Здраве

Възпалението спри с омега-3

Защо рибеното масло е не само идеалната профилактика, но и стъпка в лечението на сърдечни, ракови, психически проблеми

Възпалението спри с омега-3
„Напоследък толкова се говори за рибеното масло и омега-3, че хората, които не са достатъчно навътре в темата, могат да си помислят, че това е някаква измислица, пенкилер", казва д-р Милена Коцева. Тя попада на впечатляващите свойства на продукта, след като рибеното масло помага за сериозен здравословен проблем на нейния син, историята ви разказахме в брой 7/2017, когато ви представихме и едно от най-важните свойства на продукта: да дарява здраве на бременните и децата. Дойде време да разширим погледа си...


Нека припомним: важен е не толкова сам по себе си приемът на омега-3, а балансът им в тялото с техните роднини - омега-6 мастните киселини. Заради хранителния режим на днешните хора вместо нормалното съотношение от 1:1, в Европа се приемат 16 пъти повече омега-6 спрямо омега-3. И до голяма степен заради това, въпреки технологичния напредък западната цивилизация страда от тежки болести. 

ПРАВО В ТОП 3

„Правилното съотношение води до намаляване на възпалителните състояния в организма; ограничава опасността от образуване на тромби; предотвратява безконтролното делене на клетките, което води до тумори. Тоест всички най-разпространени болести в западната цивилизация не само са свързани с недостига на омега-3, но и това е доказано от учените", казва д-р Коцева.
Много болести имат в основата си хроничен възпалителен процес: всички автоимунни заболявания, включително най-честият проблем на щитовидната жлеза - тиреоидитът на Хашимото, сърдечносъдовите проблеми, метаболитният синдром, някои психични страдания. С възпаление е съпроводен и аутизмът.

Добрият баланс между омега-6 и омега-3 свежда до минимум възпалителните процеси, защото двата вида се конкурират в организма, обяснява специалистката. „Първо това се случва в клетъчната мембрана; колкото повече отложени омега-3 има там, толкова по-вероятно е те да бъдат активирани, когато организмът се нуждае от омега мастни киселини. Превръщането на омега-3 и омега-6 до активните им форми се извършва от едни и същи ензими и те са второто ниво на конкуренция. Самите активни субстанции, произлизащи от двата вида, също се конкурират в организма. Колкото повече омега-3 има в тялото ни, толкова повече са потиснати възпалителните процеси, тези, водещи до тромби и ракови заболявания.

Ето защо, заради бедното на омега-3 меню на западния свят, се препоръчва те да се приемат през целия живот, казва д-р Коцева. „По-сериозните здравни организации препоръчват допълнителен прием поне два пъти в годината по три месеца. Разбира се, алтернативата е 2-3 порции мазна морска риба в седмицата. Проблемът е, че не знаем колко е чиста", казва д-р Коцева.

РЕШЕНИЕ НАВРЕМЕ

Рибеното масло е забранено само при алергия към риба, добре е да внимават хората, които пият лекарства, разреждащи кръвта. 

Най-голямата му сила е в профилактиката, казва д-р Коцева. „За младите хора тези хронични заболявания са някак имагинерни, а прилагането на рибно масло отрано ги профилактира, избутва във времето проявата на проблемите, а може те въобще да не се появят", казва още д-р Коцева. „И още нещо: съвсем наскоро стана ясно, че омега-3 се метаболизират до липидни медиатори, които активно участват в излекуването на всеки възпалителен процес", разказва още лекарката. „Тоест те са полезни не само като превенция, а и при появил се проблем. 

Д-р Коцева не спира да допълва информацията за пъстрата палитра от приложения на рибеното масло в своя сайт „Хомеостаза". Хората се свързват с нея, доволни от резултата, многобройни са историите на пациенти с хашимото или метаболитен синдром, при които след 3 до 6 месеца се наблюдава значително подобрение. Тя обещава скоро да представи продукт, нов по рода си за българския пазар, за който ще разкаже повече отново и на страниците на „8"...
ИЗБЕРЕТЕ ИЗТОЧНИКА:

РИБА ИЛИ ЛЕН


След като сме се убедили в ползите от омега-3, изниква въпросът как да си ги набавим. Един от вариантите е растителен: лененото масло е най-честият избор за веганите. Има обаче една важна особеност, казва д-р Коцева. Активните омега-3 мастни киселини, които ни носят всички изброени ползи, са ЕPA и DHA. В лененото масло се съдържа друг вариант на веществото, което се преработва в тялото по индивидуален начин. Тоест не знаем колко от приетото ще се превърне в активната субстанция. 
Тогава на преден план като източник излизат рибите, казва д-р Коцева. След дълго проучване тя е стигнала до избора конкретно на Норвежкото рибено масло, защото то е доказано чисто, произвежда се от дребни диви риби, които стоят в началото на хранителната верига. В него няма добавени витамини, което пък позволява, когато е необходимо, да се приемат по-високи дози.

За поръчка на Норвежко рибено масло и въпроси към д-р Коцева:
contact@homeostaza.bg 
тел: 0884 625 972, 0887 931 515
www.homeostaza.bg

Wellwoman – Хранителни добавки номер 1 във Великобритания Здраве

Wellwoman – Хранителни добавки номер 1 във Великобритания

Съвременната гама хранителни добавки са специално разработени, за да подкрепят специфичните хранителни нужди на съвременната жена

Вдишай есента, забрави за хремата! Здраве

Вдишай есента, забрави за хремата!

Сезонът на настинките, синузита и запушения нос вече е тук. Как да се справим?

Adidas Runners - семейството на бягащите хора Здраве

Adidas Runners - семейството на бягащите хора

За инициативата разказва Калин Стоянов – капитан на българския отбор, професионален кинезитерапевт и рънинг инфлуенсър

Тялото произвежда жива вода Здраве

Тялото произвежда жива вода

Тя е продукт от разграждането на мазнините. Резултатът е здраве и младост

Диабетът и наднорменото тегло при майките повишават риска от аутизъм при децата Здраве

Диабетът и наднорменото тегло при майките повишават риска от аутизъм при децата

Учени установиха, че такива майки по-често раждат деца с психични нарушения

Защо и как да изчистваме лимфната си система Здраве

Защо и как да изчистваме лимфната си система

Нашето здраве зависи от нашето разбиране и познаване как функционира тялото ни

Как да имаме силен имунитет Здраве

Как да имаме силен имунитет

Съвети за профилактика и лечение в грипния сезон

Яжте мазнини и отслабвайте! Здраве

Яжте мазнини и отслабвайте!

7 основни принципа на новите нисковъглехидратни режими

Стомасите ни не са кошчета за боклук! Здраве

Стомасите ни не са кошчета за боклук!

Ако не внасяме токсини в тялото си, грипът почти няма шанс да ни порази

Болките в тялото издават емоциите ни Здраве

Болките в тялото издават емоциите ни

9 вида болка, които са пряко свързани с вашите емоции

Как да се храним правилно по време на бременност? Здраве

Как да се храним правилно по време на бременност?

Ако ви влече към сладко, може да имате недостиг на цинк, селен или магнезий

Витамини за психично здраве Здраве

Витамини за психично здраве

Ортомолекулярната медицина може да добави 25 и повече години към живота ни

Как най-добре да се подготвим за бременност? Здраве

Как най-добре да се подготвим за бременност?

Няколко лесни стъпки ни гарантират, че сме направили всичко необходимо

Имате суха кожа? Просто влезте в кухнята Здраве

Имате суха кожа? Просто влезте в кухнята

Даваме пари за скъпи продукти, които са не само неефикасни, но може и да са опасни за здравето ни. Често решението се намира на една ръка разстояние

Forever young! Здраве

Forever young!

Остаряваме, защото бикарбонатите в кръвта ни намаляват

*