ситуация в него. Може би лекарството за това е точно безпомощността, в която изпадаме, която ни показва, че няма как да контролираме всичко през цялото време. „Минимализмът ми помогна да съм по-осъзната в това, което мисля, и това, което правя. Колкото повече човек е осъзнат в своите мисли, толкова по-лесно може да спре паникатаките, които са защитна реакция на тялото“, казва Рали. А когато започнем да водим по-спокоен живот, тялото ни няма срещу какво да сигнализира и рязко спират и ирационалните страхове. 

SECOND HAND ЩАСТИЕ

След като Ралица се освобождава от токсичните емоционални връзки, отваря гардероба си, за да провери какво се крие вътре, защото живеем в консуматорско общество, което често е наричано „светът на second hand (втора ръка) щастието“. Преди да преживее бърнаута и да открие минимализма, Ралица е човек, който пазарува неразумно, притежава голямо количество дрехи и дори използва шопинга като терапия, както голяма част от жените по цял свят. В книгата си „Кой те излъга какво е щастие“ Ралица разсъждава и върху това. „Изобилието предоставя толкова голям набор от избори, че в един момент губим способността си да вземаме решения адекватно и категорично. А това е пагубно за всяка сфера. Когато ограничим алтернативите в живота си, успяваме да вземаме важните решения бързо и лесно, и по-трудно стигаме до прегаряне“, казва Ралица. Често пазаруваме, за да си подарим миг радост, да избягаме от самотата, лъжем се, че задоволяваме нуждите си. Имаме неистово желание да притежаваме все повече. Правим го автоматично, подсъзнателно. Но какво реално получаваме в замяна? Вещи. Вещи. Вещи. Зариваме се с предмети, губим представа за наистина ценното, важното. Ралица цитира любопитни данни. Например, че за 93% от тийнейджърите в Америка любимото занимание е шопинг. Че прекарваме средно 153 дни от живота си в това да търсим изгубените си вещи – телефон, ключове, ластик за коса, документи. И че много от успелите хора носят едни и същи дрехи - като Марк Зукърбърг например, който на снимките почти винаги е със сива тениска и дънки. „Дори не ми се смята в дългосрочен план колко време съм загубила, търсейки отдушник в материалното. Това вкопчване във вещите илюзорно запълва друга липса в живота ни. И когато открием каква е тя, освобождаването от материалното става много по-леко“, казва жената.

Въпреки че следва правилата на минимализма, Ралица не е крайна, знае, че материалното има своето място в живота ни и то е да го направи по-добър, по-комфортен. Но всеки предмет носи определена енергия: „Когато започнах да разчиствам, намирах много спомени, капсулирани във вещи, част от които свързани с изключително болезнени и неприятни преживявания. И тези предмети съм си ги държала в апартамента в продължение на години! А когато оставим около нас само това, което ни носи хубави спомени, които са от човек, който ни обича, енергийното ниво около нас се променя към по-добро“, категорична е Ралица. 

Р.Р. ОТ АВТОРА: Попаднах на книгата на Ралица в началото на лятото. Не предполагах, че ми е оказала толкова силно въздействие, но вече в гардероба ми има само това, което наистина об(л)ичам. Част от дрехите си раздадох, останалата предадох за рециклиране. Прилагайки част от правилата на минимализма, пуснах да си отидат от живота ми хора, чието присъствие ми носеше тъга. Да, поплаках си. И беше болезнено. Но направих съзнателния избор да продължа душевно олекнала с няколко килограма, защото свалих товара на миналото и се изправих срещу страха си от изоставяне, късайки токсични връзки. Вече зная, че всичко, което правим в живота, са избори. Те не са правилни и грешни,  а едни са уроци, други - благословия.

КУПИ БИЛЕТ

Изживей своя свят на СПИСАНИЕ 8 НА ЖИВО! 8 на живо

Изживей своя свят на СПИСАНИЕ 8 НА ЖИВО!

Незабравими мигове с Гуру Йоги Тан, Мария Лалева, Мадлен Алгафари, доц. Веселина Вачкова, Кирил Петков, Анелия Каранова и танцьорите от „ДенсУeлт"

Най-мощният глас на планетата ще огласи Морската градина 8 на живо

Най-мощният глас на планетата ще огласи Морската градина

На 21 юли 2019 г. „Списание 8 на живо” ще гостува в Бургас

„8 на живо” - знание и забавление в едно 8 на живо

„8 на живо” - знание и забавление в едно

Автори и фенове на Списание 8 се събраха на седмото суперуспешно издание на формата

Днес е нашето уникално събитие Списание 8 НА ЖИВО! 8 на живо

Днес е нашето уникално събитие Списание 8 НА ЖИВО!

Приготвили сме и изненади от изложителите на базара

Теодосий Теодосиев: Смъртно опасно е да си прост! 8 на живо

Теодосий Теодосиев: Смъртно опасно е да си прост!

Ела на лекцията на двамата именити българи и виж отпаднали кадри от документалния филм

Билети за СПИСАНИЕ 8 НА ЖИВО вече и в EVENTIM 8 на живо

Билети за СПИСАНИЕ 8 НА ЖИВО вече и в EVENTIM

Очакваме ви на 18 май в зала Rainbow Plaza

Вижте новите изложители на базара ни на 18 май! 8 на живо

Вижте новите изложители на базара ни на 18 май!

Запознайте се с най-свежите и колоритни брандове, производители и заведения, избрани специално за вас от нашия екип

Остават броени дни до Списание 8 НА ЖИВО 8 на живо

Остават броени дни до Списание 8 НА ЖИВО

Очакваме ви на 18 май 2019 г. в зала Rainbow (до болница "Токуда")

Списание 8 ви кани на пъстър пролетен базар 8 на живо

Списание 8 ви кани на пъстър пролетен базар

Запознайте се с най-свежите и колоритни брандове, производители и заведения, избрани специално за вас от нашия екип

Ред в пространството 8 на живо

Ред в пространството

ФЪНШУЙ учи как да изберем място за строеж, как да разпределим и подредим дома си така, че здраве и благоденствие да изпълват живота ни

Как Пламен видя Буда? 8 на живо

Как Пламен видя Буда?

Стресиран бизнесмен постига състояние на просветление по време на... разговор на кафе с Мила Бучели

Семинар за Паневритмията 8 на живо

Семинар за Паневритмията

Утре, 11 май, от 11 до 18 ч в Клуб на архитекта. Списание 8 дава отстъпка на участниците за билети за „Списание 8 на живо”

Кокосово вдъхновение по време на пролетния ни базар! 8 на живо

Кокосово вдъхновение по време на пролетния ни базар!

Пуснете се по кокосовата вълна на издателство „Вдъхновения”

„Фантазията се основава на реални факти. Тя изпреварва знанието” 8 на живо

„Фантазията се основава на реални факти. Тя изпреварва знанието”

Някои от пророчествата на известния учен вече се сбъднаха. Очакваме следващите.

Формулата на Тео (ВИДЕО) 8 на живо

Формулата на Тео (ВИДЕО)

Темата на новия брой на Списание 8 и на Списание 8 НА ЖИВО - 18 май.

Смехотерапията - забавляваш се и се лекуваш едновременно 8 на живо

Смехотерапията - забавляваш се и се лекуваш едновременно

Моника Балаян е смехотерапевт. Нейн „специалитет“ е изцелението чрез добро настроение. Ела и се убеди!