Подкрепете ни!




Здраве1 юли 2017

От хапчето до иглата

След дълги години във фармацевтичния бизнес д-р Христо Симеонов обръща светогледа си и създава модерния Център по нетрадиционна медицина „Ин-ян"



Ако бяхте срещнали преди няколко години д-р Христо Симеонов и му бяхте казали с какво ще се занимава днес, вероятно щеше да ви се усмихне. И не само защото има чудесно чувство за хумор, а и понеже пътят, който е изминал, е впечатляващ и поучителен. 

Д-р Симеонов завършва медицина през 1996 г. В онези смутни времена, когато парите за часове губят стойността си, решава, че няма веднага да се захваща със специализация. Има опит в разпространението на вестници и решава да комбинира двете насоки на развитие. Канят го в известна фармацевтична компания като медицински представител, хваща се уж временно... после работата го увлича. Следват почти 20 години, през които минава по всички стъпки на йерархията, навлизайки дълбоко в тънкостите на фармацевтичния бизнес. „Продавах хапчета. Доста добре познавам механизмите, по които се разпространяват лекарствата, и вярвах в тях. Бях им фен и в живота, с жена ми не се съмнявахме да посегнем към тях, когато се появеше оплакване или някоя от трите ни дъщери се нуждаеше от лечение", спомня си докторът... подчертано в минало време.

Топло/студено

Случката, която преобръща надолу с главата светогледа му що се отнася до медицината, е прясна. В края на 2014-а докторът развива тежък плексит – рамото го боли ужасяващо, не може да вдига ръката си, да носи дори най-леките предмети. Покрай работата има контакти с някои от най-добрите доктори и веднага търси помощ. Обещават му да се оправи бързо, предписват му лечение, което да загрее възпаленото място. Болката обаче не се дава, след седмица докторът пак е при колегите си, те този път решават... да охладят болното място. Уви, успехът е същият - липсва.

Минават празниците, започват делници, а болките не намаляват. В един момент е толкова отчаян, че се сеща за думите на приятелка, която му е препоръчала своя позната – опитен иглотерапевт. Макар да е скептичен, е отчаян и решава да опита. Озовава се в препълнен кабинет, където лекарката „тъче на няколко стана". Стига до него и го пита от какво се оплаква. 
- Плексит – отвръща докторът.
- Не, не те питам каква диагноза са ти сложили в болницата, а какво ти е! – казва иглотерапевтката, а в този момент д-р Симеонов разбира, че тук нещата са различни. Китайската медицина е наука на хилядолетия със своите правила, не се интересува каква диагноза ти е поставена, а каква е симптоматиката на проблема и кое реално го причинява.

Иглата на 
промяната

След малко д-р Симеонов ляга по корем, иглотерапевтката го предупреждава, че леко ще боли, но той не усеща нищо, докато тя поставя иглите си, дебели едва четвърт милиметър. Казва му да не мърда 20 минути, но след малко го засърбява носът, посяга към него... и го пронизва яростна болка през цялото тяло.

Препоръчано му е да идва всеки ден за две седмици и пациентът послушно изпълнява съвета... макар че следва разочарование. Минават 3-4 терапии, а ефект – никакъв. Звучат му доста странно думите на иглотерапевтката, че скоро ще се почувства много зле и после ще се оправи. Все още адепт на конвенционалната медицина, докторът хич не вярва, но няма голям избор и продължава да ходи на процедурите.


Д-р Симеонов показва уреда Nova Diagnostic в управлявания от него Център по нетрадиционна медицина „Ин-ян"

Ужасът започва вечерта след петото ходене – тогава идва така наречената очистителна криза, за която е бил предупреден. В този етап от лечението човек може да изпитва болки по цялото тяло и най-вече там, където и преди е имал травми или болежки. Главата, кръстът, колената мъчат с пълна сила пациента два дни... и изведнъж всички тези болки изчезват. Заедно с тях – и всяка следа от плексита! Нещо повече – по съвет на иглотерапевтката д-р Симеонов е спрял хапчетата за високо кръвно и всички останали лекарства. А хипертонията също е изчезнала, докторът се чувства като прероден благодарение на едно направление, което преди е неглижирал и подценявал.

Довиждане,
болка!

Преди броени дни навърши две години Центърът по нетрадиционна медицина „Ин-ян", чийто управител е д-р Симеонов. След като по нагледен начин лекарят се е уверил във възможностите на акупунктурата, само един разговор е достатъчен, за да предложи на лекарката, която го е спасила, да отворят заедно много по-модерен център, където тя да помага на болните, а той да отговаря за организационната част. 

Нещата се подреждат като в приказка, вече две години центърът е пълен с пациенти, които получават помощ от д-р Емилия Михайлова. Оказва се, че д-р Симеонов е имал късмета да попадне на изключителен професионалист, д-р Михайлова има специалност по педиатрия, а източна медицина е учила в монголската столица Улан Батор при едно от световните светила в това направление – проф. Бадарчин. Започва да практикува акупунктура още през далечната 1991 г., което я прави един от първите и най-опитни специалисти у нас.

Д-р Михайлова помага с иглите си при редица тежки състояния. В първите месеци на центъра д-р Симеонов е на рецепцията и от първо лице се сблъсква с впечатляващи случаи. Мъж с прекаран тежък инсулт буквално е носен на ръце от сина си и снаха си за първите процедури, докато за последните идва сам, без да му е нужен дори бастун. Виждал е и дете в много тежко състояние, което след няколко процедури не може да бъде разпознато.

Като педиатър д-р Михайлова работи и с бебета. И трите дъщери на д-р Симеонов не знаят що е лекарство, а при настинки или по-тежки простуди им помагат безболезнените игли на специалистката по източна медицина. Само при много висока температура тя препоръчва рутинните лекарства, но избягва останалата част от фармацевтичната палитра.

Забоден проблем

Принцип в центъра е, че специалистите се включват в лечението само когато могат да помогнат. Те в никакъв случай не отричат конвенционалните методи, нямат и претенцията, че иглотерапията е панацея. Когато преценят, че пациентът не е за тях, го насочват другаде, без да вземат пари за консултацията.

Тъй като работата е силно изтощаваща, д-р Михайлова приема пациенти само следобед. А за да уплътнят ежедневието на центъра, двамата с управителя започват да търсят и други специалисти. Лечението на зависимости е една от малкото области, в които д-р Михайлова не работи, затова към центъра е привлечена нейна колежка. Доц. Соня Тотева е психиатър, също е учила иглотерапия на Изток и е специализирала в битката със зависимостите. Често идва в центъра, тъй като много хора търсят помощ именно за да се избавят от вредни навици като наркотици, алкохол, пушене или хазарт.

Към центъра постепенно се присъединяват и други специалисти. Често води курсове Елисавета Александрова-Зангелми – мастер по различни енергийни практики – рейки, регресия по метода на медитативно пренасяне и много други. Центърът ще организира и експедиция до най-силните енергийни места в Бразилия, където е живяла Елисавета.

Д-р Симеонов неотдавна е завършил курс и работи с Nova Diagnostic - ултрамодерен руски апарат за биорезонансна диагностика и лечение (подробно за метода - в брой 5/2013). „Принципът му на работа се основава на това, че кожата е най-големият орган в човешкото тяло и върху нея има проекция на всички вътрешни органи. Пациентът стъпва на месингови плочки, хваща два електрода в ръцете си, на челото също се залепват два. Апаратът се пуска през компютъра и прави експресна диагностика. Всеки орган и система има определена работна честота и всяко заболяване, независимо дали е причинено от паразит, вирус или гъбички, я променя. Именно това отчита уредът – моментното състояние на организма и на всеки орган, показва къде има проблем или дали би могъл да се появи. Нещо повече – става ясно доколко организмът има резерв да се излекува сам. Всичко това дава доклиничната диагностика. Основната ни цел е профилактиката", разказва д-р Симеонов.



Без крайности

Казва, че никога не е съжалявал за това, че не е стигнал до практика в конвенционалната медицина. „Защото винаги ми е било много интересно. Сега се занимавам само с центъра. Много рядко пия хапчета, не отивам в крайности с отричане на традиционните начини на лечение, но ги ползвам ограничено. След промяната напълно избягвам антибиотици, въпреки че те са единствените, които дефинитивно лекуват нещо. Всичко друго е поддържаща терапия, която цели да хронифицира заболяването, за да си верен до гроб на фармацевтичните компании. Ако спреш хапчето за кръвно, след 3 дни си с 200 на 150, за холестерола – само след месец ще се върне на изходните нива. Тоест конвенционалната медицина цели да поддържа състоянието с тия хапчета. Тя лекува последствията от заболяването, докато източните доктори търсят причината", допълва разказа за сериозната промяна в светогледа си докторът. 

Днес той е щастлив, че с негова помощ повече българи имат шанса да се докоснат до тези толкова полезни методи на лечение. А другият му извод е повече от ясен – човек никога не знае кога може да бъде приятно изненадан от живота...

Всичко за Центъра по нетрадиционна медицина „Ин-ян": 
www.igloterapia.bg 
www.facebook.com/igloterapia.bg
5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“



.