Твоят космос

Пролетната умора на душата

22 признака, че имате спешна нужда от презареждане

Снимка: Priscilla Du Preez on Unsplash
Снимка: Priscilla Du Preez on Unsplash
Съществуват много ясни признаци, чиято поява в живота ви денем и нощем ви сочи, че емоционалната дупка (или пък духовна пропаст - всеки както го разбира) е близо и трябва да направите пълна инвентаризация на живота си, както и да вземете спешни мерки да не потънете окончателно в търсене на ново дъно. Някои от най-често срещаните описва Олга Валяева в книгата си "Изцеление на женската душа":

1. Другите ви дразнят и нервират. Все едно дали близки или непознати. Може би просто прочитате някой пост в социалните мрежи и вие избухвате. Да не говорим за действията и мислите на близките...

2. Спите лошо нощем, трудно заспивате заради различни мисли (и невъзможността да си отпочинете пълноценно ви опустошава напълно). Безсънието винаги е признак на изтощение.

3. Носите се занемарени. Нашето емоционално състояние и препълване се виждат в погледа ни. Ако той е угаснал – значи се нуждаем от зареждане. 

4. Храните се слабо или въобще забравяте. Все нямате време, или пък не ви е до това, все има нещо по-важно, липсва ви апетит. Движите се с празен стомах.

5. Храните се твърде много и често, без изобщо да мислите какво пъхате в устата си и колко, без да усещате вкуса на храната. Опасен признак, водещ до наднормено тегло и хранителни разстройства.

6. Имате проблем с приготвянето на храната — или яденето става безвкусно, или изобщо не се получава. Нямате желание за готвене, нито настроение.  

7. В дома ви почват да измират стайните растения. Уж всичко правите както трябва, а те не искат да цъфтят, линеят и умират. 

8. Съвсем губите желание за секс. Просто не и край. И всякакви намеци, докосвания — силно ви нервират. 

9. Боледувате. Понякога това е единственият начин на организма да обърне вниманието ни към него и да помоли за почивка. Главоболие, хрема, кожни проблеми – това са все симптоми, че вътрешните ни батерии имат крещяща нужда от зареждане.

10. Мързи ви. Не ви се мият чинии, не ви се чисти, дори ви коства страшни усилия да вземете един душ. Ако искате да направите тези неща, но по никакъв начин не можете да се накарате да ги свършите, значи се нуждаете от правилна почивка, а не да се ровите в смартфона си.

11. Депресивни и песимистични мисли. Хващате ли ги? Побързайте да ги деактивирате, докато не са се материализирали.

12. Трудно ви е да ставате сутрин и имате постоянно желание за сън.

13. Избухвате пред близките си. Ако изведнъж раздухвате скандал с мъжа си, децата, родителите – явно нещо не е наред и то отдавна. Близките ви нямат вина. Просто сте обезкървени, а от липсата ви на жизнена енергия страдат всички. 

14. Не ви се общува с никого. 

15. Не се грижите за външността си. Губите всякакво желание да изглеждате прилично.

16. Харчите всичките си пари за другите. Какво купихте? Рокля за дъщерята, лего за сина, риза за съпруга, завеса за хола, хранителни продукти, наем… И парите свършиха! А за вас? Нищо. Нищо не харесахте, парите не ви стигнаха, или пък времето. Опасен синдром!

17. Не се харесвате. При такова тяло изчезва желанието да му се купи нещо. Такова лице не е за гримиране и такива коси не са за прическа. Изобщо не ви се поглежда в огледалото и мразите да ви снимат. 

19. Повишена тревожност. Чувствате прекомерна паника и стремеж да контролирате всичко и всички? В гърдите ви се блъскат безпокойство, страх, вълнения — и не можете да направите нищо, за да се успокоите? Нямате вътрешна сила, която да ви помага – на вас и на вашите близки, като ги защитава.

20. Твърде бързо темпо. Чувствате не че живеете, а че бягате на дълги разстояния с препятствия. На работа, към детската градина, след трамвая... Даже в банята влизате като в казармата – ходом марш за 60 секунди. Време е да забавите темпото и да си починете. 

21. Твърде много „трябва“ в главата ви? Трябва и това, и това да направя, и още еди какво си, и другото да не забравя да свърша... Пазете се, това е признак, че вървите в неправилната посока и не по нужния начин.

22. Обсъждания и осъждания. Хванали сте се, че се заканвате да унищожите някого? Обсъдили сте правителството, съседите, разположението на звездите? Осъдили сте всички, които не са прави? Бъдете сигурни, че с този свой акт ще изгорили всичката си вътрешна животворна енергия. В такъв момент може да ви стане хубаво и весело, а после идва тоталното изтичане на жизнена сила.

Ако сте се видели в някои от описаните симптоми, се нуждаете от незабавно зареждане. Дайте си възможност да полежите във ваната без чувство за вина, разходете се сред природата и по-добре в самота, почетете книга, изгледайте филм.

Направете нещо приятно и безполезно на пръв поглед, защото всъщност това е най-полезното в момента. И ако вие игнорирате това най-полезно нещо в угода на социално приемливото — очаквайте беди.
Ерик Фром:„Съпрузите, които истински се обичат, са изключение” Твоят космос

Ерик Фром:„Съпрузите, които истински се обичат, са изключение”

Алчността и подчинението карат хората да оглупяват

Истини за Любовта Твоят космос

Истини за Любовта

При другия вид Любов вие забравяте себе си и дори да умирате от глад или жажда, първо мислите за другия

Защо прошката изглежда невъзможна Твоят космос

Защо прошката изглежда невъзможна

Да простиш, не значи да се предадеш. Означава, че си готов да продължиш напред

Ваклуш Толев: Да бъдеш, а не да имаш! Твоят космос

Ваклуш Толев: Да бъдеш, а не да имаш!

С трохи тълпата винаги се храни, стои неяден хлябът на Живота

За любовта в самота Твоят космос

За любовта в самота

92 години от рождението на Габриел Гарсия Маркес

Съществува ли Мама? Твоят космос

Съществува ли Мама?

Съвременна притча за живота след раждането

Харесва ми да съм стара, така се чувствам свободна Твоят космос

Харесва ми да съм стара, така се чувствам свободна

Не бих искала да се върна в младежките си години

Не стреляй в екрана! Твоят космос

Не стреляй в екрана!

Емет Фокс съветва да свалим оловните обувки, които ни теглят към дъното

„Ако искаш да пратиш някого по дяволите, начертай му карта” Твоят космос

„Ако искаш да пратиш някого по дяволите, начертай му карта"

Блогърката Катерина Брусника си спомня за острия език на мъдростта

17 опорни точки на любовта Твоят космос

17 опорни точки на любовта

Или какво казва науката за „истинската любов"

Маргарет Тачър: „Сиренето е безплатно само в мишия капан” Твоят космос

Маргарет Тачър: „Сиренето е безплатно само в мишия капан"

Желязната лейди за железните правила на живота

3 седмици без оплаквания, псувни и интриги Твоят космос

3 седмици без оплаквания, псувни и интриги

Лилавите гривнички се завръщат за нов триседмичен експеримент

Човек остарява, когато престане да се влюбва Твоят космос

Човек остарява, когато престане да се влюбва

Знам, че за всяка минута, когато затваряме очите си, губим шейсет секунди светлина

*