Събития

Спасените файтони от царско време

Дарителската кампания на Мото-Пфое стана на 20 години

Спасените файтони от царско време
Проектът „Мито Орозов – българският Хенри Форд“ на Регионален исторически музей Враца е националният победител в двадесетото издание на Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство в България.

За юбилеен 20-и път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на природното многообразие и културно-историческото наследство на България. Наградите се връчиха на победителите от сезон 2018 на 23 януари, по време на официална церемония в Софийска градска художествена галерия.

През 2018 г. в програмата се включиха общо 41 проекта от цялата страна, а 32 от тях изцяло отговаряха на регламента на конкурса, публикуван на страницата на Мото-Пфое. Проектите бяха разпределени в двете категории почти по равно – опазване на околната среда с 15 номинирани участници и културното наследство – 17. По преценка на журито, освен националния победител, бяха определени още две поощрителни награди, като наградният фонд от 20 000 лева се разпределя на 10 000 лева за големия приз и по 5 000 лева за подгласниците. 

Основна цел на Дарителската програма винаги е бил стремежът, освен финансово, тя да подкрепи с разгласа и публичност усилията на множество институции, колективи и индивидуални участници да съхранят националната ни уникалност и идентичност. Българският Хенри Форд

Изборът на експертното жури за победител на сезона се спря на един специален проект, разработван от Регионалния исторически музей във Враца – „Мито Орозов – българският Хенри Форд“. Неговата цел е да се популяризират дейността и наследството на Мито Орозов, както и яркото му присъствие в културния и обществен живот на Враца и страната. 

Орозов е родоначалникът на модерното коларство у нас, собственик на първата фабрика за файтони, кабриолети и карети. Основана през 1885 г., тя е доставяла представителни возила за всички държавни институции у нас и богатите предприемачи след Освобождението. За неговите возила е писал Алеко Константинов, относно удобствата им се е произнасял и великият банкер Буров. Мито Орозов е и единственият българин, получил предложение за съдружие със заводите на Ford. То обаче не се е състояло. С финансирането от Дарителската програма ще завърши реставрацията на два файтона, проектирани от Орозов, които сега са собственост на музея. Те ще се използват и за ретро разходки, като част от политиката за социализиране на музейната експозиция. Ще се ремонтира и обогати сбирката „Модерни превозни средства“, ще се организира изработването и на умалени макети от ученици в града. Завършването на наградения проект ще допринесе за опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на врачанския край, което представлява и устойчив принос за развитието на културния туризъм.

Проектът получи награда от 10 000 лв., грамота и почетен плакет, връчени на директора на РИМ Враца, г-н Ганецовски, от д-р Аксиния Бутева, Началник отдел в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ от Министерство на културата и Атанас Фурнаджиев – управител на Мото-Пфое.


Тихата нощна музика на чухала

Първата поощрителна награда на юбилейно 20-то издание на Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство отиде при проекта „Чухалът (Otus scops) – малко познат приятел“, с автор Национален природонаучен музей – БАН. Целта на проекта е детайлно изучаване на важните за птиците местообитания, определяне на миграционните им пътища и места за почивка. Използват се класически и нови за екологията технологии за събиране на данни, за да се следи поведението на мигриращата птица и да се набележат и приложат мерки за опазването й. 

За целта ще бъдат разположени къщички и ще бъдат наблюдавани през 3 последователни гнездови сезона – с поставяне на пръстени и GPS маркери. Ще се осъществява и наблюдение на поведението на тази птица, която прави една от най-дългите миграции. НПМ-БАН е част от проекта Global Owl Project, за който всяка страна осигурява сама финансирането си. Наградата от 5 000 лв., плакет и грамота прие лично проф. Николай Спасов, директор на Национален природонаучен музей. Тя му бе връчена от председателя на журито, д-р Петър Янков и Светла Василева – Мениджър маркетинг комуникации в Мото-Пфое и координатор на Дарителската програма.


По горски пътеки

Втората поощрителна награда от Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство за 2018 г. беше отличен проектът „Обновяване на лятната туристическа маркировка в Рила“ с автор Университетски аварийно-спасителен отряд. Проектът ограничава негативното влияние на човека в планината Рила, изключвайки туристическото присъствие извън утвърдените маршрути. Така качествената туристическа маркировка спомага за подобряване условията за съществуване на застрашени видове, записани в европейски и световни списъци. Университетски авраийно-спасителен отряд има богат опит в изграждането на качествена туристическа маркировка. Проектът им показва един възможен път за подобряване на ситуацията в планината, чрез привличане и обучение на доброволци в помощ на служителите в парковете. 
Чрез изпълнението на проекта ще се създадат по-добри условия за туристите, използващи европейските туристически маршрути Е-3, Е-4 и Е-8 и ще се спомогне за популяризиране на българските културни и природни забележителности. Наградата – 5 000 лева, плакет и грамота – бе връчена на председателя на УС на УАСО, Васил Гурев, от г-жа Галя Георгиева – Експерт в Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищно образование“ в МОН и Масухиро Ояма – Управител на Мото-Пфое.

Всички 32 номинирани проекта, които кандидатстваха в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство през 2018 г. получават почетен диплом. За двете десетилетия от съществуването си Дарителската програмата има общо 1190 участвали проекта, от които 87 са наградени с общо 348 000 лв.

В изданието за 2018 г. председател на журито е д-р Петър Янков – виден еколог и природозащитник, победител в първото издание на инициативата през 1996 г. и председател на журито от 2010 г. насам. Членове на журито са още: д-р Аксиния Бутева – Началник отдел „Музеи, галерии и визуални изкуства“ в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата, Христина Маркова – главен експерт в дирекция дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“, МОН и Гергана Тонева – главен експерт в отдел „Стратегии и програми за околната среда“, Дирекция „Политики по околната среда“ в Министерство на околната среда и водите. 

Премиера на първите три книги от „Приказки за Юнаци и злодеи” Събития

Премиера на първите три книги от „Приказки за Юнаци и злодеи"

В създаването им участват над двадесет български автори

Остават само няколко места за срещата-разговор с Мила Бучели Събития

Остават само няколко места за срещата-разговор с Мила Бучели

За читателите на Списание 8 – отстъпка! Прочетете и откъс от книгата й „Какво откри Буда”.

Роди се бебе на варненските делфини Кимбо и Доли Събития

Роди се бебе на варненските делфини Кимбо и Доли

Името на сладура ще се избира чрез конкурс

Благовещение на Пресвета Богородица Събития

Благовещение на Пресвета Богородица

Ангелът влезе при нея и рече: "Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените."

Какво откри Буда? Събития

Какво откри Буда?

Посетете събитието на ангела Мила, ако търсите себе си и щастието

Подарете си неповторим портрет от Гаро Кешишян Събития

Подарете си неповторим портрет от Гаро Кешишян

От 20-и до 26-и март имате възможност да застанете пред обектива на прочутия фотограф

На 5 април в София стартира безплатен курс по Паневритмия Събития

На 5 април в София стартира безплатен курс по Паневритмия

Ще се провежда всеки петък от 18 до 20 ч. в хотел „Европа”

Лиз Бурбо: Земята е едно голямо училище по любов Събития

Лиз Бурбо: Земята е едно голямо училище по любов

Слушай своето тяло - твоя най-голям приятел

Уникалните шведски раници KÅNKEN и в България Събития

Уникалните шведски раници KÅNKEN и в България

Колко от нас носят произведение на изкуството всеки ден на гърба си?

Паневритмията – здраве и подмладяване Събития

Паневритмията – здраве и подмладяване

В приказния свят на танца и игрите.

Tайнствената съдба на една от най-популярните български писателки преди 1944 г. Събития

Tайнствената съдба на една от най-популярните български писателки преди 1944 г.

Премиера на най-новия роман на Боряна Дукова „Извън редовете”

В Заешката дупка на реалността Събития

В Заешката дупка на реалността

Сборникът разкази „По пътя към...“ на Георги Атанасов

На 18 март е премиерата на „Формулата на Тео” Събития

На 18 март е премиерата на „Формулата на Тео”

Уникален документален филм за Теодосий Теодосиев, създаващ таланти в областта на физиката

Честит осми март! Събития

Честит осми март!

Нека днес не забравяме едно простичко нещо

#steniskanabala предизвиква Випуск 2019 да е най-активен и щедър от всички досега Събития

#steniskanabala предизвиква Випуск 2019 да е най-активен и щедър от всички досега

Шести пореден сезон на дарителската кампания за образованието във ВУЗ на абитуриенти без родители

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес е един най-истинските, чисти и светли български празници

*