Подкрепете ни!




COVID-1913 април 2020

Д-р Майкъл Остерхолм: „Рискът от заразяване не е толкова голям

Предупредих за пандемията още през 2014-а, никой не повярва

Снимка: wikimedia.org
Снимка: wikimedia.org


Д-р Майкъл Остерхолм, директор на Центъра за изследване и политика на инфекциозните заболявания в Университета в Минесота, се среща с държавните лидери още през 2014 г. Темата тогава е епидемията от ебола в Западна Африка. Като държавен епидемиолог на Минесота, Майкъл Остерхолм е бил на първа линия в битките за обществено здраве, за да проследява и задържа разпространението на огнища, причинени от грип - E. coli O157, Staphylococcus aureus и други заплашителни патогени.

След като напуска тази длъжност и се присъединява към Университета в Минесота, Остерхолм се превръща в звезда в научните среди на своята специалност. Когато инфекциите поразяват света, той често е един от първите, който получава обаждане от високо ниво за експертна помощ за страни, които са се оказали в епицентъра на епидемия. Тази дългогодишна консултантска дейност ме у дала възможност да анализира и организира базата данни за различни световни заплахи, породени от появяващите се вируси, бактерии и мистериозните протеини, наречени приони, свързани с болестта „луда крава“ и други.

Никой не може да каже, че Остерхолм не ни е предупредил за пандемии и необходимостта да се подготвим за тях. В книгата си от 2017 г. „Смъртоносни врагове: Нашата война срещу убийствените микроби“ той и съавторът Марк Олшакер превеждат читателите през галерията на инфекциозните агенти и техния потенциал да опустошат общественото здраве и световната икономика.

Главата на книгата за MERS и SARS е особено интересна днес. Тези заболявания са причинени от коронавируси, същото семейство на вирусите, които създадоха пандемията COVID-19. Три години преди настоящата криза, Остерхолм вдигна тревога за обезпокоителната комбинация от коронавирусни заболявания - те имат сравнително висок процент на смъртност и могат да се разпространят бързо при хората. Избухванията на SARS и MERS през последните 20 години не стават глобални, но всъщност са „предвестници на нещата, които предстоят“, както с удебелен шрифт е посочено в книгата.
Предлагаме ви интервюто на Джил Бъркъм с Остерхолм, публикувано на сайта Star Tribune преди няколко дни.  

- Вашата книга излезе през 2017 г., тя категорично ни предупреди за съвсем реалната заплаха от пандемия с акцент върху заболявания като SARS и MERS, причинени от коронавируси. Много преди това ни предупредихте да приемем сериозно заплахата от пандемия. Защо беше толкова трудно никой в правителствата нито на Китай, нито на другите държави, поразени от коронавируса, да не приеме тази сериозна заплаха за живота и здравето на народите?
- Поради две причини: Едната е, че ние в САЩ имахме онова характерно чувство за непобедимост, имахме граница, която не позволяваше на такива причинители на инфекциозни болести да проникнат ... Ние, разбира се, знаем, че това е глупост и всеки микроб днес може да е където си иска по света и утре да е другаде.

Втората причина е, че сме склонни да нямаме творческо въображение, освен ако не става въпрос за видеоигра или филм. Нищо от това наистина не беше толкова трудно. Беше доста директно и поставено точно пред нас. Хората, които са от сектора на здравните грижи, знаеха, че здравеопазването е било „оглозгано“, че няма устойчивост от какъвто и да е съществен характер, няма излишен капацитет, нито средства за запасяване с големи обеми защитни средства.

Не е имало реално разбиране за уязвимостта на тази страна, която възлага цялата си доставка на лекарства от страни като Китай. И когато не разбирате всичко това или избирате да го пренебрегнете, лесно е да се каже: „ето, мина още един ден и нищо не се случи…“
Често са ме питали какъв е шансът това наистина да се случи? Винаги отговарях: „Това ще се случи. Просто не знам дали ще е по моя часовник. "

Заплахата по принцип е трудна за разбиране. Човешката природа не иска да вярва в неща, които изглеждат заплашителни или носят тревога. Дори ръководството в Белия дом се държеше по този начин – те не вярваха в продължение на много седмици, че това идва. Изпратихме им известие с прогноза още през януари. Членувам във форума за лидерство на CIDRAP - това е група от организации, които аз и други експерти съветваме. Казах, „Сега съм абсолютно убеден, че това ще бъде пандемия. Това ще бъде световна епидемия. Ще бъде централното събитие на годината по целия свят. Това, което се е случило в Ухан, ще се случи и на други места."

Но дори тогава хората някак предпочетоха да повярват, че това е ситуация с нисък риск. Това беше едно от нещата, които ми беше трудно да приема - неприемането от страна на Вашингтон.

- Има ли някакви показатели, които биха ни сигнализирали кога ние като общество можем да се „отпуснем“ и да не съблюдаваме толкова строго мерките за сигурност?
- Трябва да наблюдаваме внимателно данните, които излизат за пандемията. Няма никакво значение колко точно хора са реално застрашени, а и липсва такава информация. Според моделирането на учените и експертите – трябва да имаме контакт със заразен. Например ако се ръкувате с всички 50 000 души на един стадион - имате проблем. Но ако не сте го направили, рискът от предаване не е толкова голям, колкото хората си мислят. Също така нямаме изчерпателни данни, че в училищата имаме мощно предаване от деца на деца и че те занасят заразата у дома на мама и татко.

Просто трябва да мислим ясно и логично. Трябва да спрем да играем така, както аз играя на морски шах с моя 10-годишен внук. Трябва да започнем да играем като гросмайстор, който мисли как се премества надолу по дъската с всеки ход и всяко движение. Ние не правим това. Това е, което ще ни помогне да разберем кога можем да „разхлабим“ нещата. Този ход ще промени партията, а този - не. Това е начинът, по който трябва да мислим.

- Как мислите, кога децата ще могат да се върнат в училище?
- Мисля, че тази дискусия трябва да се проведе сега. Вижте как Сингапур и Хонконг подходиха към това. Ясно е, че имат способността да правят нещо, което повечето други страни не правят. Но най-важното е, че Сингапур не затвори училищата. Хонконг го направи. Не видяхме разлика. Бих се изказал много бурно, ако това имаше някакво значение – вие ме познавате. Знам, че има значение в спасяването на живота в болница, когато сте извели от там 20% от медицинските сестри, лекари, дихателни терапевти, които не могат да работят, защото са вкъщи (да гледат децата си). Знам, че е рисково да се оставят възрастни баби и дядовци да продължат да работят. Това знам. Ето защо трябва да водим тези дискусии.

- Надявате ли се, че ще се появят и други нови потенциални лечения за COVID-19, като хлорохин, които се изучават в момента?
- Надявам се, но надеждата не е стратегия.

Източник

Още по темата:

БАДЖ: Прокуратурата да се самосезира за насаждане на страх COVID-19

БАДЖ: Прокуратурата да се самосезира за насаждане на страх

Целта е да оправдаят 570 милиона лева за тестове и ваксини, обясняват от алианса

Австралийци, пострадали от ваксините, подадоха колективен иск срещу правителството COVID-19

Австралийци, пострадали от ваксините, подадоха колективен иск срещу правителството

До 12 април са подадени 3501 заявления за обезщетения, изплатени са 7,3 млн. долара по 137 жалби

Белгийски лобист съди Урсула фон дер Лайен заради чата с шефа на Pfizer COVID-19

Белгийски лобист съди Урсула фон дер Лайен заради чата с шефа на Pfizer

Фредерик Балдан твърди, че двамата лично уредили удължаване на договора за доставка на ваксини за 1,8 млрд. долара

Нова версия за източника на Covid-19: продажба на заразени енотовидни кучета COVID-19

Нова версия за източника на Covid-19: продажба на заразени енотовидни кучета

Все повече са проучванията, сочещи към Ухан - и към пазара, и към лабораторията

Вече официално бе заявена версията за лабораторно изтичане на COVID-19 COVID-19

Вече официално бе заявена версията за лабораторно изтичане на COVID-19

Официалните институции в САЩ се разделят на два лагера относно произхода му

Проектозакон забранява всякакви иРНК ваксини в Айдахо COVID-19

Проектозакон забранява всякакви иРНК ваксини в Айдахо

Предвижда се глоба и затвор за нарушение на забраната

Кардиолог иска спешно разследване на внезапните смъртни случаи в Австралия COVID-19

Кардиолог иска спешно разследване на внезапните смъртни случаи в Австралия

Д-р Питър Маккълоу иска да се знаят причите за „синдрома на внезапната смърт" след ваксина срещу COVID-19

В морски организми откриха вещества, лекуващи COVID-19 COVID-19

В морски организми откриха вещества, лекуващи COVID-19

Природата дава изобилие от естествени лекове

Подхранват ли ваксините нови варианти на COVID? COVID-19

Подхранват ли ваксините нови варианти на COVID?

Уолстрийт Джърнъл: Вирусът изглежда се развива по начини, които избягват имунитета

Изобретателят на оригиналната технология за иРНК подарява книгата си до 25 декември COVID-19

Изобретателят на оригиналната технология за иРНК подарява книгата си до 25 декември

Д-р Робърт Малоун изследва връзките между фармацевтиката, правителството и медиите и дава възможности за решение

Прокуратурата отхвърли обвинения срещу доц. Мангъров COVID-19

Прокуратурата отхвърли обвинения срещу доц. Мангъров

Порокурор К.Сулев: Липсват каквито и да било данни от МЗ за смъртността при ваксинираните

Забравяме ли повече след прекаран COVID? COVID-19

Забравяме ли повече след прекаран COVID?

Добрата новина е, че паметта се възстановява с времето

Протести в Китай заради драконовските мерки срещу Covid-19 COVID-19

Протести в Китай заради драконовските мерки срещу Covid-19

Кореспондент на Файненшъл Таймс разказва за пребиваването си в карантинен лагер

FDA е заблудила обществеността относно ивермектина и трябва да носи отговорност в съда COVID-19

FDA е заблудила обществеността относно ивермектина и трябва да носи отговорност в съда

Асоциацията на американските лекари и хирурзи в защита на отхвърленото евтино лекарство

COVID-19 активира същото мозъчно възпаление, както при болестта на Паркинсон COVID-19

COVID-19 активира същото мозъчно възпаление, както при болестта на Паркинсон

Може да липсват външни симптоми в продължение на много години, казват учените