Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Сатурн в опозиция

Астрономическите явления от 8 юни до 7 юли

доц. Васил Умленски


Събитие на месеца

Юни е месецът на Сатурн. На 15-и е в опозиция, на минимално разстояние от Земята – 1,36 млрд. км. Яркостта му е максимална. За съжаление, е ниско над хоризонта – около 25о. Въпреки това с бинокъл добре се виждат пръстенът и Галилеевите спътници.


Слънцето

Навлязохме в месеца на лятното слънцестоене. Тази година то е на 21 юни в 7,24 ч. Тогава Слънцето е най-високо над небесния екватор. В същия момент то напуска знака на Близнаците и навлиза в Рака. В северното полукълбо започва астрономическото лято, а за жителите на южното настъпва зима. Знаците са отместени спрямо съзвездията – на 21 юни нашата звезда преминава от съзвездието Бик в съзвездието Близнаци.

                                                                                                                      
През периода моментите на изгревите и залезите почти не се променят. Изгревът е няколко минути преди 6, а залезът – малко след 21 ч. На 19 юни е най-дългият ден в годината – 15 ч, 20 мин. През целия период продължителността на деня е повече от 15 часа. В северните страни Слънцето се скрива под хоризонта за малко, а зад Северния полярен кръг въобще не залязва. В Санкт Петербург е сезонът на "белите нощи". 

На 3 юли в 23,11 ч Земята е в афелий – най-далече от Слънцето. Но орбитата на нашата планета е почти кръгова и това не влияе съществено върху климата. 


Луната

Най-далече от Земята (в апогей) тя е на 9 юни (406 401 км), а най-близо (в перигей) – на 23 юни (357 937 км). На 6 юли Луната отново е в апогей (405 932 км).

пълнолуние 9  юни 20,49 -  5,59;
последна четвърт 17 юни 1,32 – 13,16;
новолуние 24 юни   6,16 – 21,23;
първа четвърт 1  юли       13,56 -  1,25.

В началото на периода Луната навлиза в съзвездието Скорпион, низходяща. "Най-ниско" под еклиптиката тя е на 21 юни. След това е възходяща до 4 юли. 

Звездите и ярките планети

Вечер високо към изток блести Вега от съзвездието Лира, по-ниско и вдясно от нея е Алтаир от Орел. Лебедът е към изток-североизток. Към юг, недалече от зенита, са слабите звездички на изключително красивата Северна корона. Най-ярката звезда на северното небе – Арктур от съзвездието Воловар – е високо към югозапад. Голямата мечка е към северозапад. Преди изгрев Слънце към североизток изгрява ярката Капела на Коларя, а почти в зенита е Денеб от Лебед.  

Меркурий практически е недостъпен за наблюдение, на 21 юни е в съединение със Слънцето. Венера е Зорница, изгрява около два часа преди Слънцето. Марс остава в съзвездието Близнаци, но е трудно забележим – залязва скоро след Слънцето. Юпитер остава в съзвездието Девица. В началото на периода е видим докъм 2 ч, а в края – до полунощ. Сатурн остава в съзвездието Змиеносец, близо до границата със Стрелец. Видим е почти през цялата нощ – опозицията е на 15 юни.

Съединения на планетите с Луната:  На 10 юни недалече от нашия спътник е Сатурн. На 21 юни преди изгрев Слънце към изток до тесния сърп на старата Луна ще блести най-ярката планета – Венера. На 1 юли е съединението с Юпитер, а на 7 юли – отново със Сатурн.

Метеорните потоци. През целия период все още са активни Сагитаридите (Алфа Скорпидите) с радиант в областта на съзвездията Стрелец и Скорпион (около полунощ ниско към юг). Между 22 юни и 2 юли след залез Слънце към юг-югозапад можем да наблюдаваме и Юнските Боотиди. Радиантът им е в съзвездието Воловар, максимумът е на 27 юни. Часовото им число варира, но през 1998 г. е достигнало 100. Към края на периода ще започнат да се появяват и Алфа Каприкорнидите. Те са бавни ярки метеори с радиант в съзвездието Козирог, което кулминира към юг около два часа преди разсъмване.
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

На Сатурнов спътник се крие океан

Това може би обяснява гейзерите на Енцелад повече »

Събития
 
 
0

Поздрави от Сатурн

НАСА показва уникални кадри 10 години след като „Касини“ полетя към далечната планета повече »

Събития
 
 
2

Откриха кислород на сатурнов спътник

Животворният газ обаче е в незначителни количества повече »

Космос
 
 
0
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане