Подкрепете ни!




Избрано за теб19 декември 2020

Досега три регистрирани алергични реакции от ваксината

US лекари: Алергия можем да лекуваме лесно, но последиците от Covid-19 – трудно

изображение: iStock
изображение: iStock


Здравен работник от Аляска е получил тежка алергична реакция към ваксината на Pfizer/BioNTech срещу Covid-19, съобщи във вторник New York Times, но здравните експерти все още са категорични, че ваксината е безопасна за широката общественост. Състоянието на здравния работник се стабилизирало след неговото хоспитализиране, съобщи Times. Двама здравни работници във Великобритания са били с подобни реакции на ваксината миналата седмица.

За разлика от случаите в Обединеното кралство, здравният работник в Аляска не е имал анамнеза за алергични реакции към лекарства. Да, факт е, че се разшумя за три случая с остри алергични реакции, но вече хиляди хора са били успешно ваксинирани досега и рискът от алергична реакция се счита за изключително нисък.
„Все още не разполагаме с всички подробности от доклада от Аляска за потенциална сериозна алергична реакция, но активно работим с местните здравни власти, за да направим оценка - заяви говорител от Pfizer пред Forbes. -  Ще следим отблизо всички доклади, предполагащи сериозни алергични реакции след ваксинация и ще актуализираме инструкциите върху етикета, ако е необходимо."
Ваксината Pfizer/BioNTech получи разрешение за спешна употреба от FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата) късно вечерта в петък. Предишният уикенд FDA публикува актуализиран информационен лист за ваксината, който съветва пациентите да казват на лекарите си за всякакви алергии, преди да се ваксинират. 

Препоръчва се също така всеки, който е имал тежка алергична реакция към предишна доза ваксина или който и да е компонент на ваксината, да не се ваксинира.

На заседанието на консултативния съвет по ваксините миналата седмица експерти от комитета се съгласиха, че лечението на алергии трябва да бъде лесно достъпно навсякъде, където се дава ваксината.

В понеделник Американският колеж по алергия, астма и имунология публикува насоки, според които хората с известна алергия към полиетилен гликол, компонент на ваксината Pfizer, който в миналото е бил свързан с анафилаксията, не трябва да се имунизират.
Ако все пак решат да го направят трябва да се наблюдават в продължение на 20-30 минути след инжектирането, за да се гарантира, че алергичните реакции могат да бъдат бързо овладяни. 

В социалните медии експертите се опитаха да успокоят притесненията на обществото относно ваксината. „Тези реакции са много редки“, заяви експертът по инфекциозни болести Дена Грейсън и добави, че и тримата здравни работници, които са имали алергични реакции, са оцелели.
„Не забравяйте, че можем да овладяваме и лекуваме алергични реакции, но много по-трудно е да се лекуват последиците от Covid-19“ - каза бившият комисар по здравеопазването на град Балтимор Леана Уен.
Източник

Още по темата: