Подкрепете ни!




ЛюбопитноМартина Генкова-Иванова / 19 ноември 2015

Карл Досън: Сърцето пази спомените

Когато стигнем до личното ни ехо от миналото, преодоляваме проблемите истински, казва създателят на метода „Пренареждане на Матрицата"



Енергийната психология е позната на редовните читатели на Списание 8 от публикациите в брой 9/2011 и 8/2014 г. При Техниките за емоционална свобода (ТЕС) и тяхната усъвършенствана версия „Пренареждане на Матрицата" чрез почукване по акупунктурни точки можем да се справим с психическо състояние, проблем или заболяване. Гари Крейг е създател на ТЕС, а Карл Досън - смелият новатор, изградил „Пренареждане на Матрицата", чрез която достига до доскоро немислими дълбочини. Имахме късмета да го срещнем на професионалното обучение в София. Сред десетките курсисти имаше видни лекари, психолози, терапевти – хора със сериозна практика и авторитет. 7 дни отекваше трептящата човечност, наситена от емоцията на споделените преживявания. Един от най-бележитите терапевти след учебна сесия сподели, че неговата партньорка е успяла да му помогне да изцели дългогодишна емоционална травма. Участниците с лекота минават през свои холограмни версии във времето, наричани „ехо", от младежките им и детските периоди, дори неосъзнати спомени в майчината утроба, и за изумление на самия Карл – до минали животи. Явно методът продължава да се разгръща и надгражда. А ние имахме удоволствието да се докоснем до същината му в разговор с неговия създател.

По покана на Българската асоциация за развитие на енергийната психология (БАРЕП) Карл Досън ще проведе семинар за обучение на практици по Пренареждане на Матрицата от 28 до 31 октомври 2016 г. в София.

За информация и записвания: 
тел. 0888 047 361 и 0888 923 621
e-mail: marketing@barep.org
www.barep.org


- Г-н Досън, нужно ли е да сме опознали и усвоили ТЕС, за да стигнем до по-голямата дълбочина, която дава „Пренареждане на Матрицата"?
- Задължително е първо да си овладял основите на ТЕС и едва след това да надграждаш. ТЕС свежда всяко усещане и преживяване до физическото тяло, в Матрицата работим с различни варианти на нашето „ехо"...

- Какво представлява „ехото"?
- Когато получим някаква емоционална травма, тя създава „ехо". Всичко, което сме почувствали през този ден, всяка емоция, чувство, мисъл, импулс на нервната система, усещане в тялото се запечатва. Това е „ехото". Не го задържаме в ума, нито в тялото, спомените се пазят в енергийното поле и това се потвърждава от учени като д-р Брус Липтън и науката епигенетика (за нея в брой 11/2009 – на spisanie8.bg, б.р.). 
В ТЕС, когато почукваш върху себе си, успяваш да изчистиш голяма част от тези наслагвания, но не можеш да видиш цялата картина. Променяш чувствата, но не и убежденията си и това е причината в много случаи проблемът да се връща. ТЕС е като филм - завежда ни до травмата, но споменът остава и е нужна още работа. С „Пренареждане на Матрицата" стигаме по-далече, пренареждаме цялата картина, постигаме пълно изцеление! 

- Методът е новаторски, а конвенционалната наука е консервативна. Как възприема „Пренареждане на Матрицата"?
- Мислене и дишане през сърцето вече са понятия, признати от някои научни кръгове. Има научен институт „Математика на сърцето" (www.heartmath.org - б.а.), в който членуват авторитетни учени. Работата през сърцето преди време е звучала като нещо абстрактно, а сега е доказуема. Сърцето е 60 пъти по-силно като електрически импулси и 5000 пъти като магнитно излъчване в сравнение с мозъка! То пази спомените. 
Няма нищо мистично в енергийната психология. Това е чиста наука, която се среща в равнопоставено ръкостискане с общоприетото познание. Всичко е толкова доказуемо, че медицинското съсловие просто трябва да го приеме. Процесът се следи от недвусмислен софтуер.
Ирландски учен от този институт прилага своя програма в над 20 училища за деца с проблеми, особено със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Голямо удовлетворение е да наблюдаваш подобренията!
Проблемът е, че не разполагаме с огромни бюджети, каквито имат други клонове на науката и особено фармацията. Нашата нова наука не е изгодна за корпорациите, където изследванията и заключенията се правят така, че да отговарят на нуждите на бизнеса. Официално през 2002 г. над 800 000 души са починали от медикаменти. И никой не носи отговорност!
За щастие, имаме поддръжници като д-р Лиз Боут и проф. Тони Стюарт, които излязоха със сериозни публикации в научните среди и медии като Би Би Си. В Англия д-р Стюарт прилага „Пренареждане на Матрицата" по клинични пътеки за сериозни заболявания. От 36 проследени случая при 35 има огромно подобрение. 
10 години преподавам по света ТЕС, а от 7 – „Пренареждане на Матрицата". Сред учениците ми има научни работници, психиатри, психолози, учители, лични лекари, дори онколози, които сменят изцяло светогледа си. Промяната се случва, вече виждаме приложението на „Матрицата" в много сфери на живота в Англия, Америка, Германия, Австралия, Дания, Скандинавските страни. В затворите, в училищата, в здравната система... 

- Вашият метод е нов, но същевременно възвръща отдавна забравено знание, така ли е?
- Разбира се, това не е нещо, което тепърва откриваме. Всеки може да намери паралел с нещо, до което вече се е докосвал - вътрешното дете, паралелни времеви линии или нещо друго. Но сме стигнали до голяма дълбочина в това познание. Както преди един компютър е заемал цяла стая и е имал базови възможности, така еволюира знанието във всички области. Акупунктурата например, върху която се развива ТЕС, работи бавно и изисква игли. В момента, в който добавиш към нея и психология, разбираш, че без игли отиваш много по-далече. 



- Това ли е науката на бъдещето?
- Да, абсолютно. Чиста наука, метод, чрез който се лекуват травми. Д-р Робърт Скеър говори за природата на травмите, за онази реакция, която наричаме „замръзване". Сблъсквайки се с травмиращо преживяване, подсъзнанието ни блокира, отказва да приеме случващото се, замръзва в момента на случването, за да ни предпази. Благодарение на тази реакция травмата се капсулира и съхранява дълбоко. Това замръзване засяда някъде дълбоко в „ехото". На съзнателно ниво случката е отминала, всичко е свършило, но на ниво подсъзнание още е жива, случва се отново и отново. „Ехото" ни е в капан и без да съзнаваме оказва огромно влияние върху поведението, енергията, биохимията, начина, по който се чувстваме, мислим, комуникираме, минаваме през ежедневните си предизвикателства. Чрез „Пренареждане на Матрицата" откриваме тези капсулирани моменти, освобождаваме ги и изцеляваме. Позволяваме на „ехото" да премине през травмата, да я осъзнае. Променяме не самата случка, а убежденията, възникнали там.
Тези „замразени" моменти са и причината често да се поддаваме на повтарящи се поведенчески модели, които не харесваме, но сякаш сме безсилни да променим. 99% от това, което правим през деня, е функция на автоматични програми от подсъзнанието. Едва 1% е следствие на съзнателно поведение. Чрез „Пренареждане на Матрицата" можем да кажем на „компютъра", че тази програма не ни харесва, да отидем до командния пункт, да създадем и заредим нова. Да си наясно на съзнателно ниво какво се случва, не е достатъчно. Нужно е да се гмурнеш в подсъзнанието и там да промениш нещата! И ние го правим. По революционен, научен начин.

- Има ли граница между съвременната наука и древното знание? Или успяваме да градим мост между тях?
- Да, определено изграждаме такъв мост. Ако погледнем назад към времената, когато религията е контролирала всичко, и науката лека-полека е започнала да навлиза в живота, между двете крайности е имало опит за крехко партньорство. Имало е негласно споразумение: религията ще отговаря за вярванията, а науката ще си върши научната работа. Сега тези две някогашни полярности се събират в едно от най-новаторската наука - квантовата механика. 
Конвенционалната наука се е изпречила на пътя на това познание и възпрепятства развитието му в последните няколкостотин години. Имаме чудесни технологии, но ако погледнем в медицинските учебници, ще прочетем какво се случва в тялото по време на заболяване, как да лекуваме симптомите, но не и отговор каква е причината за възникването му, нито как да бъде излекувано. Съвременната медицина разглежда и лекува тялото „на парче" - има специалисти по всеки орган, а никой не поглежда цялостно нещата, не му хрумва, че тялото е взаимосвързана система! 
С навлизането на квантовата физика дойде едно ново схващане: всичко е енергия! Много лекари започнаха да казват в диагнозите си: „Това заболяване е свързано със стрес." Какво е стресът, нима не е енергия? Начинът, по който реагираме на заобикалящата среда. А какво води до стреса? Предишните ти преживявания, системата от убеждения. Ако вярваш, че трябва да се трудиш до изнемога, да се доказваш непрекъснато, да заслужиш признание - създаваш си изпълнен със стрес живот. Ако живееш дълго по този начин, тялото трябва да даде знак, че нещо не е наред. Така възниква заболяването. Силата на мисълта е хиляди пъти по-могъща от тази на химикалите. Можем в терапевтичните сесии да минем през десетки „ехота", случки, спомени, дори убеждения и вярвания. Но те винаги са разклонения на едно основно, коренно убеждение, от което тръгва всичко. Намерим ли го, проблемът е решен завинаги.

- Кой всъщност е лечителят в „Пренареждане на Матрицата"?
- Единствено клиентът изцелява себе си. Нужно е да преодолее първичното желание да получи бързо магическо хапче, да осъзнае, че сам носи отговорността за това, което му се случва, и силата да го промени. Терапевтът само съдейства да намери пътя, подпомага го, ако се изгуби или зацикли. Важното е да се открие повратната точка на травмата, да се намерят нуждите и убежденията на „ехото" и да се изцелят. Всичко това извършва клиентът. 

- Човек трябва да извърви дълъг път, за да стигне до тези разбирания. Вие как стигнахте до това да разработите метод?
- В годините като терапевт имах възможност да се уча от много хора, а и сам преподавах. Обучил съм над 3500 души. В Австралия през 2006 г. една от ученичките ми все стигаше до емоционален момент с баща си и не успяваше да продължи, страхувайки се какво може да види. Решихме да пробваме малко по-различен подход. Разходихме се до спомена и тя каза: „Да, виждам случката съвсем ясно и себе си в нея. Толкова съм близо, че мога дори да почуквам по онова момиче." Като на шега казах: „Ами направи го!". Стоях тихо до нея, инстинктивно я оставих на процеса. След малко тя излезе от спомена и каза: „Всичко мина чудесно, даже беше лесно." Така започна всичко... Наблюдавах и се учех в движение, ден след ден, случай след случай. С дама от Шотландия стигнахме до едно „ехо" - нейна 7-годишна версия, която седеше на брега на морето много тъжна. Тя почукваше по момиченцето, успокои го, после излезе от сесията, но още беше впечатлена колко тъжно е било детето. Решихме да се върнем към онзи момент и да попитаме защо. Ехото отговори: „Мама и татко не ме обичат." После ни препрати към друг спомен, където е 2-годишна, разстроена от караница между родителите. Трябваше да почуква и върху 2-годишното „ехо", и върху родителите. След това се върна отново към 7-годишното, то вече беше спокойно, знаеше какво се е случило в онзи момент и вече всичко беше наред. Това беше изумително откритие - „ехотата" са свързани, знаят от какво имат нужда, къде да ни отведат.
Така с времето изучавах метода, опростих го, направих го лесен за разбиране и употреба. Човек може да го прилага и сам, въпреки че винаги е добре да има някой професионалист, който да те води и да е извън емоцията, извън твоята енергия. Терминът „ехо" дойде спонтанно, първоначално работех с понятието „вътрешно дете". Но то не изчерпва докрай смисъла. Размишлявах: „Добре, какво е това? Има енергиен произход, съзнателно е, холограма е, съдържа цялата информация за случилите се събития. Абревиатурата му би изглеждала - E (energetic), C (concsiousness), H (hologram)... Изведнъж проблесна – „Ами да! Това е Echo! Ехото е вибрация от миналото. Пак си ти, но не в сегашния момент, а от миналото." Друга част е просто дар, една сутрин се събудих и пъзелът на „Пренареждане на Матрицата" вече беше в съзнанието ми. Някак всичко се подреди. 

- Кои бяха ключовите моменти по пътя ви на духовно израстване? Какво бихте посъветвали хората, които сега потеглят?
- О, аз бях съвсем обикновено дете, тийнейджър със своите проблеми. На 21 вместо с купони, шум, момичета реших да прекарам известно време със себе си в Испания. Тогава ми се случи нещо, което бих нарекъл разтърсващо духовно преживяване, и промени съществено посоката. Но съм имал своите мрачни моменти, болка и затруднения, раздяла със съпругата ми, чувство, че животът се разпада. Работейки с ТЕС и Матрицата, успях да отработя всички тези модели, да изцеля емоционалните си травми. 
Без да звучи помпозно, имам усещането, че моята мисия и отговорност е да дам на повече хора това познание, което има силата да трансформира. Ако трябва да дам съвет, той би бил: работете с подсъзнанието си, за да промените системата си от убеждения. Ако не с ТЕС и Матрицата, намерете друг метод. Но ключова е системата ни от убеждения и с нея трябва да се работи на ниво подсъзнание, иначе нищо няма да се промени.

- Може ли Матрицата да променя убежденията в по-голям мащаб? За страната ни мнозина смятат, че е с нещастни, депресирани, бедни хора. Това се е запечатало в колективното съзнание, може ли да бъде променено?
- С намерение да изцелим личните си емоционални травми, ние влизаме в полето на Матрицата. Но можем да повикаме в него и други хора, същности - независимо дали са живи и дали са при нас. Може да се създадат групи, които да работят върху един проблем. Например във Вашингтон след колективна медитация престъпността спада драстично. Силата на колективното съзнание е огромна. Ако 6500 души, независимо къде по света, обединят съзнанието си, те ще имат силата да променят цялата планета. Така че, ако се съберат достатъчно хора в едно енергийно културно поле, това може да даде промяна. Но трябва специален човек да води такъв процес - способни са големи медитатори, духовни водачи с мисия.

- Какви са вашите впечатления от България?
- Прекрасни! Тук хората са истинско богатство - сърдечни, топли, неподправени, с огромен потенциал. Има съществена промяна в съзнанието тук, а и в световен мащаб. Хората осъзнават, че мощта ни е огромна, когато работим заедно, както трилиони клетки в едно тяло са в синхрон. Част от еволюцията ни е да съумеем да простим и пуснем онези травми, които ни дърпат назад. Изцелявайки ги, съзнателно създаваме нов свят. И колкото повече хора минат през този процес, толкова се доближаваме до критичната маса, способна да промени целия свят.

Можете да намерите сертифицирани практици в областта на енергийната психология в електронния регистър на Българска асоциация за развитие на енергийната психология (БАРЕП) – www.barep.org. Основна цел на сдружението е да популяризира методите от енергийната психология като нелекарствена алтернатива за физическо и емоционално здраве и да развива местни специалисти чрез въвеждането на правила при преподаването, сертифицирането, приемане на Кодекс за етично поведение и непрекъснатото обновяване на знанията.



Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим