Подкрепете ни!




ЗдравеКристина Стамболова, Георги Караманев / 10 ноември 2014

Дейвид Уинстън: Адаптогениално

Супербилки помагат срещу стресиращите фактори в живота, ако и вие се грижите за себе си



Дейвид Уинстън е един от авторите на бестселъра „Адаптогените - лековити растения за сила, издръжливост и борба със стреса"– етноботаник с над 40-годишен опит в изучаването и практикуването на чероки, китайска и западна билкова медицина. Регистриран в Американската гилдия на билколечителите, световноизвестен лектор на тема билкова медицина. Живее във Вашингтон.


Стресът е определян за най-големия бич на нашето време. Всеки ден той съкращава живота ни, бавно ни тласка към редица болести. Няма доктор, който да не казва: избягвайте стреса. Но как!? Ежедневието ни залива с нови и нови неизбежни порции...
Оказва се обаче, че едни други порции – от билки и храни, могат да се превърнат в изключително успешно оръжие срещу проблема. 
Световен хит през последните години, от тази пролет благодарение на Zoya.BG вече имаме и на български книгата „Адаптогените - лековити растения за сила, издръжливост и борба със стреса". Луксозното издание на повече от 300 страници представя за първи път толкова мащабно на българските читатели адаптогените – тези нови и все още непознати широко у нас супербилки, които носят потенциала да спрат стреса.


- Г-н Уинстън, тази дума все още не е особено популярна в България - кое прави едно растение адаптоген?
- Всъщност критериите за това какво попада в определението са доста ясни. Адаптогените бяха дефинирани за пръв път от д-р Израел Брекман през 1961 г. Според него това са растения, които помагат на организма да се адаптира по-ефикасно към стресиращите фактори – включително физически и психологически, крайностите в шума, температурата или заболявания. Веществата трябва да бъдат нетоксични в нормални терапевтични дози и да предизвикват лека физиологична активност у здрав човек или животно. 
По-нататъшни изследвания допълниха определението, стана ясно, че адаптогените работят през две главни системи за контрол в тялото, HPA (хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос) и SAS (симпатико-адренална система). HPA контролира повечето хормонални функции в тялото, много от дейностите на нервната и имунната системи. SAS отговаря за острия стрес, както и за т.нар. отговор „бий се или бягай". Според най-актуалното изследване на адаптогените от д-р Паносиан освен чрез тези механизми те работят и на клетъчно ниво, като предотвратяват дисфункцията на митохондриите, предизвикана от кортизола - митохондриите са своеобразните „двигатели" на нашите клетки. Другият нов момент е откритието, че засилват производството на химикал, наречен невропептид-y, който спомага за релаксацията и повишава невронната пластичност - способността да се учим как да се адаптираме към промяната.  

- Какъв точно е механизмът, по който ни убива стресът, и защо точно адаптогените са правилното оръжие срещу него?
- Хроничният стрес повишава стрес хормоните адреналин и кортизол. След определен период повишените нива на кортизол потискат имунната система, храносмилането и циркулацията на кръвта. Високите нива на стрес хормоните също съдействат за разрастването на тъканите, включително на простатната тъкан и на някои ракови образувания. Хората с повишени нива на кортизол често имат проблеми със съня, високо кръвно налягане, свръхтегло, тревожност и депресия. Адаптогените помагат да се намалят високите нива на кортизол, потискат стрес отговора на нашето тяло. Освен това съдействат за по-здрава ендокринна и нервна система, подобряват имунната функция и повишават качеството на съня.

- И все пак какви билки влизат в тази група? Кои са най-мощните адаптогени, които можем да използваме ежедневно, за да се предпазим от модерните болести на цивилизацията? Или по-скоро това е свързано с цялостния начин на живот?
- Разбира се, адаптогените не са заместител на здравословния начин на живот. Основата на здравето е разумният начин на хранене, адекватното количество и качество на съня, движението и здравословните решения по отношение на цялостния начин на живот. Адаптогените няма как да оправят това, че се храните лошо, редовно не си доспивате, пушите, не тренирате или не сте щастливи в брака си. 
Адаптогените могат да помогнат на хора, които принципно се грижат за себе си, но преживяват тежък период и може би нямат възможност да спят толкова, колкото имат нужда. Може би имат бебе в къщата или трябва да работят допълнително по важен проект. Или пък са студенти преди изпитна сесия. Една от причините да напиша книга конкретно за адаптогените е, защото исках хората да разберат, че те не са универсален „размер", който ще пасне на всеки. Трябва да разберете кой е най-подходящият конкретно за вас. Например за по-възрастен човек, който няма енергия и се чувства изтощен, ще е идеален азиатският женшен, а за младеж, изтощаващ се от преработване, сибирският женшен е по-добър избор. За някого, който е тревожен пък, най-подходящи ще са рейши или шизандра.

- Различни адаптогени ли трябва да ползваме в зависимост от региона на света, в който сме родени?
- Не. Не смятам, че това е важното. Има части от планетата, в които не виреят адаптогени, но това не значи, че хората не се нуждаят от тях. Важното е индивидуалното предразположение на човека. Ако лесно се превъзбуждате, ще ви трябва успокояващ адаптоген. Ако имате суха кожа и суха кашлица, ще ви е нужен овлажняващ, ако постоянно ви е студено – затоплящ. Важни са индивидуалните особености и свързването на адаптогена с тях, не непременно с мястото, където е роден или живял човекът.

- В книгата често се споменава за приготвяне на отвара. Това означава ли, че билката на прах, смесена в шейк, не се усвоява добре от организма?
- Зависи от конкретната билка. Сибирският женшен например е принципно твърд и дървесен – дори приет на прах, тялото усвоява много малко от него. Същото важи и за гъбата рейши. Клетъчните стени при гъбите са изградени от хитин –  материал, подобен на този, от който са съставени черупките на раците и скаридите. За да усвоите по-добре тези билки, трябва да ги обработвате термично по-дълго време. Други адаптогени като тулси, шатавари или ашваганда, изглежда, действат много добре под формата на прах и може да се приемат като шейк.

- Има ли смисъл от приема само на един адаптоген, или трябва да съчетаем няколко наведнъж, за да усетим ефекта им? Твърде много билки на едно място не биха ли объркали биохимията на организма?
- На практика във всяка традиционна билкова система растенията се ползват в сложни съчетания, не самостоятелно. Така е както в китайската, тибетската медицина, така и в аюрведа, в арабската юнани… Знахарите открай време са открили, че когато се използват в добре подбрани съчетания, билките създават синергия помежду си и повишават ефикасността на крайната формула. 


5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“



.