Подкрепете ни!
8 на живоЛучана Узунова / 10 май 2019

Как Пламен видя Буда?

Стресиран бизнесмен постига състояние на просветление по време на... разговор на кафе с Мила Бучели

Как Пламен видя Буда?
Цялата статия е публикувана в брой 3/2019г. на Списание 8


Младо момиче – едва на 27 г., българка, от 10 г. живее във Виена. Мила от малка се пита коя е всъщност и изпада в състояния на блаженство. Първите ù спомени за това са, когато е на 3-4 г. После често обича да съзерцава, докато животът не я въвлича в друга посока: къде да живее, какво да прави след училище и т. н. 

На 18 май 2019 г. в зала Rainbow Plaza (ул. Атанас Дуков 29) Ви каним на Седмото издание на Списание 8 НА ЖИВО  - среща с любими автори и лица от Списание 8. Там ще можете да се запознаете с Мила Бучели и да чуете нейната невероятна история. 

КУПИ БИЛЕТ

Билет може да купиш от:
Редакцията на Списание  8 (бул. „Черни връх” 1-3, ет. 4)
Билетен център на НДК
Тicketportal.bg
Всички бензиностанции OMV
Всички магазини на Office 1
Книжарници Booktrading


Когато Мила е на 21, по време на випасана медитация, „всичко изчезва“. „Никога преди не бях изпитвала такава радост, мир, красота. Това бе най-щастливият и най-истински момент в целия ми живот“, пише Мила Бучели в сайта си. 

Тя едва се удържа да не събуди сестра си посред нощ и да хукне да спасява света. „Първата ми мисъл беше: Трябва да помогнем на хората, те си нямат и представа какви уникални възможности има в тях самите, никой не им казва...“ Но Мила не се втурва да учи и да помага на другите. Запазва тишина и започва да изучава случващото се с нея. Оставя го да узрее. Среща се с учители, мъдреци и големи водачи на нашето време. Едва след като изучава човешката природа от всички страни, тя започва да вижда ясно възможностите как да „пренесе“ светлината и радостта към другите. Разработва своя холистична терапия и напътствия, с които да подкрепи хората „да открият красотата в себе си, да ги вдъхнови да повярват на сърцето си, да вървят своя път и да се събудят за това наистина магично и невероятно съществуване“. Едва тогава започва да помага на стотици хора, търсещи мира и любовта. (Виж www.milabuchelli.com)

ГОВОРИ С МИЛА

Един ден при Мила отива наш сънародник, който работи във Виена, има голям бизнес, но е силно стресиран. Тя започва да му говори и да го води към корена на проблема. И в един момент без дълбоки медитации, часове в мълчание, пост и молитви, без 10 години в Тибет той се пробужда?! Стига до състоянието, в  което „открива Буда“. А да откриеш Буда, означава да разбереш, че самият ти си Буда. Истински, без намек от страдание, вечно щастлив. (Това е т.нар. състояние на пробуждане, или просветление.)

Ето какво разказва предприемачът Пламен - „съвременен Буда“  с проспериращ бизнес в Австрия.

- Открих, че  всичко около нас е преходно. Че всичко е проекция на нашите мисли. Преди да срещна Мила, не бях много вярващ. Не съм вярвал в разни религии и специални неща. Всъщност съм доста голям материалист, или поне бях. Когато дойдох за срещата си с нея, аз не очаквах да получавам просветление или нещо подобно. Дори не знаех какво е това просветление. Просто търсех начин да избягам от стреса и напрежението около мен. В процеса на нашия разговор се случи нещо... но без да го търся или да го знам или целя. И за мен в това е истината - ти го получаваш, не търсейки го. Виждам, че това е проблемът на много хора, те не го откриват, защото го търсят, а просветлението не може да бъде самоцел. Самият смисъл на просветлението е точно обратният. Всъщност не мога да го облека в думи, защото то не се описва с думи, но е много специално. Докато говорихме, аз открих, че всичко, в което съм вярвал и което съм си мислил, е било само в моята собствена глава, която си изгражда представите за света, някакви цели, а всъщност тези неща ги няма, те не съществуват. Но има нещо друго, нещо много по-истинско, което е много повече Аз, отколкото всички идеи, които съм имал за себе си. 

-  Какъв беше Пламен, преди да открие състоянието на Буда? 

- Преди живеех в едно постоянно напрежение, на ръба на нервна криза. Имах твърде много проблеми, твърде много работа, твърде много въпроси, които ме тормозеха. Бях роб на моите собствени цели и на моите проекции за живота - как трябва да изглеждам, как трябва да живея, какво трябва да имам. 
Като човек със сравнително голям бизнес, със 140 служители, бях постоянно под много голям стрес, с постоянни проблеми и неща за решаване. 

- Как се чувстваш сега в сравнение с описаното горе, има ли разлика?

- Сега каквото и да става около мен, то не може да ми влияе. Но това стана след моето осъзнаване. Станах спокоен и уравновесен. Сега живея по съвсем различен начин и нагласата ми е различна. Сега виждам, че няма непоправими неща. Няма нищо, което да е страшно. Преди вземах всичко много навътре. Сега не го правя, защото виждам, че това са външни събития и те не могат да променят моята същност, те са просто неща, които се случват, идват и заминават. Всичко е преходно. Когато се появи трудна ситуация, зная, че ще намеря решението с течение на времето или когато му дойде моментът. Всичко всъщност само си идва на мястото, когато човек застане отстрани и гледа от малко по-различно място, от своята същност, а не от идеите, които има за себе си.

- Ако хората, които се занимават с бизнес, работят оттам, откъдето ти сега работиш, това какво би им донесло?

- Аз мисля съвсем откровено, че всеки, който получи това осъзнаване, може да взема много по-трезво решения. В момента просто няма какво да ме извади от равновесие. Виждам света през други очи, от друга позиция. Ако един бизнесмен иска да е успешен в дългосрочен план, говоря най-вече да запази здравето си, ако иска да не е толкова емоционален, да не приема всичко толкова лично, да не му тежат много неща и да тормозят съня му и цялото му съществуване да бъде обременено... ако открие истината за себе си и ако се замисли над живота, той ще бъде много по-мъдър, по-уравновесен, много по-честен в отношенията си с хората. Доста по-пълноценен. В бизнеса сега това ми помага много, защото седя и гледам със съвсем различни очи хората и техните идеали. Вчера например бях във Франкфурт на среща с голям шеф на голям консорциум, имат 40-ина хотела. Аз стоях и го гледах отстрани с едни съвсем различни очи. Беше много интересно за мен, защото  виждах неговата същност. Той разказваше за бизнеса, за бъдещите проекти, за бъдещите планове, за бъдещите инвестиции на компанията, план, бюджети, цени... Той говореше за всичко това, обаче аз тези неща не че не ги слушах, слушах ги, разбрах ги, беше полезна информацията, но аз всъщност виждах неговата същност. И исках да знам по-скоро какво го прави щастлив... Преди никога не съм гледал така на хората, а по съвсем различен начин, по-материалистично. Докато сега гледам от съвсем различен ъгъл и това ме прави доста по-мъдър. Аз като бизнесмен съм много доволен от това, което ми се случи.

- Разкажи ни за най-големите си страхове преди. А сега имаш ли?

- Преди, може би през 2011-а, когато започнаха първите сътресения в бизнеса – търкане със съдружници, загуба на пари, имах усещането, че това, което съм изградил, ще се срути под краката ми. Имах доста сериозни екзистенциални страхове, които преминаваха в депресивни състояния и в проблеми със съня. Преди имах страхове, че ще загубя всичко, което имам, и как ще реагират другите, защото мен ме познават много хора, може би съм един от най-успелите българи тук и може би един от най-известните. Общественото мнение винаги ме е тормозело, какво ще кажат за мен; как ще изглеждам, ако се проваля. Имал съм тези страхове. Не съм ги мислил, но явно подсъзнателно ми е тежало. Но сега  виждам, че това са някакви пълни глупости, пълни измишльотини – какво мислят, какво говорят, дали ще имаш, или не. Толкова преходни неща. Те са просто някаква част от нашето материално ежедневие, но не са същността ни. Когато си осъзнат за своята същност, всичко друго е без значение – каква кола ще караш, дали ще ходиш на почивки, дали ще имаш 140 служители, или 2-3-ма... Всичко това е нерелевантно и няма никакво отношение към същността и битието на човека. Физическият живот е толкова кратък и мимолетен, че няма защо да си съсипваме времето тук, гонейки някакви химери. Човек може да следва цели, но да знае винаги, че това не е на всяка цена, че не е най-същественото. Пак да си ги гони, но никога да не прекалява с тях и да не забравя своята същност. Ако откриеш себе си, никога няма да имаш страхове, стрес, нерви. Дори в момента, когато закъснявам за много важна среща, си казвам: „Все едно, да става, каквото ще става“. Преди бях много стресиран: трябва това, трябва онова. Сега виждам, че нищо не трябва. Няма я думата „трябва“ в моето ежедневие. Единственото, което трябва, е да бъдем себе си, същността си. И всъщност и това не трябва, защото ние вече сме това. Но не сме осъзнати за него и живеем в проекциите на нашите мисли.

- Какво е трябвало да се случи преди, за да се почувстваш доказан и себереализиран и какво разбираш сега под тези думи ?

- Преди смятах, че себедоказването и реализацията се изразяват в мнението на хората – да будя възхищение, да получавам признание от тях. Това гали човешкото его и те кара да се чувстваш щастлив, и т.н. Ако трябва да съм честен, това въобще не го мисля повече и не знам какво означава вече реализиран. След разговорите си с Мила осъзнах, че всяко нещо е относително  – може за някои аз да съм тотално нереализиран, за други да съм най-успелият, за трети да съм напълно нищо. Реализиран - това е просто фалшива представа за себе си. Вече не гледам от тази гледна точка. Това е напълно маловажно. Какво значи да съм реализиран? Важно е да съм себе си, да съм щастлив. Може би като малки майките са ни набивали в главите: „Виж този колко е успешен, онзи колко е реализиран...“ Това е толкова дребнаво. Винаги има по-успели хора, по-малко успели хора, по-реализирани, по-нереализирани. Може днес да имаш много, утре да нямаш нищо. Това са материални неща, които за мен не че са маловажни, но просто не са от тази важност. 

Аз идвам от много бедно семейство. Живели сме в много лишения, проблеми, нямали сме ток и в същото време сега съм в съвсем различно материално положение. Но може колелото на живота отново да се завърти... Истината е, че аз си оставам Аз, същността ми си е моята същност. Финансовите успехи или неуспехи абсолютно не определят моето истинско битие. И дори според мен, когато на човек не му пука за тези неща, тогава най-много има и най-много му се получават нещата. Ако живееш просто за парите и робуваш на тях и на реализацията и на успеха, ти, първо, поставяш себе си в много тежка ситуация и, второ, не предизвикваш тези неща да ти се случат и да дойдат при теб, а по-скоро - все едно пресоляваш манджата. 

Човек не трябва никога да насилва нещата. Трябва да е спокоен, да гледа отстрани. Аз преди постоянно исках да успея, да направя сделка, да свърша нещо и да изкарвам големите пари... Ако човек е амбициозен и иска много да успее, трябва това искане да го изолира като начин на мислене и тогава може да стане по-успешен и по-добър в това, което прави.

- Случват ли се синхроничности, или да ги наречем чудеса, в работата ти днес?

- Откакто гледам от друго място живота и не мие самоцел правенето на бизнес и сделки, виждам, че нещата се случват. Не знам откъде, но има някаква сила, която отваря всякакви врати и много лесно се получава в действителност, без нито да го целя, нито да го мисля. Виждам, че всяко нещо си идва само на мястото, само се подрежда, сами се получават нещата. Когато има проблем, изведнъж идва някакво решение много случайно. Сякаш имам някакъв свръхкъсмет. Не мога да обясня как, но откакто открих себе си, имам огромен късмет. Просто нещата се получават от само себе си и сериозните неща се разминават с малко. 

Наскоро ми дойде проверка, в която можеха да ми вземат много пари. Обаче с човека много се харесахме, станахме най-добри приятели. Той виждаше, че става въпрос за сериозни неточности, за много сериозни суми, но просто каза: „Виж, имаш да даваш 800 евро.“ Аз не знаех какво да му кажа, чак ми стана неудобно, защото ставаше въпрос за десетки или стотици хиляди евро, а той просто каза: „Няма проблем, ти си супер, ти си един от най-готините хора, които съм проверявал...“ Моят счетоводител ми каза: „Пламене, не знам как го правиш“

Цялата статия е публикувана в брой 3/2019г. на Списание 8


Изживей своя свят на СПИСАНИЕ 8 НА ЖИВО! 8 на живо

Изживей своя свят на СПИСАНИЕ 8 НА ЖИВО!

Незабравими мигове с Гуру Йоги Тан, Мария Лалева, Мадлен Алгафари, доц. Веселина Вачкова, Кирил Петков, Анелия Каранова и танцьорите от „ДенсУeлт"

Най-мощният глас на планетата ще огласи Морската градина 8 на живо

Най-мощният глас на планетата ще огласи Морската градина

На 21 юли 2019 г. „Списание 8 на живо” ще гостува в Бургас

„8 на живо” - знание и забавление в едно 8 на живо

„8 на живо” - знание и забавление в едно

Автори и фенове на Списание 8 се събраха на седмото суперуспешно издание на формата

Днес е нашето уникално събитие Списание 8 НА ЖИВО! 8 на живо

Днес е нашето уникално събитие Списание 8 НА ЖИВО!

Приготвили сме и изненади от изложителите на базара

Теодосий Теодосиев: Смъртно опасно е да си прост! 8 на живо

Теодосий Теодосиев: Смъртно опасно е да си прост!

Ела на лекцията на двамата именити българи и виж отпаднали кадри от документалния филм

Билети за СПИСАНИЕ 8 НА ЖИВО вече и в EVENTIM 8 на живо

Билети за СПИСАНИЕ 8 НА ЖИВО вече и в EVENTIM

Очакваме ви на 18 май в зала Rainbow Plaza

Вижте новите изложители на базара ни на 18 май! 8 на живо

Вижте новите изложители на базара ни на 18 май!

Запознайте се с най-свежите и колоритни брандове, производители и заведения, избрани специално за вас от нашия екип

Остават броени дни до Списание 8 НА ЖИВО 8 на живо

Остават броени дни до Списание 8 НА ЖИВО

Очакваме ви на 18 май 2019 г. в зала Rainbow (до болница "Токуда")

Списание 8 ви кани на пъстър пролетен базар 8 на живо

Списание 8 ви кани на пъстър пролетен базар

Запознайте се с най-свежите и колоритни брандове, производители и заведения, избрани специално за вас от нашия екип

Ред в пространството 8 на живо

Ред в пространството

ФЪНШУЙ учи как да изберем място за строеж, как да разпределим и подредим дома си така, че здраве и благоденствие да изпълват живота ни

Семинар за Паневритмията 8 на живо

Семинар за Паневритмията

Утре, 11 май, от 11 до 18 ч в Клуб на архитекта. Списание 8 дава отстъпка на участниците за билети за „Списание 8 на живо”

Кокосово вдъхновение по време на пролетния ни базар! 8 на живо

Кокосово вдъхновение по време на пролетния ни базар!

Пуснете се по кокосовата вълна на издателство „Вдъхновения”

„Фантазията се основава на реални факти. Тя изпреварва знанието” 8 на живо

„Фантазията се основава на реални факти. Тя изпреварва знанието”

Някои от пророчествата на известния учен вече се сбъднаха. Очакваме следващите.

Формулата на Тео (ВИДЕО) 8 на живо

Формулата на Тео (ВИДЕО)

Темата на новия брой на Списание 8 и на Списание 8 НА ЖИВО - 18 май.

Смехотерапията - забавляваш се и се лекуваш едновременно 8 на живо

Смехотерапията - забавляваш се и се лекуваш едновременно

Моника Балаян е смехотерапевт. Нейн „специалитет“ е изцелението чрез добро настроение. Ела и се убеди!

24 електронни броя и билет само за 68 лв.! 8 на живо

24 електронни броя и билет само за 68 лв.!

Абонирай се за две години и ела безплатно на Списание Осем НА ЖИВО