Подкрепете ни!




Събития11 май 2017

София хартиен арт фест 2017

"Спаси природата с изкуство" е мотото на седмия ежегоден фестивал от 9 май до 6 юни


2017 година - период на среща на модернистичния порив с търсенето на чисто човешките забравени ценности, противопоставянето на "духовно" и "материално", "свое" и "чуждо", "природа" и "човек". Този сблъсък освен че е глобален обществен проблем, рефлектира върху възприятията на всеки. За повечето съвременни хора всичко е мимолетно, дори изкуството. Не се вглеждат в малките неща, които са в основата на всичко, но едно събитие, наречено София хартиен арт фест 2017, ни пренася в един друг свят- този на хартиеното изкуство.

За седми пореден път фондация „Аматерас" организира София хартиен арт фест 2017. Поредицата от събития ще бъдат представени в периода 9 май - 6 юни. Тазгодишното мото на фестивала, избрано от организаторите и участниците - "Спаси природата с изкуство", насочва зрителите към търсената съдържателна и идейна особеност на проявите през 2017 г.: че чрез красотата на изкуството може да бъде преодолян сблъсъкът между човека и природата. Пред нас е фестивал, обединен около идеята, че посредством изкуството, което се явява медиатор между човека и заобикалящата го среда, може да бъде постигната хармония. 

Основните цели, заложени от организаторите, са свързани с приоритетите на Стратегията на София за култура 2013-2023 „СОФИЯ – ТВОРЧЕСКА СТОЛИЦА", както и с презентирането на България зад граница. Едно от събитията, пряко свързано с представянето на България, е дългосрочния проект на Тодор Тодоров и Даниела Тодорова със заглавието "Древни послания", където авторите обединяват творбите си в един общ център - природното и духовно наследство на България и нейната връзка с редица култури по света.  

След 6 юни инициаторите предвиждат част от събитията да бъдат представени на различни места из страната и чужбина.  Всички локации, на които ще се състоят събитията тази година, с изключение на галерия "Мазда" и галерия "Артур", ситуирани в кв. „Лозенец", са в "сърцето" на София, където тече интензивен културен живот.

Фокусът на това издание е върху културния диалог и представянето на професионални мрежи и сдружения в София,  представянето на колекции на феста зад граница в чест на българското председателство на ЕС през 2018, както и върху общи експозиции в Европа, Азия и Латинска Америка. 

Ето и основните приоритети през тази година:
1. СОФИЯ – ГРАД ДОМАКИН НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕС 
Това е заложено в цялостната програма на изданието. Предвидена е специална презентация върху оформената стратегия и програма на СХАФ за 2018 пред чуждестранните партньори, посолства и културни центрове, туроператори, общини, медии, професионални сдружения и медии. Предвидена е и презентация, запознаваща с целите на Конгреса на IAPMA (Международната асоциация на авторите, работещи с хартия със седалище Германия), който ще се проведе под домакинството на СХАФ през май 2018. Очакваните участници в конгреса са над 250 членове на асоциацията, предимно от Европа, а бройката на участниците в събитията и изложбите ще надхвърли 500 автори от цял свят. 

2. ОБРАЗОВАНИЕ И ЕКОЛОГИЯ
Ново разбиране за света, в който живеем – нови технологии и експерименти. Хартиено изкуство с ръчни хартии от растения и рециклиране на хартия. 
Галерия „Финес" ще представи ИЗЛОЖБА АМАТЕРАС - 67 автори от 22 държави. Галерия „София Прес", галерия „Артур" и галерия „Арте" ще представят самостоятелни проекти на български и чуждестранни автори, галерия „Мисията" в Министерство на външните работи ще представи проект за председателството на България през 2018, а галерия „Мазда" - източно изкуство.
3. ХУМАНИЗЪМ
Работа с организации със социален приоритет – уъркшоп за хора със зрителни проблеми и уъркшоп за емигранти – съвместно със Съюза на слепите – експозиция, съдържаща и произведения с брайлово писмо и интерактивни инсталации. Гостуващ лектор от Бразилия.

4. СОФИЯ ЗАД ГРАНИЦА - ПРОГРАМА ЗА ПЪТУВАЩИ ЕКСПОЗИЦИИ
Филми, изложби и презентации извън България през останалия период на годината. През май 2017 г. у нас и втората половина на годината в Европа – изложби с лекции и презентации за изданието през 2018, което ще се състои по време на председателството на България на ЕС.

5. ГОСТУВАЩИ ПРОЕКТИ В ЧУЖБИНА
Париж и Страсбург - Франция, Бразилия, Сао Паоло и Бело Оризонте – Бразилия, Хелзинки – Финландия

6. РАЗДЕЛ КИНО
Филми за опазването на горите и природата – специален фокус, насочващ към уникални световни нови принципи на културата и живото световно наследство

7. ПЪРФОРМАНС на Анджела Барбу
Свързан с емигриращите хора – наболял обществен световен проблем през последните години на XXI век
 
8. ХАРТИEНИ ТЕХНИКИ
Лекция и уършоп с демонстрации на техники от Далечния изток

Ето и част от събитията:
• 11 май (четвъртък)  
АМАТЕРАС ГОДИШНАТА ИЗЛОЖБА КОНКУРС ЗА МАЛЪК ФОРМАТ
световно и европейско изкуство,  Галерия "Финес"

Това събитие от програмата на СХАФ 2017 е емблематичната изложба-конкурс за хартиено изкуство малък формат и е най–старият международен проект на фондация "Аматерас" в нейната дългогодишна международна дейност. Тази експозиция на фондацията е причината за съществуването на София хартиен арт фест и е направила България много значима за редица творци в това изкуство. В продължение на девет години тази изложба е представила над 700 автори от 42 държави, работещи в сферата на хартиеното изкуство. Идеята на експозицията е чрез малкоформатни произведения да демонстрира световните тенденции в най-младия раздел в съвременното изкуство Paper Art. В изложбата могат да бъдат направени аналогии и препратки към  тенденции, свързани с дизайна, както и с различни методи и техники за обработка и създаване на ръчна хартия - утвърдени традиционни способи и иновации в областта. В изложбата, с мото през 2017 г. "Докосни природата", ще вземат участие 67 автори от 22 държави. По своеобразен начин всеки от тях носи своята национална идентичност, но в годишната изложба на фондация "Аматерас", по думите на Даниела Тодорова, всички "биват обединени като деца на едно голямо семейство. Всички сме различни, но и еднакви, всички имаме нужда да бъдем креативни, съзидателни и обичащи се".
Изложбата ще бъде открита на 11 май в Галерия "Финес". На откриването ще бъдат обявени наградите от конкурса от международното жури от председателя на АМАТЕРАС Фондация Тодор Тодоров. 
Мотото на изложбата "Докосни природата" насочва към идеята на още едно от събитията на феста, планирано за 23 май - уъркшоп за незрящи. Уъркшопът ще бъде проведен в галерия "Финес", където част от малкоформатните експонати са създадени за незрящите с помощта на брайлово писмо.

• 15 май "ЗЕМНИ ВИЗИИ"
Самостоятелен проект на Елиана Анхина,  Бразилия. Галерия "Артур"
На 15 май в "кокетната" лозенска галерия "Артур" ще бъде презентиран самостоятелният проект на бразилската авторка Елиана Анхина, член на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия IAPMA, наречен "Земни визии". Експонатите, изработени от бананова хартия, се характеризират както с интересния материал и нетрадиционен подход за третиране на произведенията, така и със своеобразен "земен" колорит, отговарящ на търсената идейна и съдържателна особеност на проекта, отразена и в името "Земни визии". 
Събитията, представени в двата поредни дни - 15 и 16 май, дават възможност на непознати за страната ни автори от далечни страни да презентират своята визия на актуални теми. Чрез изложбата си Елиана Анхина отразява отношението си към природата, към Майката Земя, с цялостната си концепция - от използваните материали до готовите творби, в които авторката въплъщава своето отношение към Земята.

• 16 май "СЕМЕНА НА ВРЕМЕТО" – галерия "София Прес"
Самостоятелен проект на Анджела Барбу
На 16 май в галерия "София Прес" ще бъде представена изложба от фотографии на Анджела Барбу. Експонатите представят инсталации на бразилската художничка, отпечатани върху ръчно изработена от нея хартия. Галерия "София Прес" е избрана специално за това събитие заради многообразието от културни прояви, които биват организирани и провеждани там. Анджела Барбу,  която ще представи своя проект, отговаря напълно на експозиционното пространство - освен че се занимава със съвременно изкуство и неконвенционални форми, авторката е куратор на редица международни художествени и социални проекти. 

• 18 май „ДРЕВНИ ПОСЛАНИЯ" – галерия "Мисията"
Ще бъде открита изложбата "Древни послания", фрагмент от мащабния проект на организаторите на СХАФ и създателите на фондация "Аматерас" - Тодор Тодоров и Даниела Тодорова. В изложбата ще бъдат представени неголям брой експонати и няколко кратки филма, малка извадка от мащабния проект. Чрез творбите си авторите се обединяват около обща концепция, свързана с духовното и природно наследство на България, и дълбоката ѝ връзка с различни традиции и култури по света. Заглавието "Древни послания" насочва зрителя към идейните търсения на творците.     

• 20 май - Европейска нощ на галериите и музеите
В Европейската нощ на галериите и музеите СХАФ ще подари на столичани нощ, наситена с разнообразни събития, обединени чрез хартиеното изкуство. Всичките открити до 20 май пет изложби ще бъдат отворени в нощта със специални събития. Тогава ще бъде представена и емблематичната за СХАФ „Хартиена улица“. Тя ще бъде ситуирана на специално място, средище на културен живот както в древността, така и днес - "Ларгото". Хартиената улица ще бъде достъпна за посетители от 16 до 24 ч на 20 май. Предвидена е богата програма, включваща експозиция на хартиена мода; ревю от хартиени облекла и уъркшоп за деца със специалното участие на ученици от ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви"; павилиони – различни организации и сдружения – оригами, хартиени продукти, дизайнерски продукти, традиционни изделия, утилитарни изделия и др.
InGlobo представя Ловци на истории #6 – Истории за насъщния Събития

InGlobo представя Ловци на истории #6 – Истории за насъщния

Открийте какви истории разказва хлябът на 25 април 2024 г., София в Event Space 2020

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април Събития

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април

Ден преди това – на 7 април в Камерната зала „България“ в София от 14:00 ч. ще бъде представен албумът „Ваклуш“

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет