Храна за щастие12 февруари 2020

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

снимка: IStock
снимка: IStock
„Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата култура воденици няма да има. Когато житото се мели, голяма част от маслата, както и от хранителните му сокове изчезват. След като смелят житото, турят брашното в чували, дето стои по пет–шест месеца. Това брашно вече не е живо. То е изгубило всякаква жизненост, всякакъв живот от него изчезва.
Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа.
В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота.  Житното зърно е емблема на човешката душа."
Петър Дънов

Време е за житна диета! Тя е отлична система за пречистване и обновяване на организма след зимата, дадена от Учителя Петър Дънов. С житния режим изчистваме тялото си от утайките и наслояванията, натрупани от по-тежките храни на зимните месеци. Прави се през февруари, след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната. (Добре е да се започне в сряда, но не по-късно от третия, четвъртия ден след пълнолунието.) 

Житният режим е замислен да бъде провеждан, когато природният годишен цикъл клони към завършек, преди точката на пролетното равноденствие да отбележи началото на астрологичната Нова година – 21-22 март. (Точката на равноденствието е на 21, но в много култури се празнува датата 22, вероятно заради особената нумерологична тежест на това число.) 

Как се прави?
Всеки ден се изяждат 100 грама жито, добре измито и накиснато от предишната вечер във вряла вода и оставено да престои така в термос, или леко сварено от вечерта. Житото трябва да е омекнало, може и разпукнато, но не много сварено. Житото не бива да бъде покълнало. Разпределя се на три порции и се изяжда много бавно, при добро и спокойно дъвкане. Препоръчително е всяка хапка да се дъвче около 100 пъти. Освен житото могат да се приемат по желание до 3 ябълки на ден, до 9 ореха и по 3 лъжици мед.  
Пие се обилно вода, без ограничения, не по-малко от 1,5 литра дневно. Най-добре е да е топла и преварена, тъй като сама по себе си тя има силно пречистващо и енергизиращо действие.
Житният режим трае 10 дни.
 
На десетия ден се отпоства с „ангелска супа"
В литър и половина леко подсолена вода се варят 3 средно големи  картофа, накрaя се прибавят няколко стръка нарязан магданоз.  Това е храната за деня, евентуално и за следващия ден. Постепенно се преминава към нормално хранене, като в следващите дни се включват най-напред плодове, леки растителни храни без подправки, хляб и менюто се разширява всеки ден.
По време на поста човек трябва да запази бодър дух и радостно разположение, да мисли съзнателно за обновлението на организма си. Ако се почувства физическо или психическо неразположение, най-добре е постът да се прекрати. 

Обикновено на втория или третия ден се преминава през „лечебна криза" 
- може да се появи главоболие, чувство на глад, раздразнителност и др. Оплакванията би трябвало да преминат, като се изпият една–две чаши гореща преварена вода и се вземе малко мед и орехи. В никакъв случай не бива да се стига до усещането за мъчение по време на житния режим. Понякога е по-добре той да бъде по-кратък, но да бъде съпътстван с лекота и радост.

Защо жито?
Житото е най-пълноценната храна, с неговата поява е започнала еволюцията в човешкия род, обяснява Учителя. 
Известно е, че пшеничните зърна са източник на две субстанции, на които в последните години се отдава голямо значение, това са фибрите и антиоксидантите, на първо място коензим Q10. Фибрите са полезни за очистването на храносмилателната система и оптималното функциониране на червата. Антиоксидантите предпазват организма от свободните радикали, които увреждат клетките, допринасят за стареенето и развиването на ракови заболявания.

Житното зърно се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Обвивката, люспата е богата на много минерали и витамини. В зародиша също се съдържат в концентриран вид витамин Е, магнезий, фосфор, тиамин (витамин Б1), цинк. 

При меленето на житото обаче люспата и зародишът се отстраняват и остава само ендоспермът. Той се състои главно от въглехидрати и белтъчини и почти не съдържа гореизброените съставки. 
Смляно и термично обработено, зърното губи и жизнената си енергия, енергията на живота и растежа, известна в различните религии, като ци, прана и др. Затова е изключително полезно житото да се консумира прясно, като предложеният режим да се осъществи през февруари. 
Всеки, който е направил препоръчвания житен режим, може да потвърди пречистващото му  и същевременно тонизиращо въздействие. След диетата човек се чувства по-млад, изпълнен с жизнени сили. 

100 г пшеница съдържат: 
Белтъци – 12,1 г
Въглехидрати – 69,1 г
Мазнини – 1,7 г
Целулоза – 2 г
Калории – 349

Витамини и минерали в мг :
Витамин В1 – 0,48
Витамин В2 – 0,14
Витамин РР – 5,10
Витамин Е – 3,20
Натрий – 7,8
Калций – 43,7
Желязо – 3,3
Калий – 502
Магнезий – 173,0
Фосфор – 406,0


Периодичното гладуване при вируси Храна за щастие

Периодичното гладуване при вируси

То може да отслаби имунната система, ако се превърне в непосилен стрес за тялото

Пилешката супа е лечебна Храна за щастие

Пилешката супа е лечебна

Тя съдържа аминокиселината цистеин, която помага за изчистването на белия дроб и облекчава кашлицата и хремата

Живата храна вдига имунитета Храна за щастие

Живата храна вдига имунитета

Как да се храним във време на вируси обяснява доц. д-р Милена Георгиева от БАН

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането Храна за щастие

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането

След 7 дни с мазнини и захар, мозъкът се представя зле на тестове за памет

Перфектната закуска Храна за щастие

Перфектната закуска

Орехи – за изобилие от здравословни бактерии в червата и здраво сърце

Перфекционизъм в чаша Храна за щастие

Перфекционизъм в чаша

Добре дошли в дома на виното„Златен Рожен“ - 14-16 февруари

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка Храна за щастие

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка

Няколко чаши седмично от напитката удължават живота

Кетодиетата е полезна за кратки периоди Храна за щастие

Кетодиетата е полезна за кратки периоди

Опити с мишки сочат, че те почват да ядат повече мазнини, отколкото могат да изгорят и затлъстяват

Да се влюбиш във виното Храна за щастие

Да се влюбиш във виното

Ресторант GRAPHITE - пространство, което вдъхновява

Мляко с 8 пробиотика! Храна за щастие

Мляко с 8 пробиотика!

Киселото мляко на „Опицвет“ носи вкуса на детството, защото кравите им се хранят с органични храни, закваските са 100% български и няма Е-та

Как да удължим живота си Храна за щастие

Как да удължим живота си

През последните години коензимът НАД+ стана популярен като мощна добавка против стареене

Кетодиетата може да развали зъбите Храна за щастие

Кетодиетата може да развали зъбите

Как да регулираме рН нивото в устата ни

Химия на чувствата и емоциите Храна за щастие

Химия на чувствата и емоциите

Нека поемем контрола им в свои ръце