Подкрепете ни!




НаукаМарина Тодорова / 13 юни 2016

Амишите: с каляска и без ток в XXI век

Една доста различна християнска общност, която и днес отрича достиженията на модерния свят



Днес приемаме за нормално да живеем по модерен начин - да караме кола, да снимаме с новия си смартфон, да вечеряме в ресторант. Чак ни е странно да се замислим колко различно е изглеждало ежедневието на бабите и дядовците ни. Но можете ли да си представите, че е възможно да живеете в днешния свят, чието технологично развитие напредва с всеки изминал ден, без да се възползвате от всички екстри и удобства, които той предлага? Живот без телевизия, компютър, без електричество, без цялата съвременна техника, с която сме обградени? Колко от нас биха се върнали десетилетия назад, без да напускат днешния ден, потопявайки се в уникалния свят на амишите - религиозна група, разпространена в 28 американски щата?



Само на няколко километра от големите, шумни, космополитни градове се намират амишките общества, които се разпознават отдалеч и няма с какво да бъдат сбъркани. Въпреки че днес в Европа амишки общности няма, корените им всъщност са именно на стария континент. През XVII век в Швейцария една християнска анабаптистка група, водена от лидера си - Якоб Аман, развива набор от вярвания, които противоречат както на католическата, така и на протестантската църква. Днешните амиши са именно последователите на Аман. Техните предшественици - анабаптистите, са се наричали така, защото отричали кръщението на бебета, според тях то трябвало да бъде само съзнателен избор, направен от възрастен. Тези вярвания принудили анабаптистите да намерят пътя си в Новия свят, тъй като в Европа били неразбирани и преследвани.

Най-лесно ще разпознаете амишите по техния външен вид и стила им на обличане. Женски дрехи са дълги тъмни рокли и забрадка, а мъжете са с тиранти и дълги бради. Тези щрихи символизират амишките ценности - скромност, практичност и посвещаване на християнството. В книгата си „Защо се обличат по този начин?“ Стивън Скот пише: „Облеклото говори… Дрехите на една група от хора издава силата им".  

Амишите говорят и английски, и немски диалект, който има някои сходства с езика на няколко немскоезични групи в днешна Европа. Наричат диалекта си пенсилвански немски или пенсилвански холандски. Акцентите и маниерът на говорене варират при различните общности. Например амишите от Индиана говорят на швейцарски диалект, който се различава доста от този на останалите.  

Уповавайки се на няколко основни принципа - като например да държат на разстояние външния свят и да предпазват семействата си от него, амишите отказват да шофират и изобщо да притежават автомобили. Едно от най-интересните неща, което привлича милиони туристи всяка година към земите им, са двуколките и четириколките, превърнали се в техен характерен символ. Има ги в различни цветове - черни, сиви, кафяви, бели, жълти. Окраската и стилът на двуколката показва принадлежността и идентичността на собственика. 

Не е ли странно да си до такава степен откъснат от модерното? Анди Уйвър от Западен Салем, Охайо разказва: „Радвам се, че не знам всичко, което се случва по света. Някои хора са толкова погълнати от това кой е президент, от политическото злободневие и телевизията. Харесвам близките семейства и простотата, с която сме били отгледани. Обичам конете. Нямам нищо против колите, но ако трябва да избирам между автомобил и моя кон, определено бих предпочел коня"



Чудите се с какво се занимава обществото на амишите? Техните начини за препитание са изключително разнообразни. Едни правят мебели - доста разпространен поминък сред тази група; други са строители, трети се занимават със земеделие.

За амишите успехът не се измерва с пари и известност. За повечето от тях е достатъчно да могат да работят вкъщи и да са със семейството си. 

За разлика от модерните американски семейства, често амишите имат 6-7, понякога дори 9 деца. За тях децата са дар от Бога и по тази причина отхвърлят контрацепцията. За амишката култура важни фактори са послушанието и подчинението. На тези две неща родителите се опитват да научат децата си още от малки. Възпитават ги на принципа на Соломоновата притча: „Който жали пръчката си, мрази сина си". Наказанията, дори физически, са позволени и в училище и вкъщи, за да поддържат търсения ред и поведение. 

По-голямата част от децата напускат училище след 8-и клас. От една страна смятат, че по-високото образование би насърчило у тях идеи, противоречащи на християнските ценности, освен това амишите най-често са занаятчии и земеделци и им е нужно предимно практическо обучение. 

Въпреки своя неприсъщ за XXI век начин на живот, гостите им ги описват като духовити хора с чувство за хумор, които обичат да се забавляват. Докато прекарват време със семействата си, те играят игри, прекарват времето си на открито и организират социални събития. Ловуват, спортуват, играят на карти - също като обикновените хора. Все повече млади момчета и момичета се решават да опитат да водят различен живот и се установяват в големия град. Наскоро нашумя американско телевизионно реалити, което разказва за живота на млади амиши, отделили се от семействата си. За това как се справят с непознати ситуации като работа, първо влюбване, приятелски отношения.

Какво ли бъдеще очаква невероятния и противоречив амишки свят? Дали е застрашен от изчезване заради нежеланието на младите да продължават традициите? Дали амишите ще успеят да запазят нравите, които са градили толкова дълго? Само времето ще покаже… 

Източник

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г. Наука

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г.

Най-ясно звездният спектакъл ще се вижда от Нова Зеландия

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му Наука

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му

Това е едва осмият път, в който такова явление е успешно предсказано

Заснеха растение, което „говори“ със съседа си Наука

Заснеха растение, което „говори“ със съседа си

Учени успяха да разгадаят ефирната комуникационна мрежа между две стръкчета