Твоят космос

Галина Бертелсен: „Всеки може да упражнява евритмия, независимо от неговото ниво на духовно развитие”

Интервю с първия преподавател по евритмия в България

Снимка: med.anthrobg.net
Снимка: med.anthrobg.net
Евритмията изразява определени мисли чрез форми, рисувани от човешкото тяло. Тя е движение на музиката. Тя е танц на звездите в ритъма на галактиката, медитация в движение. Тя е сценично изкуство с дълбоко духовно съдържание.

През септември 2018 г. в София за първи път се проведе курс по евритмия (първи модул) от Галина Бертелсен. Тя е завършила медицина в Медицинска академия София през 1984 г. От 33 години живее и работи в Скандинавия. От 2004 г. е лечебен евритмист във Видарклиник, Ярна в Швеция. Предлагаме ви кратко интервю с първия преподавател по евритмия в България:

Госпожо Бертелсен, бихте ли дали кратка дефиниция на евритмията? Аз самата се запознах с нея преди няколко години във връзка с терапията, която бе назначена на мой близък.
Евритмията е красив ритъм, това е буквалният превод на думата. Тя, като изкуство на движението, което не искам да нарека танц, е създадена от доктор Рудолф Щайнер – австрийски антропософ, живял в края на XIX и началото на миналия век. Това е ново изкуство, непознато дотогава, което се заражда като сценично изкуство.

Като говорим за красиво движение с духовно съдържание, можем ли да го съпоставим с паневритмията, която е добре позната у нас на последователите на учителя Петър Дънов?
Това е интересен въпрос. Аз съм имала щастието да се включа в паневритмичния кръг и съм усетила като евритмик въздействието на това движение, но не мога да се изказвам като специалист, защото за това се изискват много задълбочени познания и дългогодишна практика. Като евритмик мога да кажа на базата на това, което усетих, че има много допирни точки. Това са светлината в тялото, която винаги присъства, както и връзката, която правим между земята и небето, начина, по който стъпваме на земята, начина, по който подхождаме към формата, начина, по който се отнасяме с другите, които играят паневритмията. В това има големи прилики и мога да кажа, че това е, което ги обединява.

Евритмията индивидуално изживяване ли е или обединява участващите по определен начин?
Тя не е индивидуално изживяване, прави се от група хора. Изпълнявайки евритмия, ние активираме всички нива на нашето същество. Активираме физическото и етеричното тяло, активираме душата си (или астралното тяло, както го нарича Рудолф Щайнер). Активираме и духа си, висшия Аз и по този начин между участниците се постига органична свързаност. Така те се съединяват чрез етеричните си тела, обединени от един общ дух.

Можем ли да кажем, че участниците се обединяват в един общ ритъм с вселената?
Всяка група, която се формира, си създава собствен ритъм и той може да резонира с ритъма на околната среда и земята. Това е ритъм, който свързва участниците помежду им, но може да се каже, че ги свързва и с най-висшия Аз и космическите сили.

Как да разбираме понятието „Висш Аз“?
Висшият Аз е всичко това, към което се стреми човекът в процеса на самоусъвършенстване – неговата вяра, убеждения, неговата най-висша духовна същност.

Евритмията има сценично и терапевтично проявление и в много страни е широко използван терапевтичен метод. Как бихме могли да избягваме недостатъците в поведението ни, които разболяват?
В този въпрос има две страни – една социална и една индивидуална. Индивидуалните недостатъци на човека могат да доведат до болест. Това са страхът, негативните мисли, негативните емоции, това е липсата на любов и уважение към себе си, което от своя страна води до негативните чувства – завист, омраза. В медицината, в психотерапията и изобщо в науката и всички лечебни изкуства се приема, че положителните мисли и положителните емоции са фундаментални за човешкото здраве. В социален аспект можем да кажем, че в нашата епоха хората все повече се затварят в един кръг и индивидът може да прекъсне своята връзка със социума. Изолацията в социален аспект определено може да доведе до заболяване, докато евритмията развива връзките между хората.

Дали знанията по астрология са необходими при движенията и фигурите на евримията? Все пак те отразяват едно космическо състояние?
Не, не е необходимо – добри познания по астрология са нещо, което може да помогне на индивида да се ориентира за своите цели в живота, за пътя и задачите на своята душа. Един евритмик обаче е под пряката зависимост на нашия космос, на всички планети, които му въздействат и по този начин може да се каже, че евритмикът е под влияние на планетите. Самото влияние е добре показано и доказано от доктор Щайнер, който споменава, че планетите са формообразуващи за човешка душа чрез гласните звукове. Според него планетите влияят директно на нашата душа, докато зодиакът с 12-те зодиакални аспекта влияят формиращо върху целия организъм чрез съгласните. По този начин говорът, който е съставен от гласни и съгласни, директно формира организма не само във физически, но и в духовен план.

Каква е ролята на ритмичната система за човешкото съществуване според Щайнер?
Щайнер разделя тялото на три големи дяла. Това са волевият, емоционалният и менталният или умственият дял. Волевият съответства на обмяната на веществата, емоционалният на ритмичната система и менталният на централната нервна система. Ритмичната система хармонизира действието на волевата и умствената сфера.

Какво да кажем на тези, които практикуват и други духовни практики – паневритмия, медитация, молитва. Могат ли те да се включат и в евритмия, без това да нарушава хармонията на другите им практики?
Това е много важен и обширен въпрос. Аз мога да кажа, че никакъв вид духовна практика не може да попречи на човек да се включи в евритмията. Моят възглед е, че всяка духовна практика, която се упражнява с мярка, с познание, която се упражнява наистина под ръководството на добре установена методика, не може да навреди на човека, защото тя го обогатява, тя го развива духовно. А всеки човек може да упражнява евритмия, независимо от неговото ниво на духовно развитие. Това би се отразило благоприятно на всеки, защото евритмията е социално изкуство. Тя не може да се упражнява индивидуално както медитацията. Евритмията е медитация, но в движение, която се изпълнява в група.
Онова, което казвате на другите, ще се сбъдне за вас Твоят космос

Онова, което казвате на другите, ще се сбъдне за вас

Гари Зукав за страховете, молитвата, любовта и пътните знаци

„Нека е пиянде, нека е отвратителен, обаче си е мой и аз няма да остана сама...” Твоят космос

„Нека е пиянде, нека е отвратителен, обаче си е мой и аз няма да остана сама...”

Възрастни деца на алкохолици се лекуват като споделят болното си минало и болни връзки

25 пророчески цитата от Джордж Оруел Твоят космос

25 пророчески цитата от Джордж Оруел

„Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото."

Разбира се, че любовта не трае три години... Твоят космос

Разбира се, че любовта не трае три години...

Тест за влюбеност от Фредерик Бегбеде

Садгуру: Притеснявайте се по-малко и живейте повече Твоят космос

Садгуру: Притеснявайте се по-малко и живейте повече

Всички ние имаме властта да контролираме съдбата си

ИСТОРИЯТА НА ИВО: За мечтите и борбата за живот Твоят космос

ИСТОРИЯТА НА ИВО: За мечтите и борбата за живот

Ежедневната битка, която Иво води, той успява да превърне в изкуство

Желай от дълбините на сърцето си най-доброто за всяко същество Твоят космос

Желай от дълбините на сърцето си най-доброто за всяко същество

Колкото повече мразим едно нещо, толкова повече сме привлечени от него

Най-доброто, което можете да направите през януари Твоят космос

Най-доброто, което можете да направите през януари

След благодарността към миналото, можете да преминете към планирането на бъдещето

Когато порасна искам да стана чужденец Твоят космос

Когато порасна искам да стана чужденец

Книгата разказва историите на над 30 души, които идват от коренно различен бекграунд, а общото между тях е единствено опитът им с живота в чужбина

Павел Вежинов: „Ще дойде време и ще разбереш, че знанието не е всичко” Твоят космос

Павел Вежинов: „Ще дойде време и ще разбереш, че знанието не е всичко”

Единственото спасение срещу неумолимостта на съдбата е да се върви срещу нея

Джеф Фостър: „Покажи ми гнева си, бъди жива!” Твоят космос

Джеф Фостър: „Покажи ми гнева си, бъди жива!”

Той е жестока и мощна енергия, а не грях...

Уверена, че дядо Коледа ще дойде... Твоят космос

Уверена, че дядо Коледа ще дойде...

Ще дойде онази Коледа, в която ще събера цялата си чупливост и сила в една обич - неизменна и моя - без опаковка, без фойерверки и без край

*