Любопитно

Авиооазисът на Изтока

Летището в столицата на Катар е едно от 10-те най-модерни в света, има формата на самолет и е посветено на водата

Авиооазисът на Изтока
Ива Тодорова

Обожавам да пътувам, да летя, да се разхождам по летищата. Ако имам дълга пауза между полетите, времето буквално спира и най-сетне мога да разгледам бавно книги, парфюми, да довърша някой текст, да се мотая безцелно – отдавна забравен кеф. Да пия много дълго кафе и да се вглеждам в лицата на хора от целия свят. Лицата по летищата са някак различни, по-отворени и спокойни за запознанства, да си споделяме съдбата си на чакащи на един терминал във вселената чрез засичащи се погледи и едва доловими усмивки. Не проговаряме, но сме съучастници сякаш на чужда планета, на огромен космически кораб. Точно на това ми прилича летището в Доха. 

Път до Краби

Този път летя за Тайланд с Qatar Airways, които пуснаха на 5 декември полет до Краби и вече може да се кацне сред най-красивите острови, без да се минава през Банкок... но за това четете подробно в майския брой на Списание 8. 

Важна вметка! От днес (7 април) до неделя (9 април 2017 г.) има промоция именно на билетите за Краби - те са на цена от само 450 евро за двупосочен билет. За повече информация вижте тук.

Имам 4 часа между полетите на в Доха – достатъчно време, за да разгледам летище №1 на източния свят, едно от 10-те най хубави в света. 

Първото нещо, което ме връхлита, е прекрасният аромат. Още не знам, но ще отнеса част от него у дома (парфюмите тук са по-силни и трайни). Hamad International Airport е открито на 30 април 2014 г. с официална церемония на Qatar Airways. „Младо“ летище, все още се строят салони за пътниците от различните класи, както и части на терминалите. В арабския свят алкохолът е забранен, но в повечето салони за чакащи се предлагат питиета, които просто не са изложени. Огромно, луксозно, заемащо цели 22 квадратни километра, то е построено във формата на самолет. На покрива са инсталирани фотоволтаични панели, които захранват електрическата мрежа. За цялата 2015-а през него са минали 22 млн. пътници, а планът е скоро те да стигнат 50 милиона годишно. 

Основната тема на летището: вода. Защо? В Катар има пари, петрол и злато, но водата е същински лукс за пустинната държава. Литър петрол е около 40 цента, литър питейна вода - цял долар. Дизайнът на тавана е във формата на вълни, навсякъде са разположени прекрасни водни стени. Друга интересна особеност – на летището се пази тишина. Няма съобщения за полети, те са заместени с достатъчно на брой екрани. Единствените съобщения са за пушачите и за извънредни промени в гейтовете. 
Защо ли е така? Hamad Airport иска да напомня за дома... Странно! В централната зала чака огромната бронзова детска играчка – мече, настолна лампа на швейцарския автор Урс Фишер, закупена от сестрата на емира на Катар за 6,8 млн. долара и подарена на летището от кралското семейство. Инсталацията е висока е 7 метра и тежи близо 20 тона. Изкуството е универсален език, всички ще се върнат у дома, но през огромното бронзово мече - ще попътуват и в детството... На няколко места има изумителни, дизайнерски детски катерушки, а късото, но съвсем не детско влакче, е футуристична стъклена стрела, която превръща 15-те минути ходене до гейтовете в 2. Няма шофьор, движи се само! 

Ако имате повече време между полетите, можете да се настаните в хотела на летището. При над 8 часа авиокомпанията поема нощувката в луксозния хотел, където на вторият етаж можете на поплувате в басейн с прозрачно дъно, от който се вижда терминалът, да потренирате във фитнеса и дори да поиграете скуош за 15 долара на час. Цените не са непосилни. До края на годината в новата част на летището ще бъде отворен музей на Qatar Airways, посветен на 20-годишнината от създаването на компанията. Ще остане там за 3 месеца, след това ще бъде преместен в една от старите сгради на компанията. 

Ако имате повече време между полетите, задължително е да се възползвате от предлагания бърз безплатен тур на града. Решаваме да го направим и ние, качваме се в луксозното минибусче..., да, знам, че за пореден път използвам думата „лукс“, но тук всичко носи лустрото на висок стандарт. 

А какви са красотите на Доха и още за този град на бъдещето - четете тук.


Победителите в играта на „Етър“ Любопитно

Победителите в играта на „Етър“

С шарена торбичка и билет за страната на приказките

8 неща, които не подозирате, че са изобретени от жени Любопитно

8 неща, които не подозирате, че са изобретени от жени

Знаете ли, че чистачките за автомобили са измислени от дама?

И нека силата бъде с вас Любопитно

И нека силата бъде с вас

Включете се в конкурса за фантастичен разказ на Списание 8

Не веднъж, а три пъти Тервел бие арабите Любопитно

Не веднъж, а три пъти Тервел бие арабите

Спасителят на Европа вероятно е бил християнин, канонизиран е за светец

Новите дрехи на музея „Етър“ Любопитно

Новите дрехи на музея „Етър“

Сред целите на редизайна е да се представи и подчертае връзката между традиционните занаяти и съвременното изкуство

ХVI Международен панаир на традиционните занаяти Любопитно

ХVI Международен панаир на традиционните занаяти

Подарете си едно невероятно преживяване със събитията и работилниците на ЕМО „Етър“ от 6–9 септември 2018 г.

Лятно приключение за фотографи Любопитно

Лятно приключение за фотографи

През септември в Камчия ви очаква 24-ото издание на Фотоваканция

Обичате се - и гените ви си подхождат Любопитно

Обичате се - и гените ви си подхождат

Несъзнателно сканираме ДНК на потенциалните си партньори

Където миналото оживява Любопитно

Където миналото оживява

Етнографският музей на открито „Етър“ прави подарък на 5-ма от вас

Жива вода у дома Любопитно

Жива вода у дома

Умните чаши на „Сириус“ преструктурират течностите

Забележителни снимки на храни под микроскоп Любопитно

Забележителни снимки на храни под микроскоп

Повече няма да гледате на закуската си по същия начин

„Фолклорни класици“ – магията на българския фолклор Любопитно

„Фолклорни класици“ – магията на българския фолклор

Концерт-спектакъл на ансамбъл „Филип Кутев“

КОДЪТ НА БЪЛГАРИТЕ: Шевицата разказва кой си Любопитно

КОДЪТ НА БЪЛГАРИТЕ: Шевицата разказва кой си

Очаквайте 26 страници, посветени на българската везба, в новия брой на Списание 8

Време е за джаз: Най-големият летен музикален форум Любопитно

Време е за джаз: Най-големият летен музикален форум

XХI джаз фестивал Банско започва на 3 август от 20:30 часа „Никола Вапцаров“