Подкрепете ни!




Любопитно3 февруари 2020

Инвестиция „Родолюбие“

С фондацията си д-р Милен Врабевски помага на младите хора да се гордеят, че са българи


Д-р Врабевски заедно със световноизвестния вокалист на Uriah Heep Джон Лоутън
Д-р Врабевски заедно със световноизвестния вокалист на Uriah Heep Джон Лоутън
Статията е публикувана в брой 11/2013 на Списание 8


Какво прави цяло лято един успял и богат човек? Изтяга се на плажа в луксозен курорт? Сигурно за мнозина е вярно. Но не и за д-р Милен Врабевски, основателя на фондация „Българска памет“. Докато „си почива“, той чертае бъдещето на децата от българската диаспора, на даровити младежи от отдалечените райони на страната...  Обикаля Източна Тракия, стига дори до Мала Азия, за да спасява българското, което е оцеляло там - материално и духовно.

Доста старомодни, освен това обречени идеи, биха казали злите езици. Но дали? Мисията на д-р Врабевски е пример за това как сам човек може да направи голяма Промяна.
В последно време името му се чува все по-често. Преди броени дни Европарламентът го обяви за „Европейски гражданин на 2013 г.“ заедно с големия акад. Валери Петров. Бившият американски президент Бил Клинтън го покани в своята „Глобална инициатива“- най-влиятелната неправителствена организация в света, в която членуват Тони Блеър, Бил Гейтс, Уорън Бъфет. Президентът Росен Плевнелиев го нарече истински радетел на българщината. Българският дарителски форум му присъди специалната си награда за развитие на благотворителността в България.

С какво този усмихнат млад мъж прикова вниманието към себе си?
Без шум, без фанфари, без грам суета д-р Милен Врабевски години наред тихичко работи, за да направи света по-добър. Неговият модел се основава на една нестандартна инвестиция - не много пари, не супертехника, а... родолюбие. Лекарят инвестира в големи количества своето собствено и това, което успява да събуди у другите. И, оказва се, това толкова нематериално нещо има невероятен потенциал да  променя - и мисленето, и битието.
Д-р Врабевски е богат човек – но не заради парите, въпреки че е много успешен в бизнеса си (Той e основател и изпълнителен директор на „Комак Медикал“ - най-голямата частна научноизследователска организация в Югоизточна Европа.) А заради широката душа и размаха, с който всеки ден прави добрини.
„Парите служат, за да се добавя стойност към живота на ближния. Колкото повече даваш, толкова повече ти се връща от Господ“ - е житейското кредо на лекаря бизнесмен и меценат.
За Милен даването не е подхвърляне на милостиня, а откриване на възможности. Инвестицията „родолюбие“ подобрява бизнеса; подпомага решаването на демографски проблеми; гради икономика на знанието; дава възможност за реализация на младите тук, така че да искат да останат; подобрява средата, в която живеем;  чрез конкретни действия връща съдържанието на станалата напоследък куха фраза „опазване на културно-историческото наследство“.

ЗНАНИЕТО КАТО СИЛА
Айсен Сапунджи е от Якоруда. Тя е най-младият главен редактор в България – ръководи изданието „Нова медия Якоруда“, което тръгва като училищен вестник, но вече се разпространява из целите Югозападни Родопи. Айсен го оглавява още като ученичка, но междувременно завършва гимназия и вече е студентка по архитектура. Подготвила се е за изпитите благодарение на програма на фондация „Българска памет“ – учредена през 2008 г. от лекаря.

Искър, който бил на път да напусне училище, също се включил в програмата. Осъзнал, че образованието е сила и се стегнал – станал отличник, знаменосец на училището и вече също е студент.
Само тази година 300 деца от Югозападните Родопи са минали през кандидатстудентските курсове на фондацията. В университет са приети 150. Десет младежи от едно село кандидатстват медицина във Варна. И постигат впечатляващия среден успех от 5,25!

 „В този отдалечен край повечето семейства не могат да си позволят кандидатстудентски курсове. А знаете ли колко съвестно учат децата, като видят, че някой иска да им помогне. Колко малко е нужно, за да пробият. Трябва да им се даде равен старт. Той е важен, за да осъзнаят, че държат съдбата в своите ръце. Образованието дава възможности за реализация, оттам и за по-добър живот. То разширява мирогледа, което е много важно за тези общности“, казва д-р Врабевски.

При една от летните си обиколки в Източна Тракия той посещава родното място на прадядо си Стоян – герой от две войни с ордени за храброст. Село Мокрошево, днес Шукрю паша в Турция, някога било в пределите на България (то е само на 4 км по въздуха от Малко Търново). Там живеят едва 100-ина души, но отскоро има две студентки. Следват българска филология в Шуменския университет. Подпомага ги фондацията на д-р Врабевски „Българска памет“.

Д-р Врабевски сред участниците в тазгодишния есенен семинар на фондация „Българска памет“ във Варна.
Д-р Врабевски сред участниците в есенния семинар на фондация „Българска памет“ във Варна.

ОТ ЯКОРУДА ДО БРЮКСЕЛ
Айсен е сред десетките младежи, които всяка година посещават Брюксел  по друга програма на фондация „Българска памет“. „Така разбират, че независимо че произхождат от отдалечените райони, се равностойни граждани на една от 28-те членки на ЕС. Виждат какво представлява Европа днес и чрез това – новото място на България в този свят, нейния нов авторитет и възможностите, които това дава. Осъзнават европейската си принадлежност и какво значи единство в многообразието. Разбират, че да си горд европеец, значи първо да си горд, че си българин. Националната идентичност не се противопоставя на европейската, напротив - двете са скачени съдове. Точно родолюбието ни прави истински европейци! Като учим децата на история, те узнават не само че сме една от най-старите държави в Европа, а и че нашата държавническа мисъл е пропагандирала износ не на насилие, а на наука, просвета, култура, образование!“, мотивира решението си д-р Врабевски.

От 2007 г. фондация „Българска памет“ организира семинари, в които годишно се включват по близо 600 младежи. „Образователната програма е фокусирана  върху подхранване на родолюбието – изнасят се лекции по история, етнология. Постепенно манталитетът се променя, защото гордият с произхода си иска заедност, да се грижи за своята среда и да израства в нея“, обяснява меценатът.
На семинарите децата учат какво представлява ЕС и как се печелят пари по европроекти. Срещат се с общественици, с известни и успели българи, за да видят, че и в нашата страна може да се успява. „Това ги ентусиазира, те започват да искат да участват в изграждането на своето общество, защото се чувстват неразделна част от него“, обяснява д-р Врабевски.

РЕБЪЛГАРИЗАЦИЯ
Образователните програми на фондацията са предназначени не само за деца от смесените и икономически по-изостаналите райони у нас, а и за българската диаспора в Молдова, Украйна, Македония, Западните покрайнини... Д-р Врабевски нарича тези семинари „ребългаризационни“, защото, както казва: „независимо от диалектите си на третия ден децата проговарят на чист български. Няма нищо по-обединяващо от езика свещен на моите деди. Генната памет се усилва при директен контакт, защото кръвта вода не става.“

Той вижда диаспората като естествен резервоар на българщина, в който обаче трябва да се инвестира. Прави първото българско училище в Атланта, САЩ, където има голяма българска общност. Съвместно с издателство „Българска просвета“ фондацията му дарява 25 000 тома учебници по български, история, география, физика, биология на 30-ина училища в Молдова, в които се преподава български език. Според д-р Врабевски това е важно, защото в момента си отива последното поколение извън страната, говорещо чист български.

Д-р Врабевски мечтае да види завършен Коридор №8. Според него това е важно, понеже „за нашите сънародници от Македония и Западните покрайнини това са 2 часа път с кола, но не до Белград, а до София, където на нашия Бродуей - „Раковска“, ще имат много повече хубави емоции, защото знаят езика, имат същата култура, същия манталитет, където са топло приемани, няма дискриминация спрямо тях и всяка минута се убеждават, че сме една кръв.“

Още една цел има управителят на фондация „Българска памет“ – да наложи в ЕС названието „българска азбука“, а не просто кирилица. „На Запад под кирилица обикновено се разбират руските букви. Боря се в европейските структури кирилицата официално да бъде наречена българска и да се обяви, че сред официалните азбуки на ЕС са латинска, гръцка и българска. Като повдигна тази тема във форумите, дори хейтърите млъкват. Защото родолюбието е най-силният обединяващ фактор за цялата нация.“
Тази кауза му дава сили и вяра да работи ентусиазирано буквално, както вече споменахме, от Брюксел до Якоруда. Фондацията на д-р Врабевски „Българска памет“ има офис в родопското градче от 6 години. „Преди това местните жители масово се пишеха турци при преброяванията, а нямат и една турска молекула. Не разбират езика и им липсва вътрешната интуиция към него. С дейността на нашата фондация на последното преброяване 50% от населението се писа българи. Сам частен инвеститор постига такова нещо, а къде е държавата да се противопостави на отбългаряващата пропаганда сред нашите сънародници? Особено в чужбина“, учудва се д-р Врабевски.

 3+19 ДЕЦА
Д-р Врабевски има 3 деца. В демографската криза прави и друга лична инвестиция в раждането на повече българчета. Той е първият голям дарител на фондация „Искам бебе“ и един от тези, благодарение на които фонд „Инвитро“ вече е факт и работи.

„Наистина е голям броят на хората, които искат да имат деца, но им е невъзможно чисто физически, а и не могат да си позволят да платят за инвитро. Затова е чудесно, че има фонд и хиляди двойки вече са минали през него. Горд съм, че съм помогнал да се родят 19 деца“, казва той и сочи икона на стената - подарена му е от ощастливено семейство. На бюрото си държи и тетрадката с десетки благодарствени писма от хора, станали родители с негова помощ.

РОДОЛЮБИЗНЕС
Д-р Врабевски е начело на научноизследователска организация, която работи в 16 държави и е най-голямата в своя сектор в Югоизточна Европа. Тя е и основен спонсор на фондацията. Според лекаря бизнесмен и меценат родолюбието подхранва бизнеса и обратно. В офисите си зад граница предпочита да наема наши сънародници от диаспората.
 „Така България се утвърждава като икономически фактор в живота на тези хора. С инвестицията, първо, се подобрява цялостната им среда. Второ, чрез българска икономическа структура те се включват в проекти, където са в пъти по-добре платени. Това се оценява и международният ни имидж расте“, категоричен е докторът.

БГ РОК
Той е човек със забележителни познания по история, голям размах в мисленето и невероятно разнообразни интереси. Написа и постави на сцена първия български рокмюзикъл - „Синева“, композира музика, пише песни, прави аранжименти, записва албуми с утвърдени имена на световния рок, създаде продуцентска къща и оборудва супермодерно звукозаписно студио. Албумът му с Джон Лоутън влезе в топ 50 на „Класик Рок“ за най-добри на 2012 г. В новия албум пак с Лоутън участват и музиканти от култовата банда „Тото“ - барабанистът Саймън Филипс и вокалистът Джоузеф Уилямс. Но и хобитата, и интересите му подкрепят каузата родолюбие.
 „Всичко, което спечелим от продажбите, ще отиде във фондацията“, заявява д-р Врабевски и обяснява:  „Няма смисъл само да се жалваме от чалгизацията, а да не правим нищо. Без да преча никому, създавам алтернатива – български продукт на световно равнище.
Не може без лични усилия да имаш претенции към средата си. Ако ти се развали тротоарът, оправи го, вместо да чакаш на общината. Нима ще стоиш в мизерията и ще я търпиш, само защото не ти е задължение?! Давай на другите, колкото можеш, защото живот, без да даваш, е вегетация. Успявай, за да добавяш към общия успех!“.

Въпреки колосалните инициативи, в които Врабевски хвърля щедро пари, време и енергия, той е категоричен, че му предстои много работа. Иска поколенията, които идват след него, да живеят в по-добра България. И ако някога децата му го попитат направил ли е нещо за това, да може с чиста съвест да им отговори с „да“.
Това е д-р Милен Врабевски.

До 15 февруари може да гласувате за д-р Милен Врабевски в конкурса „Мъж на годината"
Билет за концерта на Intelligent Music Project на 23 февруари може да купите тук
Вижте тук всички дати от турнето

На тържествена церемония в Брюксел председателят на Европейския парламент Мартин Шулц (вдясно) връчи на д-р Милен Врабевски приза „Европейски гражданин на 2013 г.“


На тържествена церемония в Брюксел председателят на Европейския парламент Мартин Шулц (вдясно) връчи на д-р Милен Врабевски приза „Европейски гражданин на 2013 г.“



Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google