Подкрепете ни!




COVID-19Майкъл Т. Остерхолм и Марк Олшакер* / 6 август 2020

Мислим за Covid-19 по грешен начин

Подобно на пожар, вирусът безмилостно търси гориво, опустошавайки някои области, докато щади други


изображение: iStock
изображение: iStock
Нямаме предишен опит със световна пандемия на коронавирус, така че когато Sars-CoV-2, вирусът, който причинява Covid-19, започна да се разпространява, експертите по обществено здраве се опираха на опита си от грипните пандемии, за да оформят прогнозите си. Тези пандемии често се описват като "вълни". Вече видяхме достатъчно, за да заменим аналогията с океана с по-добра: wildfire - опустошителен огън, огнена стихия.

Подобно на пожар, вирусът безмилостно търси гориво (човешки гостоприемници), опустошавайки някои области, докато щади други. Пандемията ще продължи да се разпространява, докато се постигне достатъчен имунитет на "стадото" (когато 50 до 70% от населението е развило защитни антитела) за значително забавяне на заразяването. Ще постигнем стадния имунитет или чрез широко разпространена инфекция, или чрез ефективна и широко достъпна ваксина. И никакви празни обнадеждаващи приказки няма да променят този курс.

Сега имаме убедителни доказателства, че Sars-CoV-2 не се влияе от сезонността или регионалното време. Заразата се разпространява от човешки контакт и струпване, което се случва в райони с висока гъстота на населението. Все още не знаем дали имунитетът е постоянен или краткотраен. Ние също не знаем дали ваксината, ако и когато я разработим, ще бъде голям успех като ваксините срещу полиомиелит или морбили, или няма да е нищо повече от една ваксина срещу сезонен грип. Надяваме се усилията за разработване на ваксини да се окажат ефективни, но надеждата не е стратегия. Подобно на ХИВ, Sars-Cov-2 е тук, за да остане и реализмът трябва да формира стратегическия ни отговор.

Проучвания на предишни пандемии, войни и други времена със силен национален стрес показват, че хората реагират най-спокойно и ефективно, когато лидерите им кажат истината, дори ако тази истина е плашеща. Ако лидерите днес нямат отговори, трябва да кажат на обществото какво правят, за да научат повече. Досега САЩ прилагат обратния подход: съобщения с неясни цели, които често са научно погрешни, ирационално оптимистични и оставят обществото в отчаяно объркване относно това на кого и за какво да вярват, като науката е първа жертва. Трябва да насочим нашето послание към научните факти.

През следващите месеци заболеваемостта и смъртността в САЩ до голяма степен ще зависят от това до колко "гориво" ще се докопа пожарът Covid-19. Въпреки че пълното блокиране в стил Ухан е непрактично, трябва да се доближим максимално до него в горещи точки на опасно увеличаващ се брой случаи. Става дума за блокиране на всичко без жизнено важните услуги, за да може да се достигне до "управляемо ниво" на заразата. Това е изключително деликатен балансиращ акт, тъй като за да продължи да функционира едно общество, са нужни толкова много функции. И все пак районите, които спазват строги ограничения като Ню Йорк и някои страни от Азия и Европа, показаха, че можем да намалим смъртоносните числа и да върнем икономиката в по-безопасна обществена среда.

За съжаление, САЩ често са твърде оптимистични и самоуверени: при първите признаци на някои ефективни мерки срещу Covid-19 въздъхнахме и заключихме, че сме преминали пика и сме в платото, дори когато броят на случаите надхвърля 20 000 на ден. Казахме си, че кривата е изравнена и бизнесът, както обикновено, може да се възобнови. Мрачната статистика обаче говори сама за себе си.

Трябва да сведем процента на инфекция до ниво, при което резултатите от тестовете са достатъчно бързи, че последващото проследяване може да идентифицира действително контактите във времето, за да спре по-нататъшното предаване. 

Нивото, което трябва да достигнем, е около два случая Sars-Cov-2 на ден за всеки 100 000 души в даден регион. В момента не сме дори близо до тези резултати и най-належащият въпрос трябва да бъде какво да направим, за да променим това. Ако нямаме сили и колективна воля да предприемем и поддържаме нивото на строгите мерки и блокиране, което ще е необходимо в големи части на САЩ, както и гъвкавостта да реагираме бързо и решително, когато и където избухне огнище, броят на новите случаи и на смъртните случаи може да бъде поразителен, далеч надхвърлящ преживяното досега.

Не очакваме това да бъде създадено на национално ниво от сегашните управляващи. Всички управляващи, които са на огневата линия, разбират здравните, икономическите, социалните и политическите кризи, които този вирус причинява. Следователно от тях ще зависи дали да запазят статуквото и да наблюдават броя на случаите, които продължават да се увеличават или да прилагат по-агресивните мерки за обществено здраве, необходими не само за лечение на болните, но и за предотвратяване на разпространението.

САЩ исторически са били лидери в областта на епидемиологията и общественото здраве, но сега трябва да погледнем примера на страни като Южна Корея и Сингапур, някои държави от ЕС, както и райони като Ню Йорк, които признаха предизвикателството по-рано; осигуриха честно и ефективно ръководство на кризисните мерки; мобилизираха всички ресурси за тестване и проследяване на контактните лица.

Знаем, че стратегическото блокиране причинява големи икономически и социални болки и трябва да сме готови да продължим да се грижим за страдащите от това, независимо от цената. Няма глупави или лесни отговори и дори нациите, които първоначално постигнаха известни успехи с ограничителните си мерки, са изправени пред ново разпространение, когато икономиките им се отворят отново.

Но в едно можем да бъдем сигурни: цената на това да не действаме далеч ще надвиши цената на втория ни шанс да постигнем това. И може да нямаме лукса трети шанс...
------------------------------------
*Майкъл Т. Остерхолм е професор в Регентс и директор на Центъра за изследване и политика на инфекциозните заболявания в Университета в Минесота. Марк Олшакер е сценарист и режисьор на документални филми. Те са авторите на Deadliest Enemy: Our War Against Killer Germs.

Източник

Още по темата:

БАДЖ: Прокуратурата да се самосезира за насаждане на страх COVID-19

БАДЖ: Прокуратурата да се самосезира за насаждане на страх

Целта е да оправдаят 570 милиона лева за тестове и ваксини, обясняват от алианса

Австралийци, пострадали от ваксините, подадоха колективен иск срещу правителството COVID-19

Австралийци, пострадали от ваксините, подадоха колективен иск срещу правителството

До 12 април са подадени 3501 заявления за обезщетения, изплатени са 7,3 млн. долара по 137 жалби

Белгийски лобист съди Урсула фон дер Лайен заради чата с шефа на Pfizer COVID-19

Белгийски лобист съди Урсула фон дер Лайен заради чата с шефа на Pfizer

Фредерик Балдан твърди, че двамата лично уредили удължаване на договора за доставка на ваксини за 1,8 млрд. долара

Нова версия за източника на Covid-19: продажба на заразени енотовидни кучета COVID-19

Нова версия за източника на Covid-19: продажба на заразени енотовидни кучета

Все повече са проучванията, сочещи към Ухан - и към пазара, и към лабораторията

Вече официално бе заявена версията за лабораторно изтичане на COVID-19 COVID-19

Вече официално бе заявена версията за лабораторно изтичане на COVID-19

Официалните институции в САЩ се разделят на два лагера относно произхода му

Проектозакон забранява всякакви иРНК ваксини в Айдахо COVID-19

Проектозакон забранява всякакви иРНК ваксини в Айдахо

Предвижда се глоба и затвор за нарушение на забраната

Кардиолог иска спешно разследване на внезапните смъртни случаи в Австралия COVID-19

Кардиолог иска спешно разследване на внезапните смъртни случаи в Австралия

Д-р Питър Маккълоу иска да се знаят причите за „синдрома на внезапната смърт" след ваксина срещу COVID-19

В морски организми откриха вещества, лекуващи COVID-19 COVID-19

В морски организми откриха вещества, лекуващи COVID-19

Природата дава изобилие от естествени лекове

Подхранват ли ваксините нови варианти на COVID? COVID-19

Подхранват ли ваксините нови варианти на COVID?

Уолстрийт Джърнъл: Вирусът изглежда се развива по начини, които избягват имунитета

Изобретателят на оригиналната технология за иРНК подарява книгата си до 25 декември COVID-19

Изобретателят на оригиналната технология за иРНК подарява книгата си до 25 декември

Д-р Робърт Малоун изследва връзките между фармацевтиката, правителството и медиите и дава възможности за решение

Прокуратурата отхвърли обвинения срещу доц. Мангъров COVID-19

Прокуратурата отхвърли обвинения срещу доц. Мангъров

Порокурор К.Сулев: Липсват каквито и да било данни от МЗ за смъртността при ваксинираните

Забравяме ли повече след прекаран COVID? COVID-19

Забравяме ли повече след прекаран COVID?

Добрата новина е, че паметта се възстановява с времето

Протести в Китай заради драконовските мерки срещу Covid-19 COVID-19

Протести в Китай заради драконовските мерки срещу Covid-19

Кореспондент на Файненшъл Таймс разказва за пребиваването си в карантинен лагер

FDA е заблудила обществеността относно ивермектина и трябва да носи отговорност в съда COVID-19

FDA е заблудила обществеността относно ивермектина и трябва да носи отговорност в съда

Асоциацията на американските лекари и хирурзи в защита на отхвърленото евтино лекарство

COVID-19 активира същото мозъчно възпаление, както при болестта на Паркинсон COVID-19

COVID-19 активира същото мозъчно възпаление, както при болестта на Паркинсон

Може да липсват външни симптоми в продължение на много години, казват учените