Подкрепете ни!




ЗдравеПламена Здравкова / 25 ноември 2015

Без паника

Паническите атаки се появяват от нищото, оставят ви без дъх и опора. Ето как да им се противопоставите!


Всичко е съвсем нормално - човек пътува по руслото на живота си, когато изведнъж... лодката потъва. Като от нищото се появява панически уплах, в който светът се обръща наопаки буквално пред очите ти. Изникват натрапчиви мисли, паник атаките започват да се повтарят, стават все по-чести, докато спокойният живот остава зад гърба ти, приятен спомен, към който си изгубил пътеката. Паник атаките са психологическата пандемия на новото време. Стресът, забързаният начин на живот, натискът от обществото изкарват извън релси безброй здрави и млади хора, които в определен момент вече имат нужда от помощ, за да се справят с този често подценяван проблем. Като че ли случайно изведнъж в Списание 8 едновременно се появиха няколко идеи за материали, даващи различни погледи към темата за паническите атаки. Решихме, че те заслужават да се превърнат във водещата тема на броя, която ви предстои да прочетете.
Отпуснете се и... без паника!


Страх


Паниката може да превземе живота ни и да ни изолира от света. Как да не ѝ го позволим





Преди две години, когато започна най-трудният период в живота ми досега, открих неподозирана прилика между себе си и някои известни личности. Уви, не притежавах чара и магнетизма на Джони Деп, външния вид на Наоми Кембъл или поне прекрасния глас на Барбара Стрейзанд. За съжаление общото между нас се състоеше в проблема, който имахме... 


На 9 май 2001 г., след премиерата на мюзикъла „Мулен Руж" на ежегодния филмов фестивал в Кан, зашеметяващата Никол Кидман излиза от Фестивалния дворец, облечена в черна корсетна рокля на Ив Сен Лоран. Тя слиза по стълбите, застлани с червен килим, спира и се усмихва, позира за камерите. Изглежда развълнувана, щастлива, но и някак смутена от вниманието. Изведнъж тя примигва, задъхва се… Хората около нея са толкова много, всички сякаш я обграждат и притискат, крещят името ѝ. Изложена е на светлините на прожекторите, обективите на камерите са вторачени в нея, проблясват светкавици. Актрисата се паникьосва, сърцето ѝ започва да бие все по-бързо, дланите ѝ се изпотяват, по тялото ѝ се спуска помитаща гореща вълна. Задушавайки се, чува глас, който проплаква: „Имам нужда от сестра ми, имам нужда от моята сестра!". Осъзнава, че тя е казала думите, но ги чува сякаш отдалеч. 


снимка: Profimedia

Обхванало я е чувство на дереализация - сякаш не присъства там в този момент, а се гледа отстрани и тъмна пелена я отделя от останалите. Точно навреме пред нея застава сестра ѝ Антония. Тя я поглежда в очите, хваща я за ръката и я повежда обратно вътре към дамската тоалетна. Там разкопчава корсета на Никол, сваля обувките ѝ и я прегръща. Уверява я, че всичко ще бъде наред, че може да се справи и че всичко е свършило. Красавицата се притиска в сестра си и се опитва да се върне към реалността. Малко по малко добива смелост и паниката бавно отстъпва, а тя успява да се съвземе. Откъсва се от сигурната прегръдка и оправя тоалета си, слага високите токчета и успява да излезе отново пред камерите.

Никол Кидман получава паническа атака – интензивен пристъп на страх и нервност, който може да има различни вариации: неконтролируем страх от смъртта, страх от загуба на контрол или полудяване. Тъй като при паник атака се отделят хормоните на стреса адреналин и кортизол, възникват и физическите симптоми, които включват потене и сърцебиене, световъртеж, задух, треперене, стомашни проблеми и гадене, усещане за задушаване и парализа, болка в гърдите, изтръпване.

Звездата, както и другите ѝ известни колеги, страда от паническо разстройство – тя преживява повтарящи се паник атаки. А ако не се вземат мерки за преодоляването на това състояние, може да се развие и агорафобия - страх от минаване през големи открити пространствa, oт напускане на дома, преминаване през обществени места, смесване с тълпи, пътуване сам... Основният проблем на страдащите в тези случаи е, че нямат възможност за бърз изход от кризисна ситуация.

БИЙ СЕ
ИЛИ БЯГАЙ

Повечето страдащи от паник атаки са интелигентни, но изключително чувствителни и мислещи хора, които често поемат повече отговорности, отколкото могат да понесат, и се грижат повече за другите, отколкото за себе си. Ако обаче пренебрегнеш тялото и ума си и не им дадеш нужната почивка, те сами ще си я поискат. Паническите атаки се регистрират 2-3 пъти по-често при жените.

Моята първа атака се случи след много интензивен период на емоционално и физическо претоварване, една седмица след като се завърнах от чужбина, в едно кафене. Тогава имах сериозна нужда от почивка, но беше последната ми година в университета и твърдо бях решила, че ще взема всичките си изпити и ще завърша успешно, каквото и да ми коства. 

Сърцето ми започна да бие силно, сякаш нещо затисна гърдите ми, и тялото ми се вледени. Стомахът ми се сви. Изтичах в тоалетната с позиви за повръщане. Мислех си, че е нещо моментно, но след това цял ден треперех от страх. Опитах да се „стегна", защото същия ден имах важно контролно. Успях, а после едва се довлякох до вкъщи и премаляла се хвърлих на леглото. 
По-нататък с мен се случи типичното за всеки, който развива паническо разстройство и агорафобия. Естествената реакция на организма при стрес е заложеният на всички живи същества механизъм за оцеляване, правилото „бий се или бягай". Първата ми реакция беше да се боря. Повечето хора постъпват като мен - аз избрах да игнорирам случилото се и се затрупах с още повече работа, за да го потисна, но и не поисках да вляза в онова кафе повече, защото го свързвах с преживяното. Обаче страхът, който успях да потисна по време на изпита си и се преструвах, че го няма, беше все още там – вътре в мен. И през следващата седмица, когато отново имах контролно, усетих, че с мен се случва същото – преди това избягах в тоалетната, сърцето ми препускаше и стомахът ми се свиваше. Появи се и друг симптом – диарията. Стегнах се отново и изкарах контролното, но хората около мен бяха толкова много... Задушавах се сред тях. Исках да избягам. През този семестър имах контролно всеки петък. След три седмици вече постепенно в мен се бе развил постоянният страх, че ще възникне друг пристъп на паника и ще се проваля на следващото контролно. Организмът и психиката ми се бяха уморили да се бият и надделя другият механизъм за справяне. Не можех да се бия с нещо, което не съществува – една емоция – и затова избрах да бягам. Плачех преди всеки изпит, чувствах се ужасена, че ще се задуша или стомахът ще ме заболи и няма да мога да се измъкна достатъчно бързо от залата, че никой няма да може да ми помогне, ще се изложа или ще умра. Мислех си, че полудявам. Имах постоянно разстройство, загубих апетит... 

Проблемите със стомаха, които имах след завръщането ми от чужбина вследствие на неправилен начин на хранене, стрес и погрешна диета за отслабване, се задълбочиха и влошиха физическото ми състояние допълнително. В един момент усилието едновременно да се боря с паниката, която осъзнавах, че е ирационална, но бе напълно реална за мен, и да се справям с университета, ми дойде в повече. Готвех се и да пътувам отново в чужбина, но вече ми беше трудно да се намирам на едно място с много хора, а за пътуване със самолет не исках и да мисля.

Всичко за паник атаките - психологическата пандемия на новото време; симптомите и начините да им се противопоставим - четете във водещата тема от ноемврийския брой на Списание 8 

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година