Подкрепете ни!




Здраве7 април 2017

9 признака на пренапрежението

Стресът се крие зад различни симптоми



Популярното здравно издание WebMD обяснява стреса така: „всяка промяна в околната среда, изискваща от тялото ответна реакция. Тялото реагира на тези промени на физическо, умствено и емоционално ниво. Стресът е част от жизнените норми. Много събития, които се случват с вас и около вас, много от нещата, които правите, поставят организма ви под атака. Можете да изпитвате положителни или отрицателни форми на проява на стрес като резултат от влиянието на околната среда, на вашето тяло и на вашите мисли“. Нека проследим някои от най-честите скрити симптоми на пренапрежението. 

1. Тялото ви изпитва болка
Нямаме навика да се вслушваме в собственото си тяло. При високи нива на стрес, то боледува. Проблеми със стомаха, диария, тежест в мускулите, болки в гърдите и сърцебиене. Започвате да боледувате непрекъснато, появява се артрит, главоболие. Всеки път, когато усетите болки в тялото, осъзнайте този факт. Не игнорирайте симптомите. Приемането и осъзнаването на това, че са нужни промени е първата крачка в борбата със стреса.

2. Лошо спите
Колебанията в цикъла на съня са резултат от изтощение или пренапрежение и трябва да бъдат решавани с приоритет. Медитация, физически упражнения и диета помагат за справяне с проблемите, но не можете да минете без действие в посока да разберете къде е коренът на дискомфорта. Твърде тревожни сте нощем? Сънувате кошмари и ви е страх да заспите? Събитията от деня ни се разиграват в невероятни ракурси в подсъзнанието ни по време на сън. Страдаме от безсъние и така стресът пречи на спокойното състояние на мозъка ни. 

3. Ту отслабвате, ту напълнявате
Хапнахте ли днес, или забравихте? Стресът забавя метаболизма ви, вие трупате излишни килограми. Промяната в апетита може да означава промяна в емоционалното и физическото състояние. Когато сме напрегнати и тревожни, клетките не получават достатъчно кислород. Храната е енергия и това, което вкарваме в тялото си, ще е признак как се справяме с кризисната ситуация. Ядете твърде много сладко? Храните се недостатъчно? Тялото ни е средство за предвижване и това как се отнасяме съм него е основано на умствените ни способности да се справяме с емоционалните си проблеми.

4. Не можете да не мислите за работа и проблеми
Не можете да отложите някаква работа, финансов проблем или нещо друго? Това е симптом, че стресът завзема живота ви. Няма да можете да намерите решение, ако не се отдръпнете от проблема. Прекомерното бърборене от тревожност може да прерасне в психично и физическо заболяване. Ако постоянно проверявате телефона си, електронната поща и други комуникационни форми, свързани с работата ви – дошло е време честно да преразгледате кое е наистина важно в живота ви.
 
5. Не можете да седите на едно място
Ако не можете да идете на разходка, да правите спокойни упражнения за разтягане или просто да поседите сами с мислите си – значи сте пренапрегнати. Ако тревогата е постоянна няма да можете да четете дори книга. Понякога умът ни е най-големият ни враг. Имате нужда от помощ, за да се справите с безпокойството и страха си.

6. Всичко и всички ви дразнят
Един от симптомите на пренапрежение е невъзможността да сте търпеливи с другите. Търпението ви съвсем изчезва. Ако се обиждате бързо и всички ви дразнят, най-вероятно сте измъчени и изморени от събитията във вашия живот. Не е лесно да носите мира на плещите си. Понякога е нужно просто да сте уязвими и да помолите за помощ. Липсата на търпение към другите и към себе си е знак, че трябва да намалите скоростта и да не мислите за утрешния ден.

7. Настроението ви постоянно се мени
Ако се чувствате щастливи, а веднага след това започвате да плачете или да изпадате в гняв, хормоните ви са били изложени на твърде силен стрес. Да потискате всичко в себе си и да го преживявате тайно – няма да ви помогне. Трябва ви помощ. Поговорете с други хора. Намерете време да разберете кое ви кара да се държите по този начин. Стресът засилва тревожните разстройства, обсесивно-компулсивните разстройства, различните форми на зависимост (от алкохол, наркотици, секс, храна) и други психически проблеми.

8. Падат ви косите
Хората губят по около 100 косъма на ден. Повечето от нас дори не го забелязват. Интензивният косопад може да е тревожен знак. Различните събития, нарушаващи нормалния цикъл на развитие на косъма, могат да са предизвикани от физиологичен стрес. Ако косата ви пада активно, трябва да потърсите причината – кое предизвиква тези физически промени в емоционален план.

9. Загуба на либидото
Хората в стрес най-малко обръщат внимание на отсъствието на либидо. Те даже не признават този симптом. Ако го имате, вероятно вече е дошло време да се научите да управлявате стреса. В крайна сметка партньорът ви не бива да е засегнат от външни проблеми, които не са част от вашите любовни взаимоотношения. Изкажете своя страх и своите проблеми. В момента, в който те се покажат на бял свят, властта им над вас ще изчезне.

Източник
Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити