Подкрепете ни!




Светът в теб21 март 2017

Запознай се със себе си

Четирите най-големи подводни камъка според П. Д. Успенский



Познай самия себе си! Такъв е бил първият принцип и първото изискване на древните психологически школи. Ние сме запомнили тези думи, но сме загубили техния смисъл. Мислим, че да познаем себе си означава да знаем своите особености, желания, вкусове, способности, а всъщност това означава да опознаем себе си като машини, тоест да знаем структурата на своята собствена машина, нейните части, функциите на различните части и условията за тяхната работа. Това пише в лекцията си „Психология на човешките еволюционни възможности" психологът П. Д. Успенский (1878-1947).


Общо взето признаваме, че не познаваме тази машина – себе си, докато не я изучим. Изучаването е самонаблюдение. Друг път няма и никой няма да свърши тази работа вместо нас. Ние трябва да я свършим сами. Преди това трябва да се научим как да наблюдаваме. Трябва да опознаем различните видове наблюдение и да помним за различните състояния на съзнанието, за нашия сън и за множеството "азове" в самите нас.

Най напред ще забележите, че на много неща вътре във вас не можете да гледате честно и без предубеждение. Нещо харесвате, друго ви досажда, трето – дразни или ужасява. Човек не може да изучава себе си подобно на далечна звезда или полезно изкопаемо. 

Естествено, на него ще му харесва това, което помага на развитието му и няма да му харесва това, което затруднява или прави невъзможно развитието му. Това означава, че много скоро той ще започне да различава полезните и вредни черти – полезни и вредни от гледна точка на възможното му самопознание, възможното му пробуждане и развитие. Човек ще види такива свои страни, които могат са станат съзнателни и такива, които не могат да станат съзнателни и, които трябва да бъдат унищожени. Наблюдавайки себе си, човек винаги трябва да помни, че изучаването на самия себе си е първата стъпка към възможната еволюция.

Първата вредна черта, която всеки открива за себе си е лъжата. Неизбежна е и колкото повече на някого му се струва, че е свободен от лъжата, толкова повече той потъва в нея. В психологията обаче лъжата има друг смисъл. Тя означава това, което не знаем и не можем да знаем.

Самоанализиращия се човек открива, че колкото повече контролира една или друга проява, толкова по-малко вредна е тя. И колкото по малко я контролира, толкова тя е по-механична и вредна. Когато човек разбере това, той започва да се опасяваха от лъжата, вече не по морални съображения, а поради това, че не той контролира лъжата си, а тя установява контрол над него и всичките му функции.

Втората опасна черта, която човек открива в себе си е въображението. Много често човек стига до извода, че главната пречка за наблюдението е въображението. Той иска да наблюдава нещо, а вместо това започва да си въобразява по повод на това нещо и забравя за наблюдението. Много скоро осъзнава, че хората приписват на думата въображение съвършено изкуствено и незаслужено творческа или избирателна способност. Въображението притежава и разрушителна способност. Човек не може лесно да контролира тази способност, че тя винаги го отклонява от съзнателно приеманите решения и го направлява по път, по който той няма намерение да върви. Въображението е почти толкова вредно, колкото и лъжата. Фактически, то е Самоизлъгване. 

Ние откриваме и множество опасни последствия от т. нар. отрицателни емоции - самосъжаление, гняв, подозрителност, страх, досада, скука, недоверие, ревност, агресия... Обикновено изразяването на отрицателните емоции се възприема като нещо напълно естествено и даже необходимо. Хората често го наричат искреност. Разбира се, това няма нищо общо с искреността; това е просто признак за слабост на човека, лошо настроение, лош нрав, неконтролирана обидчивост. 

Четвъртата коварна механична черта на вътрешния ни свят е речта, говоренето. За някои хора, особено тези, които я забелязват най-малко, тя се превръща в истински порок. Те бъбрят през цялото време, навсякъде. Когато работят, когато пътешествуват, дори когато спят. Те не престават да говорят, докато има на кого, а когато няма на кого, те разговарят със самите себе си. Необходимо е не само да наблюдаваме бъбренето, но и да му се съпротивляваме, доколкото това е възможно. 

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път