Подкрепете ни!




Любопитно11 септември 2013

Ние сме промяната!

Нова рубрика на Списание 8 за идеите и хората, които ще променят света; очакваме ги и от вас


Да живееш в интересни времена, е проклятие, казва Конфуций. Тук обаче не можем да се съгласим с древния философ. Защото времената, в които всички ние живеем, са интересни, но и перспективни, ако ги възприемем като възможност, като точния момент за развитие, за упорита работа, за нестандартни идеи.  Точно това е целта на новата рубрика в Списание 8 – „Промяна". 


И едните, и другите са маскари", точно толкова мъдро казва не Конфуций, а един от вездесъщите ни символи преди повече от век, а днес всички ние, неговите наследници, надали бихме могли да го формулираме по-точно. Впрочем, и продължаваме да го правим често – винаги ще намерим начин да се оплачем от държавата и хората, които сме избрали.
Да няма гладни, всички да получават достъп до здравеопазване, до образование, равен шанс да покажат възможностите си. Престъпниците да получават заслужени наказания, а достойните хора – признание. Да имаме чиста околна среда, истински храни, децата да растат спокойни, да ги очаква оптимистична перспектива. Да се разбираме или поне понасяме в еднопосочния си, достатъчно сложен земен път. 

„Утопия" – ще кажете. Още откакто съвършеният остров, на който всичко това се случва, идва от въображението на сър Томас Мор преди повече от 500 г., хората не сме спирали да се опитваме да го намерим. По-често се оказваме в „Параграф 22". Но  някои решения и умове излизат от омагьосания кръг и създават промяната в дългосрочен план.
Да, днешния идеал за свобода, равенство и братство сме наследили още от Великата френска революция, която изяде децата си на гилотината. А и след нея идеалистите жирондисти при големите трансформации биват пометени от радикалите якобинци и постигнатата реалност се оказва печален негатив на идеалите, с които всичко започва. Но погледнати от пиедестала на времето, такива моменти носят със себе си трансформации, за да имаме шанса векове по-късно да сме все пак в по-добро общество.

Кризата – и не само икономическа, но и социална, ценностна, идейна, може и трябва да бъде и нова възможност. Достатъчно е да се замислим за примера на следвоенна Германия на Конрад Аденауер, която от страна на руини и разбити ценности се превръща в опора на обединена Европа.

Ако на шега ни се струва, че първобитните хора с ясните правила на своите тояги са били доста по-големи демократи от нас, истината е друга. Новите технологии са допълнителни, по-бързи и свързани с духа на времето канали, по които могат да дойдат концепции, готови да обединяват и променят. 

Катализатор на тази рубрика несъмнено са протестите по цял свят и у нас. Ако се заиграем със сричките на думата „протест", ще се замислим. Дали да не приемем момента като тест? За промяна? Или професионализъм?

Но ако протестът по дефиниция носи неодобрение и е насочен „срещу", а не „за", логично идва въпросът как тази нова, събудена, обединена енергия би могла да направи изграждащата промяна. Този въпрос си поставихме и ние, от екипа на Списание 8, достатъчно разнородни по възраст, интереси, възгледи. Ожесточено поспорихме как да се отнесем към процесите. Увлечени в това, че всеки разбира от политика, забравяме, че промяната идва не само от визионерите, а и от хора, които си вършат работата, но отговорно и с любов.

Работата ни е да показваме стойностното, да търсим различното като решение и общото, за да обединява. Защото вярваме, че има здрава логика в трите думи, надвесили се мъдро, но забравимо, на челото на Народното събрание.

Има хора и идеи, които могат да обединяват, с потенциал и мъдрост, достойни да бъдат оценени от всички - леви, десни, спокойни, бесни. Фенове на Айн Ранд или Маркс. Такива сме амбицирани да представяме в рубриката „Промяна". За да помогнем от всеки брой да си проправи път поне нещо малко. Нещо мотивиращо, ново. Нещо различно и най-важното – по-добро. Промяна.


Помогнете ни!

От този брой с разказ за работата на Българската хранителна банка започваме нова рубрика, в която ще ви представяме онези идеи и личности, които според нас имат потенциала да правят света по-близък до идеалния. 

Разчитаме и на вашата помощ! Очакваме предложенията ви за темите на следващите публикации. Можете да оставите предложенията си и тук като коментари. Пишете ни на office@ossem.eu или по пощата на: Списание 8, София 1421, бул. „Черни връх" 1-3, офис 7.


Какво търсим:

Модели
- Такива като Българската хранителна банка. Като идеите за синята икономика, представени от проф. Гюнтер Паули преди два броя. Всички онези идеи, които вече на практика са доказали, че могат да донесат впечатляващ резултат, или пък имат нужда от доверие, за да го направят. Които привличат хора като вас и нас, за да дадат своя принос, или ни впечатляват с примера си. Социални, икономически, благотворителни, екологични...

Личности
- Онези хора, които с примера си дават да се разбере, че животът може да се промени към по-добро. Които с действия показват, че социалната справедливост не е мит, а индивидуалната инициатива носи потенциала за мащабни положителни трансформации. Български или световни личности, филантропи или духовници, политици или безработни.

Технологии
- Нови енергийни източници, екологични решения, които могат да доведат до по-пълноценно разпределение на ресурсите, изследователски и приложни изследвания със сериозен потенциал. Методи и подходи, които могат да донесат бъдеще, различно от черните прогнози на някои еколози и учени.
Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google