Наука

Нека не местим стрелката!

Инсулти, инфаркти и хронични болести заради смяната на часа. Българки призовават институциите да се откажем от нея

Нека не местим стрелката!
Да се отмени „лятно-зимното" часово време поискаха жените от „Организацията на обединените българи" (ООБ) в писмо до президента Румен Радев. Копие е изпратено до премиера Огнян Герджиков, до Огнян Златев -ръководител на представителството на ЕК в България, Теодор Стойчев -ръководител на ЕБЕП в България, и до Списание 8. 

Икономическата изгода от това решение се равнява на 0,60 лв. на глава от населението, обясняват жените. (Сумата е от неизползването на изкуствено осветление 20,5 гигаватчаса годишно, или около 0,01 % от общата консумация на страната за 2005 г.)

На другата страна на везните обаче стоят множество негативни ефекти върху здравето и поведението на хората вследствие нарушаването на биологичния им ритъм, обясняват от ООБ. Проблеми със съня и концентрацията, повишена раздразнителност и дори агресивност, склонност към самонараняване, изостряне на хронични заболявания (особено сърдечносъдови), а оттам – увеличен риск от катастрофи, трудови злополуки, самоубийства и пр. 

Жените от ООБ цитират изследване на биолозите Тил Рьонеберг и Томас Кантерман от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен, според които преминаването към лятното часово време обърква вътрешния часовник на хората и повишава риска от инфаркт. Друго проучването от Университета в Турку, Финландия показва увеличаване на риска и от исхемичен инсулт. 
Данни на Американската кардиологична асоциация пък са показали, че исхемичните инсулти съставляват 87% от всички случаи на мозъчен удар и се увеличават с 8% в двата дни след преминаването към лятното часово време! 

Изследователи са установили, че за болните от рак и за хората над 65 години рискът от инсулт е съответно с 25% и 20% по-висок след преминаване към лятно часово време, отколкото през другото време.В България потърсилите спешна кардиологична помощ в първия делничен ден след преминаването към лятното часово време са с 50-65% повече, наблюдава се и драстично влошаване на състоянието на хората с хронични заболявания, твърдят още от организацията и обясняват: смяната на часовото време пречи на естественото настройване на вътрешния часовник, тъй като производството и на мелатонин, и на кортизол в човешкия организъм е чувствително към наличието на дневна слънчева светлина, а последиците са сериозни. 

Симптоматиката на десинхронозата е сходна със състоянието на хроничното недоспиване: гадене и чувство за тежест в стомаха; главоболие и замаяност; дезориентация в пространството; ирационално мислене; безсъние или патологична  сънливост; депресивно настроение; изгубване на апетита; нарушена двигателна активност. И това са симптоми, които засягат всеки от нас в началото на първата седмица след смяната на времето.

В заключение жените обобщават, че прилагането на мярката е неоправдано особено на фона на пренебрежимо малкия енергиен ефект от нея. Това е причината 169 други държави да не си „пипат“ времето! А десетки страни вече да са отменили това неправилно решение през годините, допълват дамите.

Отмяната на „лятно-зимното“ време може да стане лесно - с отмяна на Постановление 94 на Министерския съвет от 13.03.1997 г., според което стрелките се местят. 

В отговор на петиция 1477/2012 г. ЕК вече е обяснила, че „решението относно стандартното часово попада в сферата на компетентност на държавите членки, а не в тази на ЕС", следователно е изцяло в ръцете на отделните държави.

„За пръв път тази практика е въведена от германското правителство през 1916 г. по време на Първата световна война. Достатъчно дълъг период от време, за да се осъзнаем и да спрем връщането на часовника с един час напред или назад!", заключават българските жени. 

„Умоляваме като майки, съпруги и дъщери на поколения българи: Направете българския народ по-щастлив и усмихнат, макар и на пръв поглед този жест на отмяна на „лятно-зимното" часово време да изглежда твърде малък на фона на останалите проблеми в държавата. Ефектът му обаче ще бъде голям и всички ние заедно ще го усетим много скоро и в името на България! Доверете се на женската интуиция, тя рядко подвежда!"
Моят живот изобилства от успехи Наука

Моят живот изобилства от успехи

Какво да очакваме до края на седмицата според нумерологията

Подпалени са доказателства за наличието на живот на Марс Наука

Подпалени са доказателства за наличието на живот на Марс

Два космически кораба изследват почвата и унищожават всякакви следи за живот на планетата

Как двама българи променят въздушния бизнес (ВИДЕО) Наука

Как двама българи променят въздушния бизнес (ВИДЕО)

Братя Рангелови разработват дрон, който ще превозва над 360 кг на разстояние до над 2400 км

Луната спи Наука

Луната спи

Астрономическите явления от 8 юли до 7 август

Дао на световната революция Наука

Дао на световната революция

Блокчейн: технологията зад криптовалутите като биткойн, скоро ще промени света. Готови ли сме за това?

Гигантът отблизо Наука

Гигантът отблизо

Астрономическите явления от 8 май до 7 юни

Здравей, лято! Наука

Здравей, лято!

Астрономическите явления от 8 юни до 7 юли

„Букви“ на 7000 години Наука

„Букви“ на 7000 години

Вижте използваните от авторите източници към водещата тема на майския брой

Кан Тервел – Спасителят на Европа Наука

Кан Тервел – Спасителят на Европа

Отбелязваме 1300 години от победата на владетеля над арабите при Константинопол

Конференция за криптовалутите в София Наука

Конференция за криптовалутите в София

Идват водещи експерти от 6 държави

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх Наука

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх

Когато стигнеш до края на въжето, завържи възел и се дръж здраво

Единствено любовта дава смисъл на всички неща Наука

Единствено любовта дава смисъл на всички неща

Бъдете внимателни с всички и сурови със себе си

Дъжд от Лириди Наука

Дъжд от Лириди

Астрономическите явления от 8 април до 7 май

Не мисли, че има грешка - мисли как да я поправиш Наука

Не мисли, че има грешка - мисли как да я поправиш

Тайната на успеха е в умението да разбирам гледната точка на другите

Българче смята с лекота сложни математически задачи (ВИДЕО) Наука

Българче смята с лекота сложни математически задачи (ВИДЕО)

Благодарение на менталната аритметика децата се справят бързо с трудни задачи. Още за метода четете в новия брой на Списание 8

МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА: Еднопосочен билет до Марс Наука

МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА: Еднопосочен билет до Марс

Колонизацията на Червената планета звучи като сюжет на фантастичен филм, но за един човек и неговия екип това е недалечното бъдеще