Подкрепете ни!
8 на живоИва Тодорова / 07 май 2019

„Фантазията се основава на реални факти. Тя изпреварва знанието”

Някои от пророчествата на известния учен вече се сбъднаха. Очакваме следващите.

„Фантазията се основава на реални факти. Тя изпреварва знанието”
Проф. Лъчезар Филипов завършва специалност „Космически изследвания” във физическия факултет на Московския държавен университет, работи в БАН, където се занимава с астрофизика, астрономия и космически изследвания. Национален координатор е на космическата астрофизическа програма за полета на втория български космонавт. Лъчезар Филипов е от малцината учени, които говорят открито за съществуването на извънземни цивилизации и дори организира няколко международни конфереции на тази тема в България. 

Заедно с професор Бойко Рангелов той ще се опита да отговори на всички въпроси, свързани с мистериите, конспирациите, загадките и хипотезите, свързани с Луната.

Посети лекцията на проф. Лъчезар Филипов и проф. Бойко Рангелов на Списание 8 НА ЖИВО на 18 май!


КУПИ БИЛЕТ

Билет може да купиш от:
Редакцията на Списание  8 (бул. „Черни връх” 1-3, ет. 4)
Билетен център на НДК
Тicketportal.bg
Всички бензиностанции OMV
Всички магазини на Office 1
Книжарници Booktrading

Пълния текст на това интервю може да прочетеш в бр. 7/2009 г. на Списание 8. Ще се убедиш, че за някои неща проф. Лъчезар Филипов е истински пророк.


Според вас филмът от стъпването на Луната истински ли е?
Типично по американски те се застраховат. Тръгват към Луната и по данните от деветката и десетката, които прелитат около Луната преди „Аполо 11“, американците заснемат допълнителни кадри и в холивудско студио. Случайно ако не се заснеме реално, да имат резервен вариант.

Има ли и реален филм?
Имало е. Да. Но има и дубликат, който дълго време е бил крит. Когато излиза наяве, се задава въпросът: било ли е истина кацането? При онази огромна война между руснаци и американци, когато „Аполо 11“каца, на 3-4 км от него каца и руската „Луна 14“. Никой не знае какво е представлявала тази„Луна 14“. Тя е кацнала и седяла там. И там си е останала. Руснаците я изстрелват паралелно с „Аполо“. Това е другата руска програма, която не е била свързана с Н-1. Предполагаше се, че тя е можела да носи една капсула, която евентуално да прибере хората.

Съвместен проект?!
Не, но заедно с „Аполо 11“ лети и каца на 3-4 км от тях. И там си остава. След като „Аполо“излитат обратно, „Луна 14“ не се връща. Американците не може да не са кацнали, за-щото руснаците така са ги дебнели, че са нямали право на провал. Другият вариант е това да е световна конспирация. Но е невъзможно. Сега се говори, че извънземните са също световна конспирация, крити с години и т.н. Глупости. Просто ние не сме готови за тях. Така че всичко е било реално, но поради факта, че е имало паралелни филми, реалният факт се поставя под световно съмнение. Другото, което е, самите по-лети са били много трагични. Недоработките на „Аполо 13“, ако си спомняте. Енергийната система изключва и те са се върнали в капсулата, т.е. летели са непрекъснато в модула и когато е трябвало да се прибират, са се прехвърлили в капсулата. Иначе, стоейки в модула, остават без нормално захранване - без гориво и без енергия. Божа работа е било,че по балистичната крива успяват, обикаляйки Луната, да влязат в траекторията, която тръгва към Земята. Абсолютно случайно попадат в нея! Можело е да станат спътник на Луната. Поради недостатъчно развита техника щяха да останат там като вечна капсула с екипаж. Орбитата представлява една осмица и те влизат именно в нея. Минават покрай Луната, виждат Луната, влизат в траекторията към Земята и оцеляват. Иначе са били погребани.

Кой ще се върне пръв на Луната?
Китайците. Те ще кацнат преди Америка, руснаците също ще кацнат преди американците. Защо американците не могат?! Създателят на „Сатурн-Аполо“ – Вернер фон Браун, е гениален човек, но това е било над силите на Америка. Руснаците също само за да се изфукат, направиха совалка, но тя е несъвършена система. Совалката са ракетите, които кацат като самолети. Но те трудно се поддържат. А руснаците си поддържат орбиталната станция. Имат конвейер - правят ракети като консерви. Всичко при тях е отработено. Произвеждат по 10 ракети на месец. Новата площадка за изстрелването име в Куру, Френска Гвиана. И в момента само те непрекъснато си поддържат станцията, едната им ракета е „Прогрес“, другата - „Союз“. Едната е като товарен кораб, а другата е за космонавти. Всичко е отработено. Нямат големи фалове, от 30 г. нямат жертва в Космоса. А американците 2 пъти гръмнаха с „Чалънджър“ при излитането и„Колумбия“ - при кацането...

А китайците?
Китай в момента е с една от най–форсираните космически програми. Помогнали са им руснаците и ще стъпят на Луната може би през 2020 г. Индийците също са дръпнали много.

Откъде идва вашата страст към космическите изследвания?
Единственото нещо, което съм „намазал“ от баща ми (Гриша Филипов - бел. ред.), докато е бил министър-председател и голяма фигура, това е, че той даваше пари за космическите изследвания. Той беше физик и искаше да се занимава с Космоса - имам негови книги, които е писал в затвора... Именно той ми предаде тази страст. От 3-и клас мечтая да съм астроном. Дъщеря ми е в 10-и клас и смята, че е скучна материя. Аз съм преживял скучните моменти, но астрономията е многои нтересно нещо, защото човек започва да гледа небето, но разбира, че нещата са много бавни там, а в теорията стават по–бързо. Аз съм голям фантасмагьор (смее се).

В какъв смисъл?
Фантазирам. Трябва,както е казал Айнщайн, да си представиш какво става, след това да пишеш формулите. Фантазията се основава на реални факти. Тя изпреварва знанието. Това е натрупване. На мен, така, в най-неочакван момент, докато танцувах с едно момиче, ми дойде решението на едно уравнение, което беше всъщност и дипломната ми работа, и после се превърна в метод за решаване. Затова казвам, че не е необходимо да се четат само формули, трябва да четеш и литература, и да се информираш. Защото човешкото съзнание има способност да натрупва информация,която да организира в знание. Бъдете любопитни, фантазирайте, казвам ви го като учен.

Билет може да купиш от:
Тicketportal.bg
Сайта на "Списание 8 на ЖИВО"
Редакцията на Списание  8 (бул. „Черни връх” 1-3, ет. 4)
Всички бензиностанции OMV
Всички магазини на Office 1
Книжарници Booktrading

За абонати на Списание 8 - 25% отстъпка. Абонирай се тук!

Изживей своя свят на СПИСАНИЕ 8 НА ЖИВО! 8 на живо

Изживей своя свят на СПИСАНИЕ 8 НА ЖИВО!

Незабравими мигове с Гуру Йоги Тан, Мария Лалева, Мадлен Алгафари, доц. Веселина Вачкова, Кирил Петков, Анелия Каранова и танцьорите от „ДенсУeлт"

Най-мощният глас на планетата ще огласи Морската градина 8 на живо

Най-мощният глас на планетата ще огласи Морската градина

На 21 юли 2019 г. „Списание 8 на живо” ще гостува в Бургас

„8 на живо” - знание и забавление в едно 8 на живо

„8 на живо” - знание и забавление в едно

Автори и фенове на Списание 8 се събраха на седмото суперуспешно издание на формата

Днес е нашето уникално събитие Списание 8 НА ЖИВО! 8 на живо

Днес е нашето уникално събитие Списание 8 НА ЖИВО!

Приготвили сме и изненади от изложителите на базара

Теодосий Теодосиев: Смъртно опасно е да си прост! 8 на живо

Теодосий Теодосиев: Смъртно опасно е да си прост!

Ела на лекцията на двамата именити българи и виж отпаднали кадри от документалния филм

Билети за СПИСАНИЕ 8 НА ЖИВО вече и в EVENTIM 8 на живо

Билети за СПИСАНИЕ 8 НА ЖИВО вече и в EVENTIM

Очакваме ви на 18 май в зала Rainbow Plaza

Вижте новите изложители на базара ни на 18 май! 8 на живо

Вижте новите изложители на базара ни на 18 май!

Запознайте се с най-свежите и колоритни брандове, производители и заведения, избрани специално за вас от нашия екип

Остават броени дни до Списание 8 НА ЖИВО 8 на живо

Остават броени дни до Списание 8 НА ЖИВО

Очакваме ви на 18 май 2019 г. в зала Rainbow (до болница "Токуда")

Списание 8 ви кани на пъстър пролетен базар 8 на живо

Списание 8 ви кани на пъстър пролетен базар

Запознайте се с най-свежите и колоритни брандове, производители и заведения, избрани специално за вас от нашия екип

Ред в пространството 8 на живо

Ред в пространството

ФЪНШУЙ учи как да изберем място за строеж, как да разпределим и подредим дома си така, че здраве и благоденствие да изпълват живота ни

Как Пламен видя Буда? 8 на живо

Как Пламен видя Буда?

Стресиран бизнесмен постига състояние на просветление по време на... разговор на кафе с Мила Бучели

Семинар за Паневритмията 8 на живо

Семинар за Паневритмията

Утре, 11 май, от 11 до 18 ч в Клуб на архитекта. Списание 8 дава отстъпка на участниците за билети за „Списание 8 на живо”

Кокосово вдъхновение по време на пролетния ни базар! 8 на живо

Кокосово вдъхновение по време на пролетния ни базар!

Пуснете се по кокосовата вълна на издателство „Вдъхновения”

Формулата на Тео (ВИДЕО) 8 на живо

Формулата на Тео (ВИДЕО)

Темата на новия брой на Списание 8 и на Списание 8 НА ЖИВО - 18 май.

Смехотерапията - забавляваш се и се лекуваш едновременно 8 на живо

Смехотерапията - забавляваш се и се лекуваш едновременно

Моника Балаян е смехотерапевт. Нейн „специалитет“ е изцелението чрез добро настроение. Ела и се убеди!

24 електронни броя и билет само за 68 лв.! 8 на живо

24 електронни броя и билет само за 68 лв.!

Абонирай се за две години и ела безплатно на Списание Осем НА ЖИВО