Твоят космос

Гуруто Ошо: Свободата създава страх

„Не се е раждал - не е умирал, само посетил планетата Земя"

Снимка: wikimedia.org
Снимка: wikimedia.org
Не се е раждал - не е умирал, само посетил планетата Земя между 11 декември 1931 - 19 януари 1990. Това поискал да бъде написано на урната с праха му Ошо – една от най-противоречивите личности на 20-ти век. Велик мислител, учител, мастер, мъдрец, гуру, самозванец, лъжец, прелюбодеец, мошеник, воинстващ егоцентрик – всички тези толкова разнородни определения са изписани и изприказвани за Ошо през целия му живот и до днес – почти 28 години след смъртта му. Не може да се оспори обаче мъдростта, която се съдържа в неговите винаги дълбоки, проникновени и леко саркастични изказвания. 

В зората на неговите проповеди, когато той е все просто Ачария Раджнеш, един журналист му задава въпрос кои са неговите "Десет заповеди". В писмен отговор на интервюто, той казва, че е против всякакви заповеди, но "просто на шега" пише следното:

1.Никога не се подчинявай на никакви заповеди, освен ако те не произхождат от дълбините ти.
2.Няма друг Бог, освен самият живот сам по себе си.
3.Истината е вътре в теб, не я търси никъде другаде.
4.Любовта е молитва.
5.Да станеш "Нищо" е врата към истината. Самото Нищо е целта, средството и постижението.
6.Животът е сега и тук.
7.Живей будно.
8.Не плувай — носи се по течението.
9.Умирай във всеки момент, за да можеш да бъдеш нов във всеки момент.
10.Не търси. Това, което е, е. Спри и виж.

Нека си припомним основните мисли на Ошо от трактата му „За смелостта“:

Знам, че идвате тук да търсите някаква установеност, някакво верую, някакъв „изъм", нещо, на което да принадлежите, на което да се осланяте. Идвате тук поради своя страх. Търсите някакъв прекрасен затвор - за да можете да живеете без никакво осъзнаване.
Бих искал да ви направя по-неустановени, по-несигурни - защото животът е такъв, Бог е такъв. Когато има повече несигурност и по-голяма опасност, единственият начин да се отговори на това е чрез осъзнаване.
Има две възможности. Или ще си затвориш очите и ще станеш догматик, ще станеш християнин, хиндуист или мюсюлманин... ще станеш като щраус. Това няма да промени живота ти, а просто ще ти затвори очите. Просто ще те направи глупав, неинтелигентен. В своята неинтелигентност ще се чувстваш сигурен.

...
Животът не е механичен процес, той не може да бъде установен. Той е една непредвидима мистерия. Никой не знае какво ще се случи в следващия момент. 

...
Не - нищо не е сигурно. Това е моето послание. Нищо не може да бъде сигурно, защото сигурният живот би бил по-лош и от смърт. Нищо не е установено. Животът е пълен с неустановености, пълен с изненади - в това е неговата красота! Никога не можеш да дойдеш до този момент, когато да кажеш: „Сега съм установен". Когато кажеш, че си установен, ти само оповестяваш смъртта си; просто си се самоубил.
Животът непрестанно се движи с хиляда и една неустановености. В това е неговата свобода. Не я наричай несигурност.

...
Свободата създава страх. Хората говорят за свободата, но се страхуват. А човекът още не е човек, ако се страхува от свободата. Аз ви давам свобода, не ви давам сигурност. Давам ви разбиране, не ви давам знание. Знанието ще ви направи установени. Ако мога да ви дам някаква формула, някаква установена формула, че има Бог, Свети Дух и Исус, единородният Божи син; че има рай и ад, че тези са добрите дела, а онези са лошите, и че ако вършите грях, ще отидете в ада, а ако вършите това, което наричам добродетелни дела, ще отидете в рая - край! - вече сте установени. Ето защо толкова много хора са избрали да бъдат християни, хиндуисти, мюсюлмани, джайни - те не искат свобода, те искат фиксирани формули.

...
Когато смъртта почука на вратата ти, всичките ти установени неща ще са просто гатанки и глупости. Не се привързвайте към никакви установености. Животът е неустановен - в самата му природа е такъв. И интелигентният човек остава винаги неустановен.

...
Животът не е наука, той не представлява причинно-следствена верига. Като нагрееш водата до сто градуса, тя ще се изпари - това е установеност. Но в истинския живот нищо не е така установено.

...
Идвате при мен да търсите знание; искате някакви установени формули, за да можете да се придържате към тях. Не мога да ви дам никакви. Всъщност ако имате такива формули, ще ви ги отнема! Постепенно ще разруша вашата установеност, постепенно ще ви направя все по-колебливи, постепенно ще ви направя все по-несигурни. Това е единственото нещо, което трябва да се направи. Това е единственото нещо, което един Учител трябва да направи! - да те остави в пълна свобода. В пълна свобода, с отваряне на всички възможности, с нищо фиксирано... ще трябва да си осъзнат, нищо друго не е възможно.
Това е, което аз наричам разбиране. Ако имаш разбиране, несигурността се явява неотменна част от живота - и е добре, че е така, защото това превръща живота в свобода, в една непрестанна изненада. Човек никога не знае какво ще се случи. Това те държи непрекъснато в състояние на удивление. Не го наричай неустановеност - наречи го чудо. Не го наричай несигурност - наречи го свобода.

Онова, което казвате на другите, ще се сбъдне за вас Твоят космос

Онова, което казвате на другите, ще се сбъдне за вас

Гари Зукав за страховете, молитвата, любовта и пътните знаци

„Нека е пиянде, нека е отвратителен, обаче си е мой и аз няма да остана сама...” Твоят космос

„Нека е пиянде, нека е отвратителен, обаче си е мой и аз няма да остана сама...”

Възрастни деца на алкохолици се лекуват като споделят болното си минало и болни връзки

25 пророчески цитата от Джордж Оруел Твоят космос

25 пророчески цитата от Джордж Оруел

„Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото."

Разбира се, че любовта не трае три години... Твоят космос

Разбира се, че любовта не трае три години...

Тест за влюбеност от Фредерик Бегбеде

Садгуру: Притеснявайте се по-малко и живейте повече Твоят космос

Садгуру: Притеснявайте се по-малко и живейте повече

Всички ние имаме властта да контролираме съдбата си

ИСТОРИЯТА НА ИВО: За мечтите и борбата за живот Твоят космос

ИСТОРИЯТА НА ИВО: За мечтите и борбата за живот

Ежедневната битка, която Иво води, той успява да превърне в изкуство

Желай от дълбините на сърцето си най-доброто за всяко същество Твоят космос

Желай от дълбините на сърцето си най-доброто за всяко същество

Колкото повече мразим едно нещо, толкова повече сме привлечени от него

Най-доброто, което можете да направите през януари Твоят космос

Най-доброто, което можете да направите през януари

След благодарността към миналото, можете да преминете към планирането на бъдещето

Когато порасна искам да стана чужденец Твоят космос

Когато порасна искам да стана чужденец

Книгата разказва историите на над 30 души, които идват от коренно различен бекграунд, а общото между тях е единствено опитът им с живота в чужбина

Павел Вежинов: „Ще дойде време и ще разбереш, че знанието не е всичко” Твоят космос

Павел Вежинов: „Ще дойде време и ще разбереш, че знанието не е всичко”

Единственото спасение срещу неумолимостта на съдбата е да се върви срещу нея

Джеф Фостър: „Покажи ми гнева си, бъди жива!” Твоят космос

Джеф Фостър: „Покажи ми гнева си, бъди жива!”

Той е жестока и мощна енергия, а не грях...

*