Подкрепете ни!




НаукаПроф. д-р Георг Краев / 13 юни 2013

Те ти, булка, Спасовден!

Поговорката се използва за нещо, случило се внезапно, сварило човек неподготвен. Но какво ли е сполитало българските жени на този празник?



На четиридесетия ден след Великден, след Възкресението, Христос се явил на учениците си и заедно с майка си, Богородица, се изкачил на Елеонския хълм край Йерусалим, откъдето се възнесъл на небето. Празникът е винаги в четвъртък, но датата му е променлива в зависимост от Възкресение. Но както повечето български празници и този е стъпил на езически традиции. Така наред със Спасителя, на сцената на Спасовден се появяват самодиви, чародейни билки и мистични ритуали за изцеряване на бездетни люде.

Фолклорната митология твърди, че от Великден до Спасовден душите на мъртвите са на Земята, сред нас, а на самия Спасовден Христос с камшик в ръка ги прибирал в небесата. И затова срещу Спасовден се ходи на гробовете им, палят се свещи или огньове и после ги заливат обилно с вода. Пак срещу Спасовден болни мъже и жени ходят в гората да берат за здраве билката росен. Росенът цъфти само заранта на Св. Спас. Според обичая болен мъж взема чужда жена за побратим и обратното – болна жена взема чужд мъж и отиват в гората, където расте тая билка. Двамата носят със себе си дарове -  пита, печена кокошка, мед, вода, пешкир, чорапи, риза и кърпа.

Болният остава да преспи под стрък росен, а побратимът му го пази да не го види никой, за да се излекува. Ако не оздравее първата година, на другата болникът спи под два стръка росен. До себе си оставя кратунка с вода  и на заранта гадаят по нея – ако нещо е паднало вътре, е знак за добра поличба – ще оздравее, ако няма нищо – на лошо е. 

Болникът отнася тази вода у дома
си и 40 дни пие от нея на гладно сърце

Когато слънцето изгрее, баш на Спасовден, болникът с побратима си се прибират вкъщи, но оставят всички дарове, които са носили със себе си. Тези дарове са за овчарите, които пасат стадата си наоколо. Овчарите си правят от оставената храна богата трапеза, на която благославят болния да оздравее и вече като здрав да даде още по-богата гощавка... 
В потайната доба срещу Спасовден 

се появявали отнякъде си русалките, 
късали цвета на росена 
и сеели семето му над нивите,

та класовете, отворени и засмени, гълтали русалското семе, наедрявали и бавно започвали да зреят. В Чирпанско празнували Спасовден предимно бездетни мъже и жени, лягали под росена размесени. На заранта, като станели, жените берели цвета на росена, варели го и после с тази отвара се поливали три сутрини подред. Разправят, че която булка не е имала дете, след поливането с росена ставала трудна...


Яловото 

остава

под росена


Каквото и да стане през нощта, 
никой няма право да разказва

Мария Георгиева


Официалната версия на българската етнология едва-едва загатва една друга страна на обичая, която развенчава мистичния лек на безплодието и разказва как точно се спасяват от тегобите булките по Спасовден.

Както множество от нашите християнски празници и този е най-вероятно с езически корени, наместил се в православния календар. И макар официално молитвите да се отправят към възнеслия се Христос, в своите свещенодействия срещу деня на свети Спас българите се изправят лице в лице със 

самодиви, духове и чудодейната сила на една билка

Но разковничето се крие в предписанието яловата жена да излезе да чака изцерението с придружител, с когото няма роднинска връзка. Та двамата, след като похапнели от даровете, трябвало да полегнат, а 

преди първи петли да хукнат обратно

към селото, без да се обръщат назад и никой дума да обелва. Смята се, че безплодието остава под росена. И най-вероятно ще да е така, ако проблемът бил в мъжа на яловата булка... Историята обаче тактично мълчи какво се случва, когато бездетният мъж излезе да дири лек със своята придружителка.

Според вариация на ритуала на други места булките отивали сами под росена или в някоя пещера. Като разпънели даровете на червения месал, в късна доба при тях се появявали овчарите – 

хем да споделят донесеното,  хем заедно да „преборят" болестта

И булките пак хуквали преди първи петли. Ако жената заченела, смятало се, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние. А поверието гласи още, че нито съпругът, нито който и да е имал право да питат какво се е случвало. Пък и „всеки е длъжен по една набожност да мълчи, каквото и да види" – както още през 1865 г. пише възрожденецът Иван Богоров. И допълва още: 

„И, о, чудеса! Която не е имала дете, тутакси зачева и става трудна." Та по силата на чудото, когато след 9 месеца някоя доскоро бездетна се сдобивала с рожба, никой нямал право да упреква булката. Единственият позволен коментар бил: „Те ти, булка, Спасовден!" А отсреща отговор не се очаквал. Смятало се, че

жената няма как да знае от какво била полегнала тревата

около росена, нито защо овчарите са похапвали печена кокошка с руйно вино рано-рано сутринта на Свети Спас.

Има и още една версия за произхода на поговорката. Тя е част от т.нар. блажен фолклор, позабравен от фолклористите, но съживен неотдавна от Флорентина Бадаланова в сборника „Фолклорен еротикон".  В него става ясно, че „Те ти, булка, Спасовден" е краят на българска еротична народна приказка, която днес помнят само шепа много възрастни български баби. Те рядко я разказват, защото е толкова срамотна, че и ние се въздържахме да я публикуваме.



Гори, 

но 

не 

изгаря


Росенът (Dictamnus albus) е едно от най-красивите и обвити в мистика растения по нашите земи. У нас се среща сравнително рядко по сухи, каменисти места с варовита почва до 1200 м надморска височина. Разпространен е в Централна и Южна Европа, Централна Азия, Северна Африка. Малкото храстче е високо до 90 см. Образува по няколко стъбла, които завършват с грозд от прилични на пеперуда цветове, обагрени в бяло, розово или червено.  Лечебните, но и отровни качества на билката се дължат на изключителната концентрация на етерични масла. Ако в горещ слънчев летен ден драснете клечка кибрит близо до растението, около него избухва пламък с черен дим. Самият росен остава напълно невредим. Именно това е причината търсещите рационално обяснение на библейските чудеса да смятат, че росенът е горящият храст от Стария завет, в който Бог Яхве се явява на Мойсей. 
Когато пророкът се приближил до храста, за да погледне откъде идва огънят и как гори, а не изгаря, от горящия храст Бог го повикал, призовавайки го да изведе израилтяните от Египет в Обетованата земя. 
Мистериите около храстчето не спират дотук. Поредната е свързана с аромата му. Едно е ясно – той е силен и натрапчив. Но всеки го определя по различен начин – за едни е приятен, за други – отблъскващ; на някои им мирише на лимон, на други – на кимион. Не е чудно, че омайващият аромат завърта главите на булките и не помнят нищо от нощта срещу Спасовден.


Материалът е публикуван в брой 5/2010 на Списание 8.
Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г. Наука

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г.

Най-ясно звездният спектакъл ще се вижда от Нова Зеландия

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му Наука

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му

Това е едва осмият път, в който такова явление е успешно предсказано