Подкрепете ни!




Събития24 октомври 2016

Вкусно с Ела всеки ден

Бестселър с над 100 полезни вегански рецепти излезе на български



Излезлият преди дни на български бестселър „Вкусно с Ела всеки ден" от Ела Милс бе представен на София Вег Фест от главния редактор на Списание 8 Ганета Сагова. Официалната премиера ще е на 7 ноември от 18,30 ч в Гринуич център.

Книгата ще направи достояние на много хора един полезен начин на хранене, който ще им донесе здраве, енергия и чувство на баланс между тялото и духа. „Вкусно с Ела всеки ден" излезе на книжния пазар през пролетта на тази година и веднага оглави класациите на книги във Великобритания. Издателите научават за нея от българин, живеещ в Лондон и си я поръчват. Опитват една по една рецептите ѝ и... решението за издаване на книгата на български език не закъснява. Оказва се, че тези рецепти просто се харесват на всички – приятели, роднини, колеги. 

Това е и една изключителна кулинарна книга, която ще бъде оценена високо от всеки познавач в кухнята и ще донесе приятни кулинарни изживявания на много кулинарни фенове и техните приятели и близки, които ще опитат от вкусните ястия на Ела. 

Авторката на „Вкусно с Ела всеки ден" има уникален нюх за комбиниране на храни и подправки и резултатът е тази книга с над 100 рецепти, повечето от които са истинско гурме!
Вкусно с Ела всеки ден е втората, а не първата книга на Ела Милс. Издателите се спират на нея, защото рецептите са резултат на повече натрупан опит и имат повече достойнства по отношение на бързина, простота и резултати.

Ела Милс е само на 24 години и вече е световноизвестна. Славата, която се носи около нея, не е съзнателно търсена – дошла е като подарък. Авторката на тази книга е един от многото случаи, когато човек взема в свои ръце собственото си здраве и преборва неизлечима болест благодарение на последователни усилия, вяра и уповаване на природосъобразния начин на живот. 

Ела Удуард (по съпруг Милс) е дъщеря на британски политик, израснала в семейство, което закусва с палачинки и течен шоколад, а сладкишите, тортите и пастата, обилно поръсена със сирена, са сред любимите ястия на Ела. След като открива за себе си тайната на доброто здраве, перфектната фигура и здравословното хранене, решава да я сподели с другите. Резултатът е близо 1 милион последователи в социалните мрежи и рекорден брой продажби на книгата ѝ Deliciously Ella Every Day.

Преди близо три години лекарите ѝ поставят страшната диагноза – синдром на постурална тахикардия - POTS. Така започва кардиналната промяна в нейния живот. Болестта се появява изненадващо като резултат от автономни нарушения, характеризиращи се с обърканост, умора, изпотяване, тремор, тревожност, сърцебиене, ограничен физически капацитет и пресинкоп при изправяне на тялото. Качеството на живот рязко се влошава. Описан за първи път през 1940 г., синдромът се среща най-често при жени (75% от случаите) на възраст от 12 до 50 години, като предразполагащи фактори са сепсис, бременност, хирургична процедура или травма. При POTS се налага избягване на дехидратацията, екстремно високи температури и прекалена алкохолна консумация. 

Животът на Ела рязко се влошава, опитите за лечение с медикаменти са неуспешни. При тежки състояния почти не излиза от стаята си, нито става от леглото с дни. Тогава попада на книгата на Крис Кар - млада жена с онкологино заболяване, която се поддържа успешно с изцяло растителен режим на хранене и овладява болестта си със специална диета.

"Крис беше оздравяла, благодарение на специален режим на хранене, който включваше много сурови зеленчуци. Когато прочетох книгата ѝ, за пръв път осъзнах колко силна е връзката между това, което консумираме, и случващото се в организма ни. Преходът от един режим на хранене към друг беше много труден, защото съм свикнала да хапвам най-вредните неща на света – шоколадови десерти, бисквити и закуски. Не обичах да ям плодове и зеленчуци", спомня си Ела. Тя включва малко сурови зеленчуци в дневното си меню и започва да усеща подобрение. Тогава, по-скоро за забавление, стартира блога си Deliciouslyella.com, където добавя по три нови рецепти всяка седмица.

В първите шест месеца от съществуването си проектът ѝ регистрира над 100 хиляди посетители, а за следващите девет месеца бройката се увеличава до 900 хиляди. Подобрението в общото ѝ състояние кара лекари и близки на семейството да започнат сериозни проучвания върху връзката между синдрома и режима на хранене на Ела.

Тя взема решението да премине на вегански режим на хранене за една нощ. И никога не се обръща назад... Резултатът идва след година. Състоянието ѝ е напълно овладяно. 
След това идват книгите. 
 
В какво се състои философията „Вкусно с Ела", която им все повече почитатели?

Ето нейните 10 основни принципа:
  • Наслаждавайте се на храната – независимо какво ядете – листно зеле или пица – обичайте всяка хапка и се насладете на вкуса и аромата. Храната трябва винаги да е приятна.
  • Не възприемайте здравословното хранене като диета – това е прекрасен начин на живот, затова не се ограничавайте и не гладувайте, така няма да сте щастливи или здрави. Помнете, че няма да броим калории и да измерваме порции.
  • Отворете съзнанието си – опитвайте нови неща и бъдете гъвкави в настоящите си възгледи за здравословно хранене. Ще откриете, че полезната храна е повече от безвкусни салати и ще ѝ се наслаждавате истински.
  • Всичко е в баланса! – разберете какво работи за вас, поставете си реалистични цели и се радвайте на постигнатото.
  • Бъдете организирани – отделете малко време всяка седмица да заредите хладилника с полезни продукти и ястия, за да имате винаги подръка нещо вкусно за похапване.
  • Отнасяйте се към тялото си с уважение - то е красиво, невероятно и трябва да следвате нуждите му. Ако сте се заситили, спрете да се храните; ако сте гладни, време е за леко хапване; ако имате храносмилателни проблеми, преразгледайте начина си на хранене. Тялото ви знае от какво се нуждае, само трябва да се научите да разчитате сигналите му. 
  • Избирайте различни цветове – опитайте всяко ястие да бъде колкото е възможно по-пъстро. Така не само ще си набавите широк спектър витамини и минерали, но и чинията ви ще бъде по-красива и апетитна на вид. 
  • Не изпитвайте вина – ако много ви се иска шоколадова торта, доставете си удоволствие с едно парче. Не прекалявайте, защото след това ще се чувствате виновни. В никакъв случай не се подлагайте на ограничения на следващия ден. Помнете: никой не е идеален!
  • Бъдете креативни – експериментирайте в кухнята с нови рецепти и продукти, използвайте ги по свой вкус и не се страхувайте да опитвате различни неща.
  • Забавете темпото – отделете време да се насладите на храната, която ядете, и не я излапвайте набързо. На мозъка му отнема около 20 минути да регистрира колко сте сити, а и няма да оцените страхотната храна, ако не отделите време да мислите за нея, докато се храните.

Във „Вкусно с Ела всеки ден" ще намерите 20 предложения за закуски, 6 уникални супи, 5 разядки, 17 салати, 13 рецепти за вкусна вечеря, 14 идеи за меню за гости, над 20 десерта, от които можеш да си оближеш пръстите. 

Закуските на Ела включват различни видове рецепти с овесени ядки, смутита, мюсли, каши от чия и елда, но също и печива, и топли закуски от готвени зеленчуци. 

Салатите са както студени, така и топли. Както такива, които консумираме веднага, така и салати, които можете да вземете с вас на път или да съхранявате в хладилника няколко дни. 

Супите на Ела обикновено са пасирани и доста ароматни. Тя е майстор на комбинирането на подправките, и любител на лютото. Затова, когато ви каже, че трябва да сложите „много черен пипер", просто слагате колкото предпочитате. 

Преди да стане веган Ела очевидно много е обичала сладкишите. Това я вдъхновява за страхотни рецепти за десерти и торти, за които никога няма да познаете, че не съдържат нито брашно, нито захар, ако ги опитате без да знаете какво има в тях. Основните подсладители на рецептите й са мед, кленов сироп и фурми. 

Всички продукти, включени в рецептите на тази книга, вече присъстват и на българския пазар. И, разбира се, не е нужно да сте веган или вегетарианец, за да опитате предложените ястия. Те могат просто да заместят едно от вашите хранения и така да ви дадат допълнителна енергия за деня.
„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април Събития

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април

Ден преди това – на 7 април в Камерната зала „България“ в София от 14:00 ч. ще бъде представен албумът „Ваклуш“

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет



.