Наука07 октомври 2015

Помощник за велосипедиста

Серия клипове от велоклуб „Бициклет" ви помага да се грижите за колелото и да подобрявате уменията си

Велоклуб „Бициклет" е подготвил страхотен подарък на всички множащи се ежедневно почитатели на колелата у нас! В своя Youtube канал неформалното движение на любители велосипедисти събира видеосъвети как да се грижим за колелото си, за аксесоарите и въобще - как да се превърнем в по-добри колоездачи, решавайки проблеми, пред които се изправяме всеки ден.

„В „Бициклет" ни обединява това, че обичаме да караме колело не само по път към работа, а и сред природата, в планината", казва един от ентусиастите във велоклуба, адвокатът Тодор Грозданов. „Не търсим състезания, спортни постижения, а приятна разходка сред природата, да видим хубави места, хубави хора, да се запознаем с други велосипедисти". 


снимки: Георги Грозданов

Така преди година се ражда велоклубът, а хората в него започват да обсъждат какво могат да направят, за да привлекат повече фенове към колелата. Така на Тодор му хрумва идеята за видеоуроци с указания как се поддържа велосипед. 

„Като почти всяко момче, и аз отдавна обичам да си ръчкам с отвертка по колелото, но понякога, като не разбираш, дръпваш едно болтче и всичко се разпада. Затова решихме, че е добре повече начинаещи да знаят основните умения в грижата за велосипеда – как да го смажат, ръчно да настроят скоростите, спирачките, защото това може да се наложи и по средата на карането. Ако си в планината и не знаеш какво да правиш, просто си оставаш там", разказва Тодор.

Да помогне, показвайки основните умения, се съгласява Боби Бояджиев - бивш състезател и механик със 7-8 години стаж. Клипчетата вече се радват на сериозен интерес в двете най-големи платформи за споделяне на видео. Първото от поредицата е със съвети как да подготвим колелото си след зимата:Вече са готови 11 клипчета на различни теми: смазване на веригата, настройване на скоростите, на спирачките, смяна на гуми, монтиране на кошница... Присъстват също съвети какво да вземем в аптечката за път и дори за уж познати неща, като как да сложим каската си. „Оказа се, че масово хората я слагат като че ли е шапка, а тогава не върши никаква работа и при падане все едно си без каска", казва Тодор. Съветите са дадени като за хора, които не разбират от велосипеди, но мнозина колоездачи с опит също откриват по нещо ново и интересно, различен опит или съвети. 

От клиповете хората научават и за други грешки, които допускат. Вероятно най-честата е липсата на поддръжка - почистване и смазване. След каране в гората, сред прах или кал, колелото не се почиства или се мие с вода и после не се смазва – така частите започват да ръждясват. Друга честа грешка е да се използват клещи за опъване на жилата, които разрушават самата им структура. Такива дребни неща могат да бъдат избегнати много лесно и за това определено ще са полезни клипчетата на „Бициклет".

Според Тодор ако сам се грижиш за велосипеда си, излиза по-евтино, но ако не знаеш какво правиш, може да излезе много по-скъпо. „При веломеханик нещата са сигурни и качествени, но пък ако сам си го поддържаш, познаваш своя велосипед и знаеш къде са евентуалните проблеми, къде да пипнеш. Ако е само настройка на спирачки и скорости - веломеханикът може да го направи за 10-15 минути, а ако си сам - за час-два. На мен лично ми е приятно да се занимавам с колелото си, но това е въпрос на лична преценка", допълва запаленият велосипедист. Следващата стъпка на велоклуба е нова видеопоредица, насочена към уменията за каране в гората. Води я Любо Ботушаров, създател на сайта MTB BG, познат и на читателите на Списание 8 от поредицата ни за велопътешествия. Любо ще разказва и показва как трябва да се държи велосипедистът, как да стои на колелото си, как да подходи към препятствия, към изкачване, към спускане, какво да направи, за да го вземе пътя бързо, но най-вече сигурно. От „Бициклет" са отворени за предложения за следващи клипове към своите приятели, към всички, за които велосипедът е или искат да бъде начин на живот. 

„Главната ни цел е да покажем на начинаещите, че велосипедът е нещо хубаво, че горските пътеки не са страшни, а напротив – приятни и прекрасни. Че една разходка те зарежда с енергия за седмици напред", казва Тодор. „Колелото е средство да стигнем до красивите места в българската природа, които иначе пеша отнемат повече време. С малко усилие се качваш на един връх уморен, за да погледнеш красивата гледка. Забравяш цялата умора, забравяш всичко, после едно хубаво спускане идва, за да вдигне адреналина. С колелото можеш да избягаш от градската среда, от напрежението, от целия стрес, който ни преследва, от градския шум. И за мен е така - всякакъв вариант, който ще ме изведе извън град, в природата, гората, планината, дори полето е добре дошъл. Искам да посъветвам всички, които се чудят дали да посегнат към велосипеда си – започнете да карате в гората! Хубаво е, приятно е и не е страшно, напротив. Голям кеф!"


Гигантски взрив причинил ледниковия период Наука

Гигантски взрив причинил ледниковия период

Изотоп, открит в утайката на морското дъно, „говори“ за сблъсък на космически тела в близост до Марс

Отгледаха месо на 248 мили от Земята с 3D биопринтер Наука

Отгледаха месо на 248 мили от Земята с 3D биопринтер

Израелска компания култивира говежди клетки на Международната космическа станция

Защо не помним сънищата си Наука

Защо не помним сънищата си

Колкото по-кратък е сънят ви, толкова по-кратък е животът ви

Ще спасим ли океана от пластмасата? Наука

Ще спасим ли океана от пластмасата?

Прогнозите са, че за 20 години Ocean Cleanup ще го изчисти от почти всички боклуци

Парализиран французин се движи с екзоскелет Наука

Парализиран французин се движи с екзоскелет

Учени: Скоро и инвалидните колички ще могат да се задвижват със силата на мисълта

Възрастните възприемат болката на момичетата не толкова сериозно Наука

Възрастните възприемат болката на момичетата не толкова сериозно

Психолози изследват стереотипите ни спрямо половете. Резултатите могат да помогнат на медицината

Неделя в четири Наука

Неделя в четири

Астрономическите явления от 8 октомври до 7 ноември

Ядем по 5 грама пластмаса на седмица Наука

Ядем по 5 грама пластмаса на седмица

Пакетчетата за чай се разпадат на милиарди частици, които отиват в корема ви

Увеличава се броят на децата с увреждания Наука

Увеличава се броят на децата с увреждания

Близо 18% са с увреждания в развитието си

2,6 млн. души годишно умират от лекарска грешка Наука

2,6 млн. души годишно умират от лекарска грешка

СЗО препоръчва пациентът да е с адвокат в спешното

Възможно ли е наистина да се отглеждат картофи на Марс? Наука

Възможно ли е наистина да се отглеждат картофи на Марс?

Съвместен проект на Международния център по картофите и НАСА дава обещаващи резултати

Астероид минал на „астрономически” инчове от Земята Наука

Астероид минал на „астрономически” инчове от Земята

Телескопите на НАСА не успели да разпознаят обекта

91% от населението на Земята диша замърсен въздух Наука

91% от населението на Земята диша замърсен въздух

7 млн. души умират заради това. Изискванията на ЕС не отговарят на стандартите на СЗО?!

На Венера може да е имало живот Наука

На Венера може да е имало живот

Преди милиони години мистериозна катастрофа унищожава живота там

Учени предлагат линия между Луната и Земята Наука

Учени предлагат линия между Луната и Земята

Те смятат, че е възможно космическият асансьор да се построи с днешните технологии