Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Нощите на яркия Меркурий

Какво ще видим на небето от 8 януари до 7 февруари

Вътрешна планета в максимална елонгация
Вътрешна планета в максимална елонгация
Събитие на месеца

Най-малката планета е и най-близо до Слънцето, затова обикновено се губи в неговите лъчи. В дните около 19 януари обаче тя е по-ярка от най-бляскавите звезди на северното небе – Арктур и Вега. Тогава Меркурий е на 24 градуса от Слънцето, в максимална западна елонгация (ъгъл между Слънцето, Земята и него) и може да бъде наблюдаван преди зазоряване близо час и половина.


Слънцето

В началото на периода изгревът е малко преди 8 а залезът – десетина минути след 17 ч. В края изгревът е малко след 7,30 ч, а залезът – десетина минути преди 18 ч. Денят нараства с един час – от 9,14 до 10,14 часа. 
На 19 януари Слънцето преминава от зодиакалното съзвездие Стрелец в Козирог, а през нощта на 19 срещу 20 януари навлиза в знака Водолей. 


Луната

Най-близо до Земята (в перигей) тя е на 10 януари (363 242 км), а най-далече (в апогей) – на 22 януари (404 911 км). На 6 февруари Луната отново преминава през перигея на орбитата си (368 819 км).

пълнолуние 12 януари 17,34  -  7,29;  
последна четвърт 19 януари     -      - 11,44;
новолуние 28 януари   7,49   - 18,15;
първа четвърт 4  февруари  11,52  -  0,55.  

Лунното „денонощие“ е по-дълго от средното слънчево денонощие, затова на 19 януари няма изгрев. Той е в 0,56 ч на 20 януари.

В началото на периода Луната е в съзвездието Овен, в „най-ниската" точка от орбитата си, след което е възходяща. „Най-високо“ над еклиптиката тя е на 22 януари. След това е низходяща до 5 февруари, когато отново е „най-ниско“ под еклиптиката и после отново възходяща. 


Звезди и планети

С падането на нощта величественият Орион изгрява към изток. Вляво от него е Капела от съзвездието Колар; ниско под нея са Близнаците (Кастор и Полукс). Около два часа след залез-Слънце към югоизток изгрява най-ярката звезда – Сириус от Голямото куче. Над Орион е Алдебаран – яркочервеното око на Бика. Сутрин Вега е към североизток, Арктур от Воловар – към югозапад.
Най-доброто време за наблюдение на Меркурий са дните около 19 януари, когато е максималната западна елонгация (вижда се за около час и половина преди зазоряване). Венера е Вечерница, блести към югозапад още със залеза на Слънцето. В края на периода е близо до Марс. Червената планета залязва малко преди 22 ч. На 18 януари преминава от съзвездието Водолей в Риби. В началото на периода Юпитер изгрява около 1 ч, а в края - около 23 ч. Остава в съзвездието Девица. Сатурн е видим за кратко към изток преди изгрев. В началото на периода изгрява малко след 6 ч, а в края – към 4,30 ч. Остава в тринадесетото зодиакално съзвездие – Змиеносец.  

Съединения на планетите с Луната
На 19 януари – с Юпитер, на 24-и със Сатурн, на 31-и с Венера и на 1 февруари – с Марс.

Метеорните потоци
До 12 януари все още е активен силният рой Квадрантиди с радиант в северния край на съзвездието Воловар (след полунощ към изток, преди изгрев – към юг). Около 17 януари е максимумът на Делта-Канкридите, когато при благоприятни условия се наблюдават до четири метеора в час. Радиантът им е в съзвездието Рак, което изгрява към изток около два часа след залез Слънце и кулминира към юг около полунощ. След 25 януари са активни и Виргинидите с радиант в съзвездието Девица, което изгрява около полунощ. Това е най-продължителният „звезден дъжд“ – срещите с метеорни тела от този поток продължават до 15 април. Възможни са ярки метеори и дори болиди.
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Събитията на небето от 8 септември до 7 октомври

Астрономическите събития, които не бива да пропуснем повече »

Наука
 
 
0

Сезонът на звездопадите стартира през април

Вижте разписанието на невероятните метеорни спектакли през 2014-а повече »

Наука
 
 
4

Какво ще видим на небето

Астрономическите събития от 8 август до 7 септември повече »

Космос
 
 
0
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане