Подкрепете ни!




Феи и ангели онлайн

Приказки и детски медитации в безплатното мобилно приложение, създадено от психолога Албена Симеонова



Албена Симеонова е детски психолог и семеен терапевт с повече от 11 години стаж. Тя е и създателят на безплатно мобилно приложение, събиращо нейни авторски детски приказки с психологическа насоченост. Целта им е да помогнат на деца и родители в определени моменти. В приложението вече е качена и специална детска медитация. Идеята? Децата да се чувстват спокойни и щастливи. Помолихме я да разкаже още за интересната си идея.

Приложението можете да изтеглите оттук:
- за iPhone - в App Store търсите Албена Симеонова или от този линк
- за Android - в Google Play търсите Албена Симеонова или от този линк

- Г-жо Симеонова, разкажете ни малко повече за своя опит до момента! Какво ви доведе до идеята за приложението?
- През тези години имах щастието и възможността да разгледам психологията от различните ѝ страни и аспекти. Заминавала съм се с бизнес психология - била съм водещ тренинг обучения, с когнитивна психология, позитивна психология, семейна психотерапия, детска психология (една от любимите ми), духовна психология, хипноза, регресия, бахова терапия и какво ли още не…
От опита ми като психолог разбрах, че най-важното, което мога да направя за своите клиенти, е да им покажа как да бъдат щастливи. Това става, като постигнат вътрешен мир и хармония, възстановявайки връзката със своето най-съкровено Аз, гмуркайки се дълбоко навътре, опознавайки своето лично свещено пространство.
Всяка мисъл, всяко вярване, което имаме за себе си, за околните и изобщо за света, който ни заобикаля, влияе на живота ни с огромна сила. Всеки проблем, било то физически или психически, се заражда първо в мислите ни, а след това се проектира в живота. Ето защо е много важно да се чувстваме спокойни и щастливи. Ако има нещо, което ни отклонява от това състояние, е хубаво да го преосмислим, преди да се е зародил проблем. Добре е да наблюдаваме себе си и отрано да работим върху нашето емоционално състояние. Така ще бъдем полезни не само за нас самите, но и за най-близките ни и, разбира се, за най-ценните ни - децата! Защото те попиват емоционалното състояние на родителите. Когато ние сме добре, добре ще се чувстват и те. Хубаво е да им създадем спокойна обстановка, изпълнена с много любов, ако искаме да израснат уверени и щастливи. А това много лесно може да се постигне, когато ние самите сме такива. Затова е важно постоянно да работим със себе си и да превърнем в приключение изследването на своя божествен вътрешен храм - душата!

- Кое е най-важното, на което един родител може да научи детето си? Каква е ролята в тези отношения на приказките, които представяте? 
- Наскоро прочетох една мисъл, която много ми хареса: „Животът не идва с наръчник, той идва с родители". Смятам, че родителят играе съществена роля в изграждането на детето и възгледите му за света. Най-важните неща според мен, на които трябва да научим децата си, е да бъдат добри, умни и щастливи. 
Защо е важно да си добър, например? Според мен, ако ти осъзнаваш себе си като добър, допускаш, че и другите са такива. Това те кара да се чувстваш много по-щастлив и ти помага да гледаш на живота много по-положително. Както казва Далай Лама: „Добротата е в основата на нашето същество". Затова може би е по-правилно да се каже не да научим децата да бъдат добри, а да им помогнем да запазят добротата през целия си живот.
Другото важно нещо е да бъдат умни - тоест, да ги научим да мислят. Знанието е сила, затова е добре да стимулираме децата да учат, да се развиват, да имат цели. Да знаят, че всяко следствие има причина и всеки избор, който правят сега, има последствия и в бъдеще. 
Разбира се, трябва да ги научим и да бъдат щастливи. Ключът към щастието е във вътрешния мир. Важно е да осъзнават, че те са творците на собствения си живот и изборът да си щастлив зависи само и единствено от теб. 
Всички тези неща са заложени в приказките, които написах. Смятам, че е добре отрано да започнем да възпитаваме тези качества у децата, като ги стимулираме да опознават себе си - да разбират емоциите и чувствата и да знаят как да постигат спокойствие и вътрешен мир.                                          
Работата като психолог ми помогна да опозная в детайли детската душа и проблемите, с които се сблъсква всяко дете по време своето развитие. 
Чрез различните герои в приказките децата ще опознаят по-добре себе си, собствените си емоции и страхове, ще знаят как да станат по-силни, по-смели и по-уверени.
Слушайки приказките, те ще се чувстват спокойни и ще заспиват много по-бързо и лесно, сънувайки прекрасни сънища. 
Във всяка приказка има дълбок смисъл. Добре е да стимулирате децата да преразказват приказката, след като са я слушали няколко пъти. Така те от една страна ще тренират паметта си, а от друга - поуката ще залегне дълбоко в съзнанието им. Приказките са много важни за детското развитие, защото обогатяват детето, стимулират въображението и речта, пробуждат мисълта, развиват емоционалната интелигентност у децата. С тях децата се радват, учат се на съчувствие и доброта. 
Чрез различните приказки се обогатява мирогледът на децата, те научават повече за живота и света. Разбират, че е хубаво да се помага и че доброто седи над всичко, защото в приказките е пълно чудеса, с ангели и феи, с прекрасни животинки, на които всеки ден се случват приключения. Всички са добри, смели и силни, винаги готови да се притекат на помощ. Така децата изграждат себе си и вярват, че светът е изпълнен с красота и чудеса. Ето защо е важно децата редовно да слушат приказки. 
Приказките отварят врати, вратите на познанието, добротата и вълшебствата! 

- За кого е подходящо приложението?
- За всички деца и родители. Казвам и родители, защото то е написано и за тях. Има специална секция със съвети и описание на целите на приказката. 
А що се отнася до възрастовата група, смятам че приказките могат да се слушат от всички деца. Една клиентка ми написа, че момченцето ѝ, което е на няколко месеца, постоянно плачело вечер. Щом започнали да му пускат приказките, детето се успокоявало и заспивало много по-бързо и лесно. Просто родителят трябва да пробва и да види как действат при неговото дете. Ако питате мен, приказките са подходящо дори за възрастни, така ще се върнат в детството си и отново ще се почувстват деца, а това е прекрасно усещане.

- Как се роди идеята?
- Много спонтанно, като вдъхновение - така, както се случват всички прекрасни неща. Вижте самата дума: в-дъх-нов-е-ние! „В дъх нов за ние". Сякаш преживяваш нещо по нов начин и го сътворяваш, поднасяйки го като дар за всички. Всяко творение е създадено по този начин, чрез вдъхновение. 
Времето, в което живеем на Земята, е много специално. Това е новата духовна епоха, епоха на мир, доброта и любов. Точно затова и децата, които се раждат сега, са много крехки и чувствителни. Наричат ги с различни имена - кристални, деца на Дъгата, ангели…
Приказките, които ние всички познаваме, така наречените традиционни приказки, не са подходящи за тези деца. Те се страхуват от историите в тях, тяхната крехка психика не може да преработи всичко това и вечер сънуват кошмари… Знам го, защото родителите ми го споделят. 
Ето защо реших, че е добре децата на новото време да имат приказки, написани специално за тях - за животни, ангели, феи, красота и доброта. 
Ние всички сме творчески същества и пресътворяваме това, в което вярваме. Животът е творчески процес. А всеки творчески процес започва във въображението. Ето защо е важно да го развием у децата. Затова помагат и приказките. А колко хубаво би било, ако децата ни от малки живеят в свят, изпълнен с любов, ангели, вълшебства и вяра, че доброто е над всичко. Точно затова създадох и приказките. 
Има специален дял в психологията, който се казва приказна терапия или терапия с приказки. Чрез приказката ние имаме директен достъп до подсъзнанието на детето. Така закодираме вярването, което искаме. Например - винаги да слуша родителите си! Аз съм добър! Аз съм умен! Мога да постигна всичко, което пожелая!
Представяте ли си какъв живот би имало едно дете, ако от малко работим с него да знае, че ще успее в живота, че е добро, обичано и много щастливо.

- Какво отличава психологическите приказки?
- Те са различни, защото:
  • чрез тях детето ще опознае по-добре себе си, емоциите и чувствата, които изпитва 
  • ще се научи да преодолява страховете и притесненията си
  • ще бъде по-спокойно, щастливо и уверено
  • ще може да заспива по-бързо и лесно, сънувайки прекрасни сънища 
  • ще изгради в себе си вярата, че живее в един добър свят, изпълнен с красота и чудеса
  • имат специална ангелска музика, която помага поуката на приказката да залегне дълбоко в съзнанието на детето 
  • ще се подобри емоционалната интелигентност на детето
  • ще тренира паметта си - добре е детето да преразказва приказката, щом я е слушало няколко пъти
  • чрез тях родителят може да си почине малко и да се погрижи за себе си, спокоен и сигурен, че детето му научава нещо полезно
- Какво е типично за детската медитация? Някак сме свикнали да свързваме тази дума повече с възрастните...
- Тя е подобна на приказката. С тази разлика, че в приказката има герой, а в медитацията героят е самото дете. По време на медитациите то е не просто наблюдател (както в приказките), а реален участник в събитията. Това му помага да преживее напълно случката и да научи много по-бързо идеята, заложена в нея. Защото ученето става най-добре, когато реално изживееш ситуацията. А и е много по-интересно и забавно, когато си реален участник в събитията.
Преподавала съм йога за деца две години. Интересното беше, че децата, които идваха, много обичаха медитацията в края на практиката и я чакаха с нетърпение. Родителите споделяха след това, че децата се чувстват много по-спокойни и балансирани. 
В забързания живот е важно да започнем да учим детето на различни техники за медитация. Това ще му помогне да знае как да се отпуска, за да бъде спокойно и щастливо.
Детската медитация е подходяща за малко по-големи - от 4-5 години нагоре. Тогава, когато детето вече осъзнава себе си. Докато е по-малко, за него по-подходящи са приказките. Ето затова направих и приказки, и детски медитации. Всъщност приказките, които написах, също са с елементи на медитация. Те са съвкупност от традиционна приказка, медитация и психология. Това за мен е начало на нов етап в детската психология, защото чрез тези приказки ние помагаме на детето да се научи да се отпуска и релаксира, вкарваме положителни утвърждения на подсъзнателно ниво - „аз съм щастлив!", „аз мога!" и т.н. И всичко това правим по много приятен и забавен за детето начин - под формата на приказка. 

- Кои родители би трябвало да изберат приложението и какво е важно да знаят за него?
- То е подходящо за всички деца и всички родители. Независимо дали ще го използваме, за да може детето да заспива по-бързо и лесно, или пък искаме то да излекува някой свой страх - от тъмното например, или пък искаме просто то да се чувства по-спокойно и уверено. 

- Какво е развитието на приказките оттук нататък?
- В момента те са преведени на английски, испански, руски и италиански. Много скоро предстои да бъдат качени като приложение и на тези езици. Надявам се да достигнат до колкото може повече деца. Нашето мото е: „Нека изберем за децата ни един по-добър свят!“. Вярвам, че с тези приказките ще сложим едно красиво начало... 


Основни функции на приложението:
✓ може да пускате аудиозапис на приказката
✓ има секция за родители, в която има съвети и описание на целите на приказката
✓ има част, в която е качен текстът на приказката, ако родителят желае сам да я прочете на детето
✓ всяка приказка може да започне с обръщение към детето. Родителят може да добави името, има над 200 имена на деца досега, много скоро ще бъдат добавени и още. 
Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път