Любопитно

Авиооазисът на Изтока

Летището в столицата на Катар е едно от 10-те най-модерни в света, има формата на самолет и е посветено на водата

Авиооазисът на Изтока
Ива Тодорова

Обожавам да пътувам, да летя, да се разхождам по летищата. Ако имам дълга пауза между полетите, времето буквално спира и най-сетне мога да разгледам бавно книги, парфюми, да довърша някой текст, да се мотая безцелно – отдавна забравен кеф. Да пия много дълго кафе и да се вглеждам в лицата на хора от целия свят. Лицата по летищата са някак различни, по-отворени и спокойни за запознанства, да си споделяме съдбата си на чакащи на един терминал във вселената чрез засичащи се погледи и едва доловими усмивки. Не проговаряме, но сме съучастници сякаш на чужда планета, на огромен космически кораб. Точно на това ми прилича летището в Доха. 

Път до Краби

Този път летя за Тайланд с Qatar Airways, които пуснаха на 5 декември полет до Краби и вече може да се кацне сред най-красивите острови, без да се минава през Банкок... но за това четете подробно в майския брой на Списание 8. 

Важна вметка! От днес (7 април) до неделя (9 април 2017 г.) има промоция именно на билетите за Краби - те са на цена от само 450 евро за двупосочен билет. За повече информация вижте тук.

Имам 4 часа между полетите на в Доха – достатъчно време, за да разгледам летище №1 на източния свят, едно от 10-те най хубави в света. 

Първото нещо, което ме връхлита, е прекрасният аромат. Още не знам, но ще отнеса част от него у дома (парфюмите тук са по-силни и трайни). Hamad International Airport е открито на 30 април 2014 г. с официална церемония на Qatar Airways. „Младо“ летище, все още се строят салони за пътниците от различните класи, както и части на терминалите. В арабския свят алкохолът е забранен, но в повечето салони за чакащи се предлагат питиета, които просто не са изложени. Огромно, луксозно, заемащо цели 22 квадратни километра, то е построено във формата на самолет. На покрива са инсталирани фотоволтаични панели, които захранват електрическата мрежа. За цялата 2015-а през него са минали 22 млн. пътници, а планът е скоро те да стигнат 50 милиона годишно. 

Основната тема на летището: вода. Защо? В Катар има пари, петрол и злато, но водата е същински лукс за пустинната държава. Литър петрол е около 40 цента, литър питейна вода - цял долар. Дизайнът на тавана е във формата на вълни, навсякъде са разположени прекрасни водни стени. Друга интересна особеност – на летището се пази тишина. Няма съобщения за полети, те са заместени с достатъчно на брой екрани. Единствените съобщения са за пушачите и за извънредни промени в гейтовете. 
Защо ли е така? Hamad Airport иска да напомня за дома... Странно! В централната зала чака огромната бронзова детска играчка – мече, настолна лампа на швейцарския автор Урс Фишер, закупена от сестрата на емира на Катар за 6,8 млн. долара и подарена на летището от кралското семейство. Инсталацията е висока е 7 метра и тежи близо 20 тона. Изкуството е универсален език, всички ще се върнат у дома, но през огромното бронзово мече - ще попътуват и в детството... На няколко места има изумителни, дизайнерски детски катерушки, а късото, но съвсем не детско влакче, е футуристична стъклена стрела, която превръща 15-те минути ходене до гейтовете в 2. Няма шофьор, движи се само! 

Ако имате повече време между полетите, можете да се настаните в хотела на летището. При над 8 часа авиокомпанията поема нощувката в луксозния хотел, където на вторият етаж можете на поплувате в басейн с прозрачно дъно, от който се вижда терминалът, да потренирате във фитнеса и дори да поиграете скуош за 15 долара на час. Цените не са непосилни. До края на годината в новата част на летището ще бъде отворен музей на Qatar Airways, посветен на 20-годишнината от създаването на компанията. Ще остане там за 3 месеца, след това ще бъде преместен в една от старите сгради на компанията. 

Ако имате повече време между полетите, задължително е да се възползвате от предлагания бърз безплатен тур на града. Решаваме да го направим и ние, качваме се в луксозното минибусче..., да, знам, че за пореден път използвам думата „лукс“, но тук всичко носи лустрото на висок стандарт. 

А какви са красотите на Доха и още за този град на бъдещето - четете тук.


Контролът над служители чрез микрочипове – все по-реален? Любопитно

Контролът над служители чрез микрочипове – все по-реален?

Британската компания БиоТек обяви, че е имплантирала около 150 чипа във Великобритания

Лигата на необикновените те зове Любопитно

Лигата на необикновените те зове

Антологията „Фантастивал в Европолис“ събира най-доброто от жанра

Абонирай се за Списание 8 на ПРОМО цена до края на ноември Любопитно

Абонирай се за Списание 8 на ПРОМО цена до края на ноември

Нека и през следващата година продължим нашето съвместно пътуване в света на науката

Надраскаха с червено „Целувката” на Климт Любопитно

Надраскаха с червено „Целувката" на Климт

Виенчани проповядват „дигитално прочистване"

Холандец на 69 години води дело, за да намали възрастта си с 20 години Любопитно

Холандец на 69 години води дело, за да намали възрастта си с 20 години

Бихте ли променили документално биологичната си възраст, ако имаше такава възможност?

Накъде в неделя: Отиващ си поминък Любопитно

Накъде в неделя: Отиващ си поминък

Продължаваме пътуването с Opel в търсене на забравени занаяти

„Титаник“ се завръща! Любопитно

„Титаник“ се завръща!

Австралийски милиардер е на път да създаде „Титаник 2”

Банка ДСК въвежда услуга за видео жестов превод за клиенти Любопитно

Банка ДСК въвежда услуга за видео жестов превод за клиенти

Пилотният проект стартира в пет клона на банката в София, Пловдив, Варна и Бургас

Йом Кипур – Денят, в който всичко затихва Любопитно

Йом Кипур – Денят, в който всичко затихва

В цялата страна замърсяването спада с 99%

Извънземно, излязло от филм на ужасите Любопитно

Извънземно, излязло от филм на ужасите

Коя е гъбата, която се излюпва от яйце?

Сравнете световните цени Любопитно

Сравнете световните цени

Вижте в изследването на Deutsche Bank къде са най-скъпите и евтини стоки и услуги

Къде ще се скриеш в Китай? Любопитно

Къде ще се скриеш в Китай?

Мрежа от 200 милиона камери ще контролира 1.4 млрд. жители

Археологически обекти оживяват заради сухото време Любопитно

Археологически обекти оживяват заради сухото време

При обработка на земята се появяват „духове от миналото”

*