Подкрепете ни!




Здраве28 август 2017

Боуен срещу болка

Наричана и хомеопатията на мануалната терапия, тази техника е способна на изумителни резултати


Поля Боранска

Авторката е дипломиран боуен терапевт – мастер в Австралийската боуен академия. Член на Управителния съвет на Българската асоциация по боуен терапия и координатор за Северна България. Специализирана е в прилагането на боуен техниката при инфаркт, диабет, болки в кръста, за млади майки и бебета. Други области на нейните интереси са нутрициология и натуропатия по холистичния метод на лечение на Барбара Рен, руската електроимпулсна СКЕНАР терапия, австралийските цветни есенции на Йън Уайт, приложна кинезиология и добре познатата на читателите система „Жим Лам" на Олег Ламикин, използваща биополето на човека.


Истински започваме да живеем, когато разберем защо сме дошли на този свят. При първото ми докосване до боуен техниката разбрах, че съм открила своята мисия. В това да помагам на другите хора да бъдат здрави и щастливи намирам и своето щастие. За мен боуен е истинска революция в алтернативните методи на XXI век, уникална система за лечение и цялостно възстановяване на организма. Ето защо мисля, че е дошло времето тази невероятна практика да стигне до повече хора!


Боуен терапията става известна по света в края на 80-те години. Разработването на техниката започва през 50-те в Австралия от Томас Боуен. Човекът, на когото впоследствие е кръстена, забелязва, че определени движения по тялото имат значим ефект за облекчаването на редица заболявания. След като усъвършенства техниката си, през 1974 г. той обучава първия си ученик – Ози Ренч, който днес е директор на Австралийската боуен академия. Преди да си отиде, Том моли Ози да започне да обучава бъдещи терапевти след неговата смърт. За радост, той изпълнява завета му и така обучението достига и до далечна България.

МАНУАЛНА ХОМЕОПАТИЯ

Неслучайно техниката боуен е наричана „хомеопатията на мануалната терапия". Тя си служи с малки, премерени интервенции на тялото, които го стимулират да се самолекува. Прилагат се нежни движения върху определени места. Терапевтът изпраща сигнали към нервната система върху мускули, сухожилия, нерви, а тялото своевременно отговаря. По време на процедурата има чести и много важни паузи, които позволяват да се активира оздравителният процес. 
Резултатите са забележителни, тъй като тялото продължава да се самолекува през следващите дни след процедурата. Когато правим движение боуен, там, където отместваме, се образува вдлъбнатина, която се пълни с клетъчна течност за 2-3 секунди. След отпускане на мястото се създават солитон вълни (виж речника за термините на стр. 80), които задържат енергията в себе си. 
Всички знаем, че 2/3 от телата ни е вода, затова чрез нея и колагена енергията тръгва по цялото тяло. На един мускул, който е докоснат, са необходими около 90 секунди, за да се върне в първоначалния си вид. Солитон вълната отминава за 2 минути, като това време є е достатъчно, за да задейства целия организъм. Този ефект можем да сравним с явления като цунами.
Техниката помага в облекчаването на много специфични наранявания, остри и хронични здравни проблеми. Тя го прави холистично, използвайки вътрешните оздравителни механизми. Вместо да се фокусира върху отделно оплакване, боуен се обръща към цялото тяло, възстановявайки баланса посредством вегетативната нервна система, която контролира повече от 80% от телесните функции. 



Техниката е подходяща за хора на всяка възраст и във всякакво състояние. Нашето тяло е уникална машина във Вселената. Дори да не го подозираме, ние сме създадени да живеем без болка и притежаваме целия необходим „инструментариум" за самовъзстановяване. Всеки дисбаланс или проблем може да бъде отстранен чрез активиране на собствените ни възстановителни механизми. 
Такъв е и един от случаите в практиката ми: с бебето, което до деветия месец не се обърна в корема на майката за нормално раждане и лекарите бяха категорични, че се налага секцио. Само след две процедури бебето смени позицията си и стана възможно нормалното раждане. И това не е чудо. Боуен работи в синхрон с човешката природа, необходимо е компетентно да се помогне на тялото и резултатите се появяват (още два интересни случая от практиката – вижте вдясно). 

ПРОВОКИРАЙ, ПРЕТЪРКАЛЯЙ

Процедурите при боуен могат да пренастроят тялото да се самолекува, активирайки съответните механизми посредством нервната, ендокринната и други системи в човешкия организъм.
Движенията се правят в основата, на мястото на захващане на мускулите, или по тяхното продължение. Избират се местата, където са рецепторите, информиращи нервната система за степента на напрежение, удължаване или разтягане на мускулно-жилната тъкан. Именно тях стимулираме при „провокативната" и „претъркаляща" част от движението боуен. Вследствие на това се променя дразненето, възприемано от нервната система.
Всички движения, правени около ставата, директно влияят на нейната капсула. Така отново и нервната система получава стимул, за да се нормализира ставната функция. При боуен техниката се стимулира производството на колаген – главния белтък на съединителната тъкан. Всички движения се правят напречно на мускулната тъкан и създават електричен заряд. Боуен действа на нивото на повърхностната тъкан, която обгръща всички части на тялото и се нарича фасция. Тя играе важна роля в мускулната координация, за правилната стойка, общата структурна и функционална цялост. Всички те се влияят негативно, когато фасцията се втвърдява, усуква или дехидратира. Боуен спомага за взаимодействието между фасцията и нервите и по този начин се мобилизират мускулите и сухожилията.



Боуен движението възбужда рефлекси. Те предизвикват реакции във вътрешните органи посредством стимулация на кожата, мускулите и нервите. Много от движенията провокират акупунктурни точки и пресичат два или три меридиана едновременно. Някои процедури активират дренирането на лимфата, като по този начин стимулират имунната система. Често при боуен се инициира детоксикация, която подобрява функциите на тялото на клетъчно ниво. 
Има голяма връзка между фактора на растежа и рака. Ако се прави редовно боуен терапия, рискът от онкологични заболявания е много по малък. Ракът си търси джобове във фасцията, където да се развие, и боуен може да предотврати дори такъв проблем. Отворете сетивата си и опитайте тази впечатляваща техника!

Поля Боранска приема след предварително записване 
София – четвъртък, петък и събота;
Плевен – понеделник и вторник; Троян – неделя.


При какви оплаквания помага

• болки и стягане в горната част на гърба и раменете, гръбначни изкривявания
• скованост във врата и шията
• проблеми в бъбреците и пикочния мехур
• инфекция на пикочните пътища, нощно напикаване
• лимфен застой
• виене на свят
• общ оток
• гръдна болка
• стрес, безсъние
• депресии
• автоимунни заболявания
• проблеми със синусите, алергии
• стимулиране на енергийния поток
• проблеми с дишането, астма и бронхиални симптоми
• мускулно-скелетни проблеми от шийната до лумбалната зона
• системно пренапрежение
• спортни травми, проблеми с колената и глезените
• мигрена, главоболие
• храносмилателни и други стомашно-чревни оплаквания
• облекчаване симптомите при менопауза, безплодие, менструални проблеми
• положително се повлияват множествена склероза, паркинсон, инсулт и инфаркт


Понятията


СОЛИТОН ВЪЛНИ
Те са различни от всички други видове, защото могат да задържат енергията в себе си. Освободени в тялото, създават вибрации, които изчистват резонанса, натрупал се с времето, от токсини, заболявания, травми и емоции. 

ФАСЦИЯ
Тя създава пространство между отделните мускули и мускулни групи, позволявайки оптимално и здравословно движение на течностите към всички тъкани. Това са най-разпространените структури в нашето тяло, изключително богати на неврорецептори, броят им в тях е по-голям, отколкото в кожата. Почти всяко движение боуен се прави на нивото на повърхностната фасция.

ВЕГЕТАТИВНА НЕРВНА СИСТЕМА (ВНС)
Контролира 80% от функциите на тялото и ни поддържа живи. Техниката боуен успява да балансира ВНС, връщайки ни усещането за спокойствие и баланс. Постига се фаза на дълбока релаксация, в която хранителните вещества и течностите се абсорбират, асимилират и доставят до тъканите. Отпадните метаболитни продукти се отстраняват и клетките имат възможност да се регенерират.


Oт практиката


Симо - 24 г.

Имаше трудно установена диагноза от традиционната медицина – множество увеличени мезентерални и параортални лимфни възли с образуване на конгломерати. Изпитваше болки по цялото тяло, мускулите му бяха втвърдени като камък. Родителите му го носеха почти на ръце. Започнахме боуен процедури, по моя препоръка спря приема на млечни продукти и глутен. До четвъртата процедура болки все още имаше, но по-слаби. След петата състоянието се подобри рязко. Периодично правехме изследвания и ехография:
1-о изследване: образуванието е с размери 51х23 мм, левкоцити 19,45 при норма 3,5-10,5;
2-о изследване (след процедури): образуванието е с размери до 35 мм, левкоцити 13;
3-о изследване (след процедури): единични възли до 8 мм, левкоцити 6,7. Гастроентерологът остана изключително впечатлен.

Даниел – 66 г.

Диагнозата му е лимфопролиферативен процес-рецидив. Преди 9 г. е лекуван от лимфом на орофаринкса. След 2 биопсии традиционната медицина не предлага друго освен химиотерапия, която той отказва. Проведох първия курс от 18 процедури и състоянието му вече беше значително по-добро. Направихме почивка от два месеца и отново десет процедури и резултатът беше налице. Последната ехография показа, че няма никакви особености и на двете двойки паротидни и подчелюстни жлези.
5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“