Подкрепете ни!




COVID-19Мария Русева / 7 май 2020

„Плазма с антитела ускорява лечението на COVID-19!”

Проф. Лилия Пекова, ръководител на клиника по инфекциозни болести, апелира към преболедувалите да даряват кръв

„Плазма с антитела ускорява лечението на COVID-19!”


От края на март пациенти с COVID-19 на болници в различни краища на света получават обещаващо експериментално лечение. То не е продукт на лаборатория, а идва от кръвта на вече възстановили се пациенти от коронавирусна инфекция. Скоро след това ползването на тази терапия е разрешено за спешни случаи.

За да получим възможно най-точна, детайлна и актуална информация, разговаряме с проф. Лилия Пекова, ръководител на клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ ,,Проф. Стоян Киркович", Стара Загора и професор по инфекциозни болести в медицинския факултет на Тракийския университет. (Предишното интервю с нея можете да прочетете в бр. 3/2020 г.)

Какви са очакваните резултати и надеждите, насочени към прилагането на реконвалесцентната плазма?
Реконвалесцентната плазма е биопродукт, получен от хора, преболедували от определено заболяване. В нея се съдържат високи концентрации от антитела срещу причинителя на заболяването. Приложението й при заболели хора в активната, остра фаза има позитивния ефект да намали патогенността на етиологичния агент и да подпомогне имунната система за по-бързото му елиминиране от организма. Нарича се „реконвалесцентна“, защото се получава от пациенти, преминали от острия във възстановителния, „реконвалесцентен“ период от заболяването.
Този метод на лечение не е нов. Той е използван за лечение на много инфекциозни заболявания – хеморагични трески (Кримско-конгоанска, Ебола и др), тежък остър респираторен синдром (ТОРС), птичи грип и др.
При новата COVID-19 инфекция очакванията са реконвалесцентната плазма да има много добър допълващ останалото лечение ефект. От нея е възможно да се получи и хиперимунен имуноглобулин за интравенозно приложение, който заедно с нея може да се ползва за борба със заболяването особено в този етап, в който все още няма достъпна ваксина.

Къде се предвижда, че използването й ще е по-ефективно - като лечение или превенция?
Принципно реконвалесцентната плазма се използва и за лечение, и за превенция. В случая важно е лечението, защото заболяването е ново и няма достатъчна наличност от количества. От една страна все още няма единно становище по отношение на правилния терапевтичен подход – има доста медикаменти, ползата от които не е напълно доказана и сигурна. От друга тежкото протичане при пациенти с увреден терен крие значителни рискове от летален изход – нещо, което досега видяхме в много страни по света. Следователно на този етап реконвалесцентната плазма е с доказана ефективност за лечение при това при тежки случаи на COVID-19 инфекция.



Процедурата крие ли рискове и ако да, какви са те?
Процедурата е стандартна и рисковете, които крие, не се различават от обичайните при плазмотрансфузия. При спазване на изискванията за прилагане на биопродукти – кръвногрупова съвместимост, стриктно проследяване на сърдечна, дихателна честота, кръвно налягане - преди, по време на и след завършване на трансфузията, те са извънредно редки. Най-тежките са от алергични реакции до анафилактичен шок. Има разработен алгоритъм за поведение при подобни инциденти.

Какво е становището на специалистите, които вече са работили с нея относно ефективността й?
В Китай, САЩ и Индия са правени опити с приложението на реконвалесцентна плазма от преболедували от COVID-19 инфекция пациенти в стадий на възстановяване на такива, които се намират в острия стадий на заболяването.
Резултатите са много обнадеждаващи – постига се бързо подобрение в клиничния статус и в респираторните параметри – кислородно насищане на тъканите, парциално налягане на кислорода.
Отчетен е и по-нисък процент на неблагоприятен изход. Част от участниците в експеримента са били хора с тежка дихателна недостатъчност в резултат от SARS-CoV-19, дори и такива, поставени на апаратна вентилация. Обикновено тези проучвания се провеждат на фона на друга съпътстваща терапия. За да се използва реконвалесцентната плазма е задължително да са минали 14 дни от получаването на негативен резултат за вирусоносителство. Досега обаче все още няма рандомизирани и контролирани проучвания в тази насока. Все още търсят отговори въпросите дали концентрацията на неутрализиращи антитела както и обемът на плазмотрансфузията са от значение за добрия и бърз последвал резултат, кога е най-подходящия момент за прилагането й.

В България правят ли се изследвания и какви са резултатите?
В последните дни за използване на реконвалесцентна плазма се съобщава в Инфекциозна клиника на ВВМА. Използва се изогрупова плазма от възстановяващи се от COVID-19 инфекция донори. Очакват се позитивни резултати, свързани с добро повлияване на състоянието на пациентите, по-къс болничен престой и по-бързо възстановяване.

Ако се окаже, че е ефективна и дава добри резултати, ще бъде ли възможно набавянето на достатъчно от нея за всички болни?
Разбира се, досега получените световни резултати от прилагането на реконвалесцентна плазма при лечението на пациенти със SARS-CoV-2019 инфекция дават основания този метод да залегне като част от терапията им и у нас. Набавянето на този продукт е акт на доброволно даряване на кръв от страна на преболедувалите, за предпочитане скоро след негативиране на PCR изследването за наличие на вирусно присъствие в носоглътката. В този етап се предполага, че концентрацията на специфични антитела както ранни, така и късни, е достатъчно висока, така че да окаже благотворно влияние върху заболелите. В България има 5 центъра по трансфузионна хематология. Те са институциите, в които е възможно да се колектира дарителска кръв от хора, намиращи се в реконвалесцентен стадий на COVID-19 инфекция.
Необходимо е тези хора да бъдат поканени за дарители от клиниките, където са били на лечение в острия стадий на заболяването, да бъдат посочени пред съответните хемотрансфузионни центрове като потенциални донори на реконвалесцентна плазма, за да бъдат известни като такива.
След афиширане на желание и подписано информирано съгласие от тяхна страна за даряване на кръв, се спазват всички стандартни процедури за кръводаряване - те биват изследвани за HIV, за хепатитни и други вируси. Кръвта се изследва за концентрация на неутрализиращи антитела срещу COVID-19. Счита се, че оптимален вариант е тя да бъде по-голяма от 1:320, но и по-ниската концентрация е ефективна. Дарената кръв се селектира по кръвни групи, отделя се плазма и се замразява. Предполагам, че при наличната ситуация, в която всички разбираме колко важно е да се запазим като нация, процесът на даряване на този толкова ценен биологичен продукт ще бъде приет от благополучно преминалите през заболяването хора не само като препоръчителен и необходим, но и като високохуманен и спасяващ живота акт.
Надявам се повече преболедували хора да възприемат идеята, да дарят кръв и по този начин да осигурят достатъчни количества за тези, които са в нужда.


Още по темата:

БАДЖ: Прокуратурата да се самосезира за насаждане на страх COVID-19

БАДЖ: Прокуратурата да се самосезира за насаждане на страх

Целта е да оправдаят 570 милиона лева за тестове и ваксини, обясняват от алианса

Австралийци, пострадали от ваксините, подадоха колективен иск срещу правителството COVID-19

Австралийци, пострадали от ваксините, подадоха колективен иск срещу правителството

До 12 април са подадени 3501 заявления за обезщетения, изплатени са 7,3 млн. долара по 137 жалби

Белгийски лобист съди Урсула фон дер Лайен заради чата с шефа на Pfizer COVID-19

Белгийски лобист съди Урсула фон дер Лайен заради чата с шефа на Pfizer

Фредерик Балдан твърди, че двамата лично уредили удължаване на договора за доставка на ваксини за 1,8 млрд. долара

Нова версия за източника на Covid-19: продажба на заразени енотовидни кучета COVID-19

Нова версия за източника на Covid-19: продажба на заразени енотовидни кучета

Все повече са проучванията, сочещи към Ухан - и към пазара, и към лабораторията

Вече официално бе заявена версията за лабораторно изтичане на COVID-19 COVID-19

Вече официално бе заявена версията за лабораторно изтичане на COVID-19

Официалните институции в САЩ се разделят на два лагера относно произхода му

Проектозакон забранява всякакви иРНК ваксини в Айдахо COVID-19

Проектозакон забранява всякакви иРНК ваксини в Айдахо

Предвижда се глоба и затвор за нарушение на забраната

Кардиолог иска спешно разследване на внезапните смъртни случаи в Австралия COVID-19

Кардиолог иска спешно разследване на внезапните смъртни случаи в Австралия

Д-р Питър Маккълоу иска да се знаят причите за „синдрома на внезапната смърт" след ваксина срещу COVID-19

В морски организми откриха вещества, лекуващи COVID-19 COVID-19

В морски организми откриха вещества, лекуващи COVID-19

Природата дава изобилие от естествени лекове

Подхранват ли ваксините нови варианти на COVID? COVID-19

Подхранват ли ваксините нови варианти на COVID?

Уолстрийт Джърнъл: Вирусът изглежда се развива по начини, които избягват имунитета

Изобретателят на оригиналната технология за иРНК подарява книгата си до 25 декември COVID-19

Изобретателят на оригиналната технология за иРНК подарява книгата си до 25 декември

Д-р Робърт Малоун изследва връзките между фармацевтиката, правителството и медиите и дава възможности за решение

Прокуратурата отхвърли обвинения срещу доц. Мангъров COVID-19

Прокуратурата отхвърли обвинения срещу доц. Мангъров

Порокурор К.Сулев: Липсват каквито и да било данни от МЗ за смъртността при ваксинираните

Забравяме ли повече след прекаран COVID? COVID-19

Забравяме ли повече след прекаран COVID?

Добрата новина е, че паметта се възстановява с времето

Протести в Китай заради драконовските мерки срещу Covid-19 COVID-19

Протести в Китай заради драконовските мерки срещу Covid-19

Кореспондент на Файненшъл Таймс разказва за пребиваването си в карантинен лагер

FDA е заблудила обществеността относно ивермектина и трябва да носи отговорност в съда COVID-19

FDA е заблудила обществеността относно ивермектина и трябва да носи отговорност в съда

Асоциацията на американските лекари и хирурзи в защита на отхвърленото евтино лекарство

COVID-19 активира същото мозъчно възпаление, както при болестта на Паркинсон COVID-19

COVID-19 активира същото мозъчно възпаление, както при болестта на Паркинсон

Може да липсват външни симптоми в продължение на много години, казват учените