Наука

Предизвиквал ли е Пушкин съдбата?

Хронология на дуелите на великия поет

Сергей Безруков в ролята на великия поет във филма на Наталия Бондарчук „Пушкин.
Сергей Безруков в ролята на великия поет във филма на Наталия Бондарчук „Пушкин. Последният дуел“.
1816 г. Пушкин вика на дуел Павел Ханибал, родния си чичо. Причина: по време на масов танц на един от баловете отклонява партньорката на 18-годишния Александър Сергеевич. Дуелът е отменен.

1817 г. Пушкин вика на дуел Пьотр Каверин, негов приятел. Причина: Каверин си позволил да съчини шегаджийски стихчета и поетът се засегнал. Дуелът е отменен.

1819 г. Пушкин вика на дуел поета Кондратий Рилеев. Причина: Рилеев преразказал на светско парти шегичка за Пушкин. Дуелът е отменен.

1819 г. Пушкин е извикан на дуел от приятеля си Вилхелм Кюхелбекер. Причина: шегаджийски куплети, написани за Кюхелбекер, а именно "на мен ми е кюхелбекерно и ми се гади". Дуелът се осъществява, Вилхелм стреля по Саша, а Саша по Вилхелм - не. 

1819 г. Пушкин вика на дуел Модест Корф, чиновник от министерството на правосъдието. Причина: слугата на Пушкин се напил и досаждал на слугата на Корф, заради което последният го набил. Дуелът е отменен. 

1819 г. Пушкин вика на дуел майор Денисевич. Причина: Пушкин се държал хулигански като крещял в театъра по актьорите и Денисевич му направил забележка. Дуелът е отменен. 

1820 г. Пушкин вика на дуел Фьодор Орлов и Алексей Алексеев. Причина: Орлов и Алексеев направили на Пушкин забележка, защото в пияно състояние се опитвал да играе билярд и пречел на останалите. Дуелът е отменен. 

1821 г. Пушкин вика на дуел офицера от френските служби Дегили. Причина: скандал при неизяснени обстоятелства. Дуелът е отменен. 

1822 г. Пушкин вика на дуел подполковник Семьон Старов. Причина: не успели да се споразумеят какво да свири ресторантският оркестър към казиното, където и двамата играели хазарт. Дуелът се осъществява. И двамата стрелят, но не се уцелват.

1822 г. Пушкин вика на дуел 65-годишния статски съветник Иван Ланов. Причина: скарват се по време на празничен обяд. Дуелът е отменен.
 
1822 г. Пушкин вика на дуел молдавския велможа Тодор Балша, хазяин и собственик на дома, в който е отседнал Пушкин. Причина: Съпругата на Балша – Мария - не отговорила достатъчно културно на въпрос, зададен от поета. Дуелът се осъществява, но и двамата стрелци не се уцелват. 

1822 г. Пушкин вика на дуел бесарабския помешчик Скартла Прункуло. Причина: Помешчикът и Пушкин, заедно били секунданти на друг дуел, но не се разбрали за правилата на двубоя. Дуелът на секундантите е отменен.

1822 г. Пушкин вика на дуел Северин Потоцкий. Причина: дискусия по време на обяд на тема крепостничество и крепостно право. Дуелът е отменен.

1822 г. Пушкин е извикан на дуел от щабскапитан Рутковский. Причина: Саша не повярвал, че има градушка с парчета по 3 фунта и се присмял на капитана в оставка. Дуелът е отменен. 

1822 г. Пушкин е извикан на дуел от кишиневския олигарх Инглези. Причина: Саша се домогвал до жената на олигарха – циганката Людмила Шекора. Дуелът е отменен. 

1832 г. Пушкин вика на дуел прапорщика от генералния щаб Александър Зубов. Причина: Пушкин уличил Зубов в шарлатанство по време на игра на карти. Дуелът се осъществява. Зубов стреля в Пушкин и не уцелва, самият Пушкин се отказва от своя изстрел.

1823 г. Пушкин вика на дуел младия писател Иван Русо. Причина: лична неприязън на Пушкин към този човек. Дуелът се отменя.

1826 г. Пушкин вика на дуел Николай Тургенев, един от ръководителите на Съюза за благоденствие, член на Северната общност. Причина: Тургенев критикувал стиховете на поета, в частност неговите епиграми. Дуелът е отменен.

1827 г. Пушкин е извикан на дуел от артилерийския офицер Владимир Соломирский. Причина: дамата на офицера, София, към която поетът проявил сексуален интерес. Дуелът е отменен.

1828 г. Пушкин е извикан на дуел от министъра на просвещението Александър Голицин. Причина: Пушкин написал дръзка епиграма против министъра и той го извикал на разпит. Дуелът се отменя.

1828 г. Пушкин вика на дуел секретаря на френското посолство в Петербург Лагрен. Причина: неизвестна девойка на един дипломатически бал. Дуелът е отменен. 

1829 г. Пушкин вика на дуел чиновника от министерството на външните работи Хвостов. Причина: Хвостов изразил публично недоволството си от епиграмите на Пушкин, в частности тази епиграма, в която Александър Сергеевич оприличава Хвостов на свиня. Дуелът се отменя. 

1836 г. Пушкин вика на дуел княз Николай Репин. Причина: последният е недоволен от стиховете на Пушкин, в които се говори за него. Дуелът е отменен. 

1836 г. Пушкин вика на дуел чиновник от министерството на външните работи Семьон Хлюстин. Причина: Хлюстин изразил недоволство от стиховете на поета. Дуелът е отменен.

1836 г. Пушкин вика на дуел Владимир Сологуб. Причина: нелицеприятните изказвания на Сологуб за жената на поета, Наталия. Дуелът се отменя. 

1836 г. Пушкин вика на дуел френския офицер Жорж Дантес. Причина: анонимно писмо, в което уж се твърдяло, че жената на Пушкин му изневерява с Дантес. Дантес по това време е бъдещ зет на Пушкин, поетът, вероятно силно засегнат от слуховете, кара французина да се ожени за балдъзата му. Дантес казва, че ще го направи, ако поетът си оттегли искането за дуел, защото иначе ще излезе, че французинът е страхливец и избира сватбата пред двубоя. Пушкин обаче не се отказва от двубоя. 
Дуелът се осъществява на 29 януари 1837 г. Пушкин е убит. По време на дуела и двамата са ранени, но Пушкин смъртоносно. Той умира два дни по-късно. Всъщност Пушкин е улучен смъртоносно по случайност. Поетът се цели дълго време в своя опонент и накрая Дантес изгубва търпение и стреля. Вместо да уцели Пушкин в крака, както е било планирано, той го уцелва в корема, което за жалост се оказва фатална грешка.


Худ. Адриан Маркович Волков

Източник

Откриха кратер от сблъсък с астероид в Шотландия Наука

Откриха кратер от сблъсък с астероид в Шотландия

Този катаклизъм се е случил преди 1,2 милиарда години

Слоновете могат да „изчисляват“, използвайки хоботите си Наука

Слоновете могат да „изчисляват“, използвайки хоботите си

Те са единствените животни, които решават проста математическа задача само чрез обонянието си

И замириса на море Наука

И замириса на море

Астрономическите явления от юни до 7 юли

Лекция на американски учен за слънчевите източници на космическото време Наука

Лекция на американски учен за слънчевите източници на космическото време

Трудовете на д-р Гопалсвами са за събития на Слънцето, които могат да имат ефект върху Земята

Юпитер показва някои от своите спътници Наука

Юпитер показва някои от своите спътници

Ще могат да се наблюдават без телескоп до края на месеца

Тежки глоби за найлонови торбички и в Грузия Наука

Тежки глоби за найлонови торбички и в Грузия

Вече над 75 държави в света са въвели ограничения, а у нас - кога?

Бременна на 51 г.: Не се страхувайте от късно бебе! Наука

Бременна на 51 г.: Не се страхувайте от късно бебе!

Британка износва инвитро трето дете от донорска яйцеклетка

Гроб на 7 600 години откриха в Слатина археолози от БАН Наука

Гроб на 7 600 години откриха в Слатина археолози от БАН

Новооткритият скелет принадлежи най-вероятно на жена, погребана с дете

60-те нови спътника на Илън Мъск ще затруднят работата на наземните радиотелескопи Наука

60-те нови спътника на Илън Мъск ще затруднят работата на наземните радиотелескопи

Към днешна дата на околоземна орбита се намират 5162 обекта

В африкански планини откриха извънземно вещество Наука

В африкански планини откриха извънземно вещество

То е попаднало на Земята преди повече от 3,3 милиарда години

Разделили сме се с неандерталците преди 800 хил. години Наука

Разделили сме се с неандерталците преди 800 хил. години

Досега се смяташе, че сме вървели заедно с човекоподобните си братя по-дълго

Незамръзнал океан под повърхността на Плутон? Наука

Незамръзнал океан под повърхността на Плутон?

Учени обясниха как е възможно това при температури минус 200 градуса по Целзий

Популярната хранителна добавка E171 e възможно да причинява рак Наука

Популярната хранителна добавка E171 e възможно да причинява рак

Австралийски учени с ново изследване за титановия диоксид

Небесен наниз Наука

Небесен наниз

Астрономическите явления от май до 7 юни

Китаец ще кацне на Луната в близките десет години Наука

Китаец ще кацне на Луната в близките десет години

Русия също разработва собствена лунна програма

*