Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Какво ще видим на небето

Астрономическите събития от 8 октомври до 7 ноември

Слънцето 

В началото на периода изгревът е в 7,32 ч, а залезът – четири минути преди 19 ч. В края изгревът е в 7,08 ч, а залезът – десетина минути след 17 ч. Есенното равноденствие отмина и денят вече е по-къс от нощта. През периода той намалява от 11,24 на 10,04 часа. Необичайните разлики в моментите на изгревите и залезите се дължат на преминаването към нормалното източноевропейско време на 30 октомври (неделя), в 4 ч. На този ден трябва да върнем часовниците с един час назад (или да ги превъртим с 23 часа напред, за да не ни върви назад :) ).

На 22 октомври Слънцето излиза от знака на Везните и навлиза в Скорпиона. На 31 октомври то излиза от съзвездието Девица и навлиза във Везни (знаците са отместени спрямо едноименните съзвездия).  


Луната 
През периода най-близо до Земята (в перигей) нашият естествен спътник е на 17 октомври (357 859 км). Най-далече (в апогей) е на 31 октомври (406 659 км). 
Основни фази на Луната, изгревите и залезите за тези дни:
Първа четвърт: 9 октомври; 14,47 - –. 
Пълнолуние: 16 октомври; 19,15 - 7,39.    
Последна четвърт: 22 октомври; – - 14,14.
Новолуние: 30 октомври; 6,24 - 17,35.
Първа четвърт: 7 ноември; 13,08 - 23,38. 

През периода има две фази първа четвърт, защото лунният месец е по-къс от календарния. На 9 октомври няма залез, а на 22 октомври – изгрев, защото лунното „денонощие" е по-дълго от слънчевото. Затова залезът и изгревът са в началото съответно на 10 октомври и 23 октомври. 


Ярките звезди и планети 
След залез-Слънце към изток е Андромеда с известната мъглявина, вдясно от нея е карето на Пегас. Към югозапад е ярката звезда Алтаир – алфа от съзвездието Орел. Високо към запад е Лебед, Денеб е почти в зенита. Под Лебеда е блестящата Вега от Лира. Главата на Дракона е към северозапад, ниско към североизток е ярката Капела на Коларя. Около полунощ тя е високо към изток, а под нея са Близнаците – Кастор и Полукс. Към югоизток, все още ниско над хоризонта, е величественият Орион. Над него е съзвездието Бик с яркия Алдебаран.
Меркурий не е удобен за наблюдение, на 27 октомври е в съединение със Слънцето. Все пак, при добра видимост в началото на периода може да бъде забелязан ниско към изток преди изгрев. Венера е Вечерница. Марс е в съзвездието Стрелец, в края на периода преминава в Козирог. Видим е след залез-Слънце към югозапад. Юпитер е в съзвездието Девица. Вижда се ниско (особено в началото на периода) към изток преди изгрев. Сатурн може да бъде забелязан след залез ниско към югозапад. Остава в тринадесетото зодиакално съзвездие - Змиеносец. На 30 октомври е в съединение с Венера.


Съединения на планетите с Луната 

На 28 октомври е съединението с Юпитер, а на 2 ноември – със Сатурн. На 3 ноември недалече от Луната е Венера, а на 6 ноември – Марс.


Метеорните потоци
На 18 октомври е максимумът (3 метеора в час) на слабия поток Епсилон-Геминиди с радиант в съзвездието Близнаци. През целия период са активни Орионидите. Максимумът им (около 15 метеора в час) е на 21 октомври. На 20 октомври започват срещите с Тауридите (радиант в съзвездието Бик), а в края на периода – с Леонидите (преди изгрев Слънце към изток). 


Биодинамично земеделие

В началото на периода Луната е в съзвездието Стрелец, низходяща до 19 октомври. След това е възходяща до 2 ноември и отново низходяща. Ето и датите на нейните навлизания в следващите зодиакални съзвездия:
10 октомври – Козирог;
12 октомври – Водолей;
  14 октомври – Риби;
16 октомври – Овен;
18 октомври – Бик;
20 октомври – Близнаци;
23 октомври – Рак;
24 октомври – Лъв;
27 октомври – Девица;
30 октомври – Везни;
1  ноември – Скорпион;
4  ноември – Стрелец;
6  ноември – Козирог.
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Събитията на небето от 8 септември до 7 октомври

Астрономическите събития, които не бива да пропуснем повече »

Наука
 
 
0

Нека не местим стрелката!

Инсулти, инфаркти и хронични болести заради смяната на часа. Българки призовават институциите да се откажем от нея повече »

Наука
 
 
31

Сезонът на звездопадите стартира през април

Вижте разписанието на невероятните метеорни спектакли през 2014-а повече »

Наука
 
 
4
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане