Твоят космос

Публикувано в Списание 8: „Геше Майкъл Роуч - шлифоващият диаманти”

Монахът милионер за пътя си от университета в Принстън през мъдростта на Тибет до бизнеса със скъпоценности

Публикувано в Списание 8: „Геше Майкъл Роуч - шлифоващият диаманти”
Цялата статия е публикувана в брой 10/2016 г. на Списание 8

Геше Майкъл Роуч е будистки монах, но това е само най-съществената точка от един много дълъг път. За разлика от обратната последователност на събитията при толкова други хора, след като се посвещава на монашеството, той става и един от основателите на диамантената компания „Андин Интернешънъл“. Стартирала без почти никакви средства, тя достига годишни продажби от 250 милиона долара, преди през 2009 г. да бъде продадена на един от най-богатите хора в САЩ – милиардера Уорън Бъфет. Историята на компанията и как Геше Майкъл се е озовал там можете да прочетете в неговия световен бестселър „Шлифоващият диаманти“. Тибетският учител пътува по цял свят, за да учи хората да прилагат четирите негови основни принципа, за да си осигурят успех в бизнеса и личните взаимоотношения. През 2016 година това начинание го доведе и в София, където отговори на въпросите на Списание 8


- Г-н Роуч, как бихте се представили накратко пред тези от читателите ни, които все още не са чували за вас?
- Отраснал съм в Америка, учих в Принстънския университет, щата Ню Джърси. Майка ми се разболя от рак и напуснах университета. Реших да замина за Индия, където да открия истината за живота и смъртта. Срещнах се с тибетски лами и влязох в техния манастир „Сара Мей“ – най-големия в Тибет. Прекарах там 25 години, а накрая имах финален изпит, който продължи 3 седмици - 1300 монаси задаваха най-различни въпроси на тибетски език. Бях първият западен човек, който премина успешно теста от 600 години! След като той приключи, един от ламите дойде при мен и ми каза: „За теб има специален втори изпит, защото си чужденец.“ Трябваше да отида в Ню Йорк и да започна бизнес. Не разбирах защо трябва да го правя - отвърнах му, че първо, мразя Ню Йорк и второ - мразя бизнеса. На всичко отгоре заръките му бяха да бъде търговия с диаманти, а за тях по онова време не знаех абсолютно нищо. Нищо!

Въпреки това той продължи да настоява, че трябва да замина и да направя 1 млн. долара в рамките на една година, а след това с парите да помагам на бежанци и на хора в нужда. На въпроса ми защо да правя това, отговорът беше: „Защото трябва да докажеш, че разбираш как можеш да промениш бъдещето, прилагайки наученото в манастира.“


Съгласих се. Заминах за Ню Йорк и го направих. Компанията достигна продажби до 250 млн. долара годишно и през 2009 г. я продадохме. Хората ме питат как съм постигнал всичко това. Тогава започвам да ги уча на моите четири прости стъпки, които следвам и прилагам за всичко, което искам. С тях хората могат да получават от живота това, което желаят най-силно. 

- Говорите много често за значението на кармата. Какво представлява тя за вас?
- Аз всъщност не използвам думата „карма“, защото хората не я разбират правилно. За нея са създадени много грешни идеи. Всеки човек създава семена в ума си, а от тях порастват кълнове. Тези семена са нашите мисли, действия, емоции, те рефлектират върху нашето съзнание и подсъзнание и впоследствие виждаме отражението от тях като резултат в реалния живот. 

Ще ви дам пример. Преди няколко години бях в Мексико. Това е бедна страна и хората ме питаха как могат да променят нейната икономика и развитие. Едно общество може да протестира, да спори с правителството и да му се противопоставя. Но това не е решението. Ако искам да променя държавата си, трябва да се опитвам да засявам повече добри семена в моя собствен ум и да помагам повече на другите хора. Причината да се сблъсквам с корупция в държавата си е, че явно създавам някакъв вид корупция в собствения си ум. Човек може да протестира срещу даден проблем и да отиде в затвора. Преживял съм и това... Но също така можеш да промениш своите собствени семена и когато това семе покълне и се отвори, светът се променя. 

Ние приличаме на учени. Те казват, че за всичко има причина, а ламите в манастира твърдят същото. Така че каква е причината за първия миг от този живот на един човек? Аз не приемам теорията за Големия взрив. Не приемам, че „нещо“ може да дойде от „нищо“. Ако се връщаме час по час назад, ще достигнем първия момент на съзнателен живот в това тяло. Трябва да има първопричина за него и аз вярвам, че това е последният момент от предишния живот. Но вървейки напред, правейки добро, ние посаждаме семена, които на всеки 24 часа се удвояват. И така, когато достигнем до последния си ден, имаме много семена, които още не са покълнали, не са се отворили. А във Вселената не е възможно едно семе да бъде унищожено. То ще покълне през следващия ни живот. 

- А как да се справяме с „лошите“ семена в ума си?
- Преподавам един много простичък метод и главната му същност е да дадем обещание, че няма да направим допуснатата грешка отново. Например, ако съм откраднал дори само веднъж, след това неминуемо ще загубя много неща в живота си. И трябва да обещая, че никога повече няма да крада от друг човек. И наистина да го спазя! 

- За мнозина ключът към щастието и просперитета се крие в благодарността, която изпитваме, за всичко, което ни се случва в живота. Какво мислите за това?
- Вярно е, аз твърдя същото. Има четири стъпки за посаждане на добра карма и четвъртата е най-важна – да бъдеш благодарен на хората, които са ти помогнали, в това число на себе си. Моят духовен учител ме научи да съм благодарен към себе си. Ако през деня сте направили десет грешни действия и едно добро дело, когато си легнете вечерта, не бива да мислите само за всички грешки, а точно за едното добро и да бъдете благодарни. Това е изключително трудно за повечето хора – да са благодарни на себе си. А е умение, на което трябва да се научим, защото всичко, свързано с кармата, се основава на благодарността! Ако я изпитваме, добрите семена ще се отварят и ще получаваме това, за което копнеем. Това е водата за нашето семе, с това го активираме. 

Цялата статия е публикувана в брой 10/2016 г. на Списание 8
Купи броя от тук

Валери Петров: Усещам ХХI век като голямо изпитание Твоят космос

Валери Петров: Усещам ХХI век като голямо изпитание

Нека си припомним едно от последните интервюта на незабравимия поет

Духовността е лична привилегия на всеки Твоят космос

Духовността е лична привилегия на всеки

Тя е осъзнаването, че оцеляването е свирепа битка между теб и теб самия

Приключенията на една млада дама в големия град Твоят космос

Приключенията на една млада дама в големия град

... с нейната модерна малка кола Volkswagen T-Cross

Един албум, който лекува душевни рани Твоят космос

Един албум, който лекува душевни рани

За Майк Олфийлд и хората в Youtubе, които се подкрепят в трудност

Намериха галския петел с мощите на светците от кулата-стрела на „Нотр Дам” Твоят космос

Намериха галския петел с мощите на светците от кулата-стрела на „Нотр Дам”

В него се съхраняват мощи на Св. Дени и на Св. Женвиев - покровители на Париж

Публикувано в Списание 8: „Корени от глухарчета ме спасиха” Твоят космос

Публикувано в Списание 8: „Корени от глухарчета ме спасиха”

Раково образувание с размер 61 милиметра изчезва само за месец

Нотр Дам пострада тежко без своите пазители Твоят космос

Нотр Дам пострада тежко без своите пазители

Преди седмица, за пръв път в историята, гаргойлите са били махнати за реставрация

Започва ли понеделник в събота? Твоят космос

Започва ли понеделник в събота?

Братята Стругацки: „Човек учи детето си: „Мисли като мен“, а това вече е престъпление…“

Дългогодишно наблюдение показва, че преди смъртта си сънуваме еднакви сънища Твоят космос

Дългогодишно наблюдение показва, че преди смъртта си сънуваме еднакви сънища

Те са ярки и спокойни, с живи и мъртви познати в дружески разговори

Пилатес за всеки Твоят космос

Пилатес за всеки

Лесна и ефективна система за спорт пали сърцата на милиони още от времето на Първата световна война

Спрете да мрънкате, нека сме благодарни за всичко Твоят космос

Спрете да мрънкате, нека сме благодарни за всичко

19 признака, че вие живеете по-добре, отколкото ви се струва

Мира в себе си Твоят космос

Мира в себе си

Как да погледнем в миналите си животи и там да победим най-дълбоките си страхове?

Животът започва на 100 години Твоят космос

Животът започва на 100 години

Дагни Карлсон се научава да работи с компютър на 99 г. и после става блогърка

Публикувано в Списание 8: „Филип Дик - Пророкът на XXI век” Твоят космос

Публикувано в Списание 8: „Филип Дик - Пророкът на XXI век”

Много от предсказанията на известния писател са се сбъднали. А това е повече от лоша новина за всички ни

Поглъщат ли ни машините? Твоят космос

Поглъщат ли ни машините?

Професионалният лектор Амбър Кейс има една по-различна гледна точка

*