Подкрепете ни!




COVID-1920 ноември 2020

Нови мистерии с нулевия пациент на пандемията от коронавирус

Италиански учени: Инфекцията е пренесена от Китай в Италия още през септември 2019-а


Ухан, снимка: Wikimedia.org
Ухан, снимка: Wikimedia.org
Появяват се допълнителни доказателства, че Китай е скрил истината за коронавируса от света. Проучване, цитирано от Daily Mail, сочи, че Covid-19 циркулира в Италия още през септември 2019 г. Първият документиран случай в Италия на вътрешно предаване на Covid-19 е от 21 февруари 2020 г., но ново проучване предполага, че вирусът се разпространява на местно ниво още през септември 2019 г. Ако това бъде потвърдено, този факт ще взриви теорията за пандемията на Китай, където уж първият регистриран случай е от 8 декември 2019-а.

Коронавирусът започва да циркулира в Италия още през септември миналата година, твърдят изследователи в откритие, което може да разкъса хронологията на Китай за пандемията. Учени от Милано твърдят, че са открили антитела, причинени от коронавируса, в кръвни проби, взети от пациенти с рак през септември 2019 г., пет месеца преди да бъде документиран първият случай на вътрешно разпространение в страната. 

Ако бъде потвърдено, това би означавало, че болестта се е разпространила от Китай в Европа месеци по-рано, отколкото се смяташе и ще повдигне сериозни въпроси дали Пекин е знаел за вируса много преди да докладва на света. Китай многократно търпи критики, че прикрива ранните случаи на заразяване с вируса, позволявайки му да се разпространи в международен план и да се разрасне в пандемия, която порази над 54 милиона души и уби най-малко 1,3 милиона. 

Китай за първи път съобщи, че „пневмония с неизвестна причина“ се разпространява на 31 декември 2019 г., уточнено бе, че инфекцията е концентрирана около пазара за морски дарове в Ухан. Тогава китайски медици обявиха, че са предупреждавали за нов вид респираторна инфекция в продължение на седмици преди това, което е накарало Пекин да промени сроковете - официалното твърдение е, че първата инфекция всъщност се е случила на 8 декември. Проучване, направено от китайски изследователи, но непризнато за достоверно от правителството, посочва датата 1 декември, докато изтекли в публичното пространство документи  сочат, че първите случаи всъщност са били открити на 17 ноември. Но нито един от тези случаи не е потвърден като „пациент нула“ - първият човек, заразен от вируса.

Италианското проучване не е първото, което предполага, че коронавирусът е стигнал до Европа много по-рано, отколкото се смяташе досега. Изследователи от университета в Милано разглеждат „стотици“ случаи на „пневмония“ и „грип“ в региона, датиращи от октомври 2019 г., които действително са могли да бъдат причинени от коронавирус. Текат и проучвания на проби от отпадъчни води от Милано и Торино, които са открили следи от вируса на 18 декември. Междувременно друго проучване върху проби от отпадъчни води от Барселона открива следи от болестта през януари 2020 г., повече от месец преди първия официален случай в града. 

В Бразилия пробите от отпадъчни води, събрани в град Флорианополис през ноември 2019 г., също съдържат следи от вируса, пише Daily Mail.

„Когато това е само един резултат, винаги искате повече данни, повече изследвания, повече проби, за да го потвърдите и да изключите лабораторна грешка или методологичен проблем“, заяви Джоан Рамон Вилалби от Испанското общество за обществено здраве и санитарна администрация. 
Китай се съгласи да участва в съвместно проучване със СЗО, изследващо произхода на вируса, включително дали той е започнал да се разпространява по-рано, отколкото се смяташе досега. 

Целта на проекта, обявен по-рано този месец, е да се опита да идентифицира при кое животно се е инкубирала болестта, преди да се разпространи върху хората, кога и къде се е разпространила за първи път и как се е случило това.

Последното изследване, публикувано от научното списание Tumori Journal на Националния институт по рака (INT), разглежда кръвни проби, дадени от 959 души, изследвани за рак в Милано - градът в епицентъра на първата вълна в Италия. Изследователите установиха, че кръвта от 111 души съдържа антитела, специфични за новия коронавирус - SARS-CoV-2. От тях 14% са имали антитела в кръвта си в проби, взети през септември 2019 г., твърдят изследователите. След това антитела се появили и при други 30% от пациентите през февруари, когато в Италия беше открита първата вълна от домашни инфекции.
„Това проучване показва неочаквано обширно ранно разпространение на SARS-CoV-2 сред безсимптомни индивиди в Италия няколко месеца преди идентифицирането на първия пациент“, пишат авторите. 
„Намирането на антитела срещу SARS-CoV-2 при асимптоматични хора преди избухването на COVID-19 в Италия може да прекрои историята на пандемията.“ 
Допълнителен специфичен тест за антитела срещу SARS-CoV-2 беше извършен от университета в Сиена за същото изследване, озаглавено „Неочаквано откриване на антитела срещу SARS-CoV-2 в предпандемичния период в Италия“. Резултатите сочат, че четири случая от първата седмица на октомври също са положителни за антитела, неутрализиращи вируса, което означава, че са се заразили през септември, разкри Джовани Аполоне, съавтор на изследването. Според него „хората без симптоми не само са били положителни след серологичните тестове, но са имали и антитела, способни да убият вируса. Това означава, че новият коронавирус може да циркулира сред населението дълго и с ниска степен на леталност не защото изчезва, а само за да се покачи отново."

Но професор Франсоа Балу от Университетския колеж в Лондон е скептичен: „Освен ако не може да бъде потвърдено с далеч по-добри доказателства, аз вярвам, че твърдението за COVID-19, циркулиращ в Италия през август, може безопасно да бъде игнорирано."

Д-р Андрю Престън, експерт по инфекциозни болести от Университета в Бат, също разкритикува методологията на изследването и заяви, че то не предоставя убедителни доказателства, че болестта циркулира в Италия от септември. Той припомни, че у хората има циркулиращи антитела срещу други коронавируси. 

Daily Mail изброява пространно случаите на болни от коронавирус, които се считат за пациенти №1  в съответната страна. Общата тенденция е отново следната: неофициално лекари говорят за пациенти, лекувани от странно респираторно заболяване много преди съответната държава да е обявила за "първия" си случай на заразен. 

Докато Пекин твърди, че първата инфекция се е случила на 8 декември, изследователите са проследили вируса поне до 1 декември и спорадични доказателства сочат, че той се е разпространил през ноември, пише Daily Mail. Липсата на информация за първия пациент означава, че учените все още не са наясно как болестта е направила скок от животни към хора.

Продължават безкрайните спорове между САЩ и Китай дали американските военни, които са били на военен турнир по лека атлетика в Ухан през октомври 2019-а, са донесли заразата от родината си или са хванали коронавируса в Китай и са го пренесли до САЩ. Изданието припомня, че „първият пациент“ на Америка беше човек, който е пътувал от Китай до щата Вашингтон на 15 януари. Китайците също се опитаха да прокарат теорията, че вирусът произхожда от Италия, страната с най-много смъртни случаи, изкривявайки цитат от италиански лекар, който предполага, че първите случаи в страната са могли да се случат много по-рано, отколкото се смята.

Още по темата:

БАДЖ: Прокуратурата да се самосезира за насаждане на страх COVID-19

БАДЖ: Прокуратурата да се самосезира за насаждане на страх

Целта е да оправдаят 570 милиона лева за тестове и ваксини, обясняват от алианса

Австралийци, пострадали от ваксините, подадоха колективен иск срещу правителството COVID-19

Австралийци, пострадали от ваксините, подадоха колективен иск срещу правителството

До 12 април са подадени 3501 заявления за обезщетения, изплатени са 7,3 млн. долара по 137 жалби

Белгийски лобист съди Урсула фон дер Лайен заради чата с шефа на Pfizer COVID-19

Белгийски лобист съди Урсула фон дер Лайен заради чата с шефа на Pfizer

Фредерик Балдан твърди, че двамата лично уредили удължаване на договора за доставка на ваксини за 1,8 млрд. долара

Нова версия за източника на Covid-19: продажба на заразени енотовидни кучета COVID-19

Нова версия за източника на Covid-19: продажба на заразени енотовидни кучета

Все повече са проучванията, сочещи към Ухан - и към пазара, и към лабораторията

Вече официално бе заявена версията за лабораторно изтичане на COVID-19 COVID-19

Вече официално бе заявена версията за лабораторно изтичане на COVID-19

Официалните институции в САЩ се разделят на два лагера относно произхода му

Проектозакон забранява всякакви иРНК ваксини в Айдахо COVID-19

Проектозакон забранява всякакви иРНК ваксини в Айдахо

Предвижда се глоба и затвор за нарушение на забраната

Кардиолог иска спешно разследване на внезапните смъртни случаи в Австралия COVID-19

Кардиолог иска спешно разследване на внезапните смъртни случаи в Австралия

Д-р Питър Маккълоу иска да се знаят причите за „синдрома на внезапната смърт" след ваксина срещу COVID-19

В морски организми откриха вещества, лекуващи COVID-19 COVID-19

В морски организми откриха вещества, лекуващи COVID-19

Природата дава изобилие от естествени лекове

Подхранват ли ваксините нови варианти на COVID? COVID-19

Подхранват ли ваксините нови варианти на COVID?

Уолстрийт Джърнъл: Вирусът изглежда се развива по начини, които избягват имунитета

Изобретателят на оригиналната технология за иРНК подарява книгата си до 25 декември COVID-19

Изобретателят на оригиналната технология за иРНК подарява книгата си до 25 декември

Д-р Робърт Малоун изследва връзките между фармацевтиката, правителството и медиите и дава възможности за решение

Прокуратурата отхвърли обвинения срещу доц. Мангъров COVID-19

Прокуратурата отхвърли обвинения срещу доц. Мангъров

Порокурор К.Сулев: Липсват каквито и да било данни от МЗ за смъртността при ваксинираните

Забравяме ли повече след прекаран COVID? COVID-19

Забравяме ли повече след прекаран COVID?

Добрата новина е, че паметта се възстановява с времето

Протести в Китай заради драконовските мерки срещу Covid-19 COVID-19

Протести в Китай заради драконовските мерки срещу Covid-19

Кореспондент на Файненшъл Таймс разказва за пребиваването си в карантинен лагер

FDA е заблудила обществеността относно ивермектина и трябва да носи отговорност в съда COVID-19

FDA е заблудила обществеността относно ивермектина и трябва да носи отговорност в съда

Асоциацията на американските лекари и хирурзи в защита на отхвърленото евтино лекарство

COVID-19 активира същото мозъчно възпаление, както при болестта на Паркинсон COVID-19

COVID-19 активира същото мозъчно възпаление, както при болестта на Паркинсон

Може да липсват външни симптоми в продължение на много години, казват учените