Подкрепете ни!




ЛюбопитноМариана Еклесия / 28 март 2016

Преживяване на голямото изкуство

Проф. Жени Захариева - 50 години на сцената



„Думата за подобно изживяване е само една – магия. И когато магията „се случи", както стана на концерта на Жени Захариева, аплодисментите, колко и да са възторжени, са само блед израз на неповторимото усещане за досег с голямото изкуство."
Лили Крачева сп. „Музикални хоризонти" бр. 6. 2013 


„Дълбока експресивност, брилянтна виртуозност, яснота и виталност, галерия от портрети и състояния, поднесени с благодат, прецизност и яркост във всеки елемент." 
Отзив на Сюзън Жерве от 12 март 2015 г. във френското списание „Писмото на музиканта" 


Преди месец - на 26 февруари, концертната зала на Националната музикална академия „П. Владигеров" беше така препълнена, че гостите притесняваха операторите на двете телевизионни камери в салона. Център на вниманието беше проф. Жени Захариева, която отбелязваше своя юбилей – 50 години, посветени на музикалното изкуство и сцената.

Съдбата е твърде благосклонна към някои. Жени Захариева е родена в София. Без да са музиканти, родителите ѝ са почитатели на музиката и насърчават дарбата на дъщеря си да свири на пиано от детска възраст. Приета е в НМУ „Л. Пипков", по-късно продължава висшето си образование в Московската консерватория „Чайковски", която завършва с отличен успех. Специализира в Париж и от най-ранна възраст печели международни конкурси. 

Но дарбите са само семена, посети в душите на талантите. След посевите настава време за неуморен труд, усъвършенстване, издръжливост.  Дръзко и достойно Жени Захариева застава в светлините на световни музикални подиуми, през следващите десетилетия нейният професионализъм ще покори върхове в концертната дейност в Европа, Далечния изток, Африка, Азия, Америка. Паралелно с изпълненията тя е канена като гост-професор за майсторски класове в най-престижните висши музикални академии в Москва, Париж, Ню Йорк, Япония. 

Космополитна личност. През 2007 г. тя получава званието "Оfficier des Arts et des Lettres" за заслуги в областта на изкуството и литературата. През 2008 г. е посланик на българската култура във Франция, през 2014 г. получава почетна диплома от японското правителство, през 2003 е носител на „Кристална лира" за върхови изпълнителски постижения,  през 2012 г. получава награда на Министерството на културата за принос към българската музикална култура.

На 26 февруари в залата на Музикалната академия пианистката изпълни концерта в ла минор за пиано и оркестър от Р. Шуман, след което публиката дълго и нестихващо аплодираше неизчерпаемата сила на нейното изкуство. Жени Захариева е майка на две дъщери музикантки, има и двама внуци. Ето какво ни каза тя малко след незабравимия концерт.

- Само музикален изпълнител може да разбере напрегнатата всекидневна подготовка преди излизането на сцената. След 50 години вълнувате ли се още от предстоящото представяне?
- О, да. Винаги! Защото музиката е живо изкуство. Нотният текст не е картината на художника или литературното творение на писателя. Той е мъртъв, докато не бъде „съживен" от изпълнителя, който е необходимият съавтор на композитора. След дълъг и уморителен труд за усвояване на идеите и душевността на автора, след съгласуването им със собствените идеи и душевност, изпълнителят изгражда своя индивидуална интерпретация, която трябва да е технически съвършена, за да бъде той достоен посредник между автор и публика. Пред такава мисия вълнението е огромно.  

- Какво значи да си посланик на българската култура във Франция?
- По предложение на Франция по време на нейното председателство в ЕС се избират посланици на културата от всяка страна в ЕС. Бях посочена поради големия ми творчески актив във Франция и признанието чрез почетното звание за изкуство и литература, което няма никой друг български музикант.

-  Вие бяхте инициатор за възстановяването на старинното пианофорте на Клара Шуман в Германия и получихте орден от германското правителство. Как беше оценен Вашият принос?
- Това е щастливо преживяване за мен! Както писаха германските медии, по идея на българска пианистка да се възстанови паметник на културата, е вълнуващо. След реставрацията, която продължи три години, бях поканена да изнеса първия концерт и да запиша компактдиск за фирмата „Gema". По-късно дискът беше откупен в САЩ и Канада. Засега това изпълнение на вълшебния старинен инструмент е единствено.

- Мислите ли, че интересът към класическата музика в България е в упадък? Оказва ли това влияние на младите изпълнители за това да се посветят на класиката?
- Интересът на публиката не е в упадък, но условията, в които днес трябва да се развива класическата музика, не са добри. Има сериозна и развлекателна музика. Сериозната формира светогледа на личността и тя не може да се „сложи на пазара", за да се самоиздържа като развлекателната. Както в развитите демократични страни, тази музика трябва да се субсидира разумно от държавата.  Забележете, заплащането в нашия бранш е по-ниско от средната работна заплата за страната, а постиженията на класическото ни професионално изкуство са на световно равнище. Затова младите ни таланти заминават там, където могат да се издържат от професията.

- Кой е любимият Ви композитор, чиито произведения бихте изпълнявала винаги?
- Йоханес Брамс. Имам записани двата му концерта за пиано и оркестър и запис на соловите опуси на компакт диск от фирмите AVN Classic (Лондон). Обожавам и Дебюси. Записът на неговите „24 прелюдии" получи наградата „Диапазон" във Франция. 

- Разкажете ни за Вашите семейни концерти.
- През 2015 г. в зала България направихме Моцартов концерт. На 25 април 2016 г. ни предстои бароков концерт с камерния оркестър на Софийската филхармония. Дъщеря ми Дарина ще изпълни концерт „ІІ Favoritto" за цигулка от Вивалди. Арфистката Нина ще изпълни концерт за арфа на Хендел плюс „Шаконата“ от Бах в нейна преработка за арфа. Моят зет Ксавие Льоконт, който е френски пианист, ще изпълни концерт за пиано от Бах, а накрая ние с него ще представим концерта за две пиана от Бах.     
- Вярвате ли, че Вашите внуци ще наследят професията Ви?
- Никога не съм била амбициозна майка. Дъщерите ми сами избраха професията си, както и инструментите, на които ще свирят. Е, казано на шега, в семейството имаме и един земен човек  - съпругът ми, който е геолог (Доц. Михаил Малеев, консултант на Списание 8 - б.р.). Вярвам, че родителите на внуците ми ще направят всичко, за да обикнат децата им музиката. Но също така се надявам те един ден да оставят децата сами да изберат дали музиката ще стане тяхна съдба. 

- Срещала ли сте маската на завистта върху лицата на Ваши колеги, недостигнали световните сцени?
- Предпочитам да не се срещам с нея.

- Разкажете незабравим спомен от случай на сцената или в музикалния си живот.
- След концерт в Грас, Южна Франция, шефът на туризма в този район ме покани да посетя лабораторията им, където се изработват прочутите френски парфюми. Разбира се, приех и на   следващия ден отидох. След разходка в залите, изпълнени с машини, суровини и хора в бели престилки, той ми предложи да направя свой парфюм. Поставиха пред мен около 60 шишенца с аромати на различни цветя, цитрусови плодове, зелен чай; дадоха ми епруветка, в която слагах по няколко капки от различните извлеци, опитвах комбинациите и съсредоточено миришех ароматите. Изпитах неприятно напрежение на обонянието, но след един час приключих експеримента и бях готова за „изпита" пред професора специалист. Той съсредоточено провери моя опит и каза: „Много добре! За кратко време създадохте впечатляващ парфюм, на който ние ще дадем номер, а вие ще му дадете името си, за да можете да търсите производител." Разбира се, не съм търсила производител, но понякога си поръчвам директно от лабораторията в Грас, града на френските парфюми, по 2-3 дози от скъпия парфюм с моето име „Jenny".   

- Какво ще пожелаете на своите деца и ученици?
- Да помнят, че музиката е техният най-верен приятел!
Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим