Подкрепете ни!




ЛюбопитноКатерина Борисова, снимки Здравко Стоименов / 28 юли 2016

Любомир Червенков: Идва второто ни Възраждане

Звездите дават шанс на българите за нов морал; използваме ли възможностите на бушуващата криза, животът ще стане по-хубав



Купете с отстъпка новата книга на Любомир Червенков - „Рождена карта на българския етнос“!

Любомир Червенков е професионален астролог. Интернационална личност: роден е в България, магистър по технически науки от Русия, работи дълги години в Малта, днес живее в Австралия. През 2012-а завършва второ висше образование – педагогика, в престижния австралийски университет ECU. Създател е на първия професионален център по астрология в град Пърт, има редица публикации в австралийската преса, изнася лекции и води курсове по астрология. В България става популярен през 2006 г. със създаването на единствената астрологична карта на българския етнос. През 2010 г. „Кибеа" публикува неговия подробен самоучител „Въведение в западната астрология. Разтълкувайте сами хороскопа си!", а наскоро излезе и новата му книга – „България: Астрологична прогноза за ХХI век". 
Още за него: lubomir.name/bg
(Какви прогнози прави още за България, четете в брой 8/2016 г.)


- Г-н Червенков, каква е прогнозата ви за развитието на България според астрологията? 
- Периодът, в който живеем, е уникален и от историческа, и от астрологична гледна точка. Именно сега, през следващите 10-15 години, в България ще бушува криза в морално-етичните ни норми в държавното ни управление. Това обаче ще ни даде възможност да си изработим нови критерии за морал и право и да ги приложим в обществото, което ще ни позволи да заживеем по-добре.

- Астрологичната прогноза, която давате за България в близките 40 години, е доста мрачна. И изобщо - историята ни от турското робство до днес, с много малки изключения, не е била лека. Защо? Къде сбъркахме? 
- Не разбирам защо да е мрачна? Това е ваше тълкувание. Аз никъде в книгата си не съм използвал тези думи. Вярно е, че се образуват някои отрицателни аспекти между прогресните позиции на планетите, които се появяват в картата на България. Такава е например полуквадратурата между Юпитер и Плутон, която ще е в сила от 2029 до 2055 г. Но в същото време има и положителни аспекти, като например тригона между Сатурн и Асцендента. Той вече действа и ще е в сила до 2056 г. В книгата си описвам както единия астрологичен аспект, така и другия. Но явно българинът се концентрира само върху негативното, а пропуска покрай ушите си позитивното. Това е типично българска черта.
С две думи – чакат ни определени трудности и върху тях, естествено, трябва да се работи, но държавата ни ще оцелее и ще се запази. Подобна оптимистична прогноза не може да се направи за десетки, дори стотици по-малки страни, които в обозримо бъдеще ще се разтворят в бъдещите няколко супердържави и практически ще загубят националната си идентичност, самобитност и право на самоопределение. 

- Четейки книгата ви, непрестанно преформулирах известната мисъл на Джордж Сантаяна: „Тези, които не познават миналото си, са обречени да го повторят" в „Тези, които познават движението на планетите, са обречени да знаят кога историята се повтаря". До каква степен влиянието на небесните тела е неотменимо? 
- И двете мисли са верни и ми харесват. Историята винаги се повтаря. Това се случва задължително всеки път, когато небесните тела застават на предишните си позиции. Например всеки път, когато Слънцето преминава през астрологическия знак Везни, се раждат хора със зодия Везни. Това е една повторяемост. После, когато Слънцето се движи през Скорпион, се раждат Скорпиони. Тези цикли са къси – повтарят се всяка година. Но при по-отдалечените планети има повторяемост например на 12 години – както е с Юпитер, на 30 години - Сатурн, на 84 -  Уран, на 164 - Нептун, и дори на 248 години, както е при Плутон. Историята винаги се повтаря и е свързана с това, че планетите при своя ход неизменно, рано или късно, се завръщат в първоначалните си позиции. 
Друга причина за повторяемостта е ретроградното движение на планетите. Една планета може да се движи напред, после да спре - да стане статична, след това да тръгне назад, пак да спре, да тръгне отново напред. При тези цикли пак има повторяемост, защото планетата може до три пъти да „извърви" една и съща отсечка на зодиака. Така и съответните процеси, които ще се разиграват по това време, ще бъдат подобни. 
Но историята никога не се повтаря по форма, а само по съдържание. Например преди около 130 години българският народ е изживял един светъл период - Възраждането. Тогава Юпитер и Сатурн в нашата астрологична карта са се намирали на определени градуси на зодиака. Изчисленията показват, че към края на XXI век прогресните позиции на тези две планети пак ще се върнат. Тогава ще се изживее второ българско възраждане. Естествено, то ще бъде облечено в нова форма, която да отговаря на условията на бъдещата цивилизация. Но съдържанието на процесите – утвърждаването на българския дух, родолюбието, дарителството, взаимопомощта, себеотрицанието, патриотизмът, колективното изграждане на новото общество, всеотдайността, жертването на личното в името на общото и всичко това, което е съставлявало съдържанието на възрожденските процеси, ще се разиграе повторно, облечено в новата си форма. 

- С какво познаването на астропрофила на България може да ни помогне занапред?
- Именно с това, че ще даде възможност на народа да се развива в хармония с космическите процеси, в които е потопен. Едно е човек да се лута без посока насам-натам, надявайки се, че съдбата ще го изведе до някакъв по-добър край. Така например в наши дни работят много политици и разни парламенти. Едни или други депутати гласуват някакви решения, водейки се от едни или други лични интереси, или пък защото тези решения са им спуснати от горе от някакви задкулисни олигарси. А съвсем друго е да се напредва по съвременен, научно обоснован начин, като човек предварително планира и изчислява траекторията си на движение съобразно космическите влияния и личната му свободна воля. Политическите мъже и жени на бъдещето ще се ръководят от този принцип. Има голяма разлика. Казано е: „Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде."

- Каква е мисията на българите?
- Една от най-важните задачи е именно тази – да въведат Любовта в държавното управление. Това на този етап може да звучи като фикция, но аз уверявам българския читател, че само след 15-20 години обществото сериозно ще се заеме с въплъщаването на тази задача. Ще си начертае сериозен план за конкретно действие през следващите десетилетия и твърдо и неотклонно ще го следва. Но за да стане това, е нужно да се въведе самоуправление от по-широк тип - досегашният пирамидален модел „елит–тълпа" вече няма да върши работа. 
Пред новото обществено устройство ще възникнат сериозни предизвикателства. Например, за да може един колектив да се самоуправлява, е нужно всички членове да разбират от политика, икономика, история, управление и астрология. Без широки познания в тези области е невъзможно да се въведе широко самоуправление. В противен случай пак ще се стигне до заграбване на властта в ръцете на олигархичен, „просветен" елит. Ето в това се състои предизвикателството. Всеки иска да не бъде ограбван и експлоатиран от олигархичния модел, но никой не иска да се занимае със собственото си духовно, икономическо и политическо образование, издигане и поемане на отговорност. А в Древна Гърция е било именно така – всеки свободен гражданин е бил периодично привикван чрез жребий да е и съдия, и съдебен заседател, и съдия-изпълнител, и политик, и кмет, и министър, и какво ли още не. Тоест всички ние, българите, трябва да разбираме по малко от всяка област, за да можем заедно да поемем управлението на държавата в собствените  си ръце. 



Постепенно все повече хора ще узряват за тази идея и ще се подготвят все по-добре за нейното изпълнение. И когато назрее една критична маса от просветени българи, мисията на страната ни ще бъде изпълнена – ще се създаде нов, народностен тип държавно самоуправление, основано на научни, астрологически принципи, където между волята на хората и волята на Бога няма да има разногласия, а водещият принцип ще бъде Любовта. Любовта ще бъде приложена в държавното управление!  

- Вашата книга „България: Астрологична прогноза за ХХI век" проследява връзката на движението на Юпитер и Сатурн с нашата страна. Защо точно тези две планети са важни за нас и как ще повлияят на бъдещето ни? 
- Юпитер управлява морално-ценностната система на етноса, а Сатурн предопределя структурите на държавното му управление. Затова тези два колоса на Слънчевата система са най-важните - едната планета описва вътрешните идеали, стремежи и въжделения, а другата – държавните структури, които придават външна форма на всички тези вътрешни процеси. И уникалното в световен мащаб е това, че прогресните позиции и на двете планети са статични в наше време. Има криза и в двете сфери, а в следващите 10-15 години ще стане преобръщане в посоката на движение и на двете планети. Тоест става въпрос за тотално преразглеждане и поемане по нов път на развитие както в сферата на ценностите ни, така и на държавното управление и устройство. В нито една друга страна досега не се е забелязвал подобен едновременен поврат.  

- Два пъти България е изчезвала като държава при статичен Сатурн. Грози ли ни такава опасност и сега, когато планетата е отново статична?
- Ами това реално вече почти се е случило. Сатурн е статичен от 2005 г. и ще е такъв до 2020 г. В началото на периода България влезе в НАТО, а малко по-късно - в Европейския съюз. Какво се случи междувременно? Съсипана беше икономиката на страната, разбита беше енергетиката, хиляди предприятия и заводи бяха затворени, крупни комбинати като „Кремиковци", кораборемонтни заводи, затворени бяха атомните блокове в „Козлодуй", изчезнаха националните авиолинии, националният киноцентър. За армията да не говорим. За железопътната компания също. Сега страната ни е принуждавана да взема многомилиардни заеми от Европа и да ги изплаща с лихвите. Тоест именно в периода на статичен Сатурн бяха отрязани почти всички стълбове, на които се крепи една държава – енергетика, машиностроене, армия, транспорт. Когато всичко това го няма, държавата реално престава да функционира. Или е марионетен слуга на чужди господари. Така е било в миналото, така е и сега. Историята се повтаря по съдържание, но облечена в нова форма. Преди сме живели по законите на Византийската империя, после - на Османската, а сега сами си пренаписахме законите според така нареченото европейско законодателство. Каква е разликата? По същество няма такава.
Но това, което ме поразява, е, че много от хората са напълно слепи и не забелязват изобщо извършващите се процеси. Или ги забелязват, но не ги анализират правилно в светлината на повтарящите се астрологически цикли. Например те с гордост гледат как пред общини, съдилища и училища редом с българския флаг се развява и този на Европейския съюз. В някои случаи дори на НАТО. Но, питам се, дали с подобна гордост биха гледали, ако до българското се развяваше например и турското знаме? Или пък турски бойни знамена, които са аналог на натовските? Ако отговорът е отрицателен, защо тогава се чувстват толкова горди, че губят националната си идентичност за сметка на така наречените „европейски ценности", които са всъщност законите на Германия и Англия, преведени на български и записани в нормативната ни база едно към едно. 
Хората се заблуждават от обстоятелството, че на политическата карта на света все още има едно петно, на което е написано „България", но всъщност, започвайки от началото на статичния Сатурн, държавните ни структури една по една биват превзети отвътре като с троянски кон. Затова вече няма значение коя политическа партия ще дойде на власт, понеже ги няма основните пилони, на които се крепи една държава – икономическа независимост, собствена енергетика, производство, армия. Вместо това – все по-нарастващи външни дългове, чужди банки, внос на евтини стоки от братските европейски страни, които убиват родното производство, невъзможност за водене на собствена политика, наложителното приемане на „европейски" закони, които са в сериозен ущърб на националните ни интереси и т.н., и т.н... Вече не е нужно вражеска конница да дойде да ни превземе. Това в наши дни, както виждате, може да бъде направено и дистанционно, и то така умело, че народът да не е наясно какво се случва. 

- Юпитер ще се задвижи през 2018 г. Защо промените към добро ще се усетят едва към средата на века?
- Юпитер е навлязъл в статичност от октомври 2012 г. През 2018-а този процес ще достигне кулминация - практически пълна неподвижност, а планетата ще се раздвижи едва през 2023 г. През следващите десетилетия Юпитер ще започне да повтаря градусите, на които се е намирал от 1900 г. до 2018 г. в обратен ред. Първо ще следва обратен преход от около 25 години, след това ще се повторят около 40 години на някакъв обществен строй, който условно можем да наречем „социална държава" и вече към 2080 г. можем да усетим под нова форма това, което е била България в началото на века. Нататък следва второто българско възраждане.  

- В книгата подробно сте описал редица събития от средновековната и възрожденската история. Твърдите например, че Априлското въстание е било възможно благодарение на разположението на Юпитер спрямо Телец. Така не омаловажават ли звездите ролята на самите участници? Не превръща ли астрологията хората в пионки? 
- Както горе, така и долу това, което е било писано да стане, ще стане. За да не бъдат хората пионки, те трябва преди всичко да се развиват духовно, да се стараят да изучават космическите и земните процеси, и едва тогава може да им се даде някакъв ограничен достъп до управлението на собствените им съдбини. На хората много им се иска да вярват, че могат сами да управляват съдбата си, но повечето жестоко се заблуждават и животът ще им го покаже по възможно най-нагледен начин. Все едно да нямаш шофьорска книжка, но да искаш да сядаш зад волана и да си караш където и както си щеш. Рано или късно, ясно как ще се развият нещата. В най-добрия случай ще платиш глоба, а в най-лошия можеш да лишиш други хора от живот или да убиеш себе си. Така че хората сами омаловажават своето участие в историческите процеси, като проявяват немарливост, мързел или нежелание да се образоват и да израстват духовно. Обратното – колкото повече правят това, толкова им се дава възможност за самоуправление.

- Живеете извън България вече 15 г. И все пак има ли причина, стимул, който да мотивира младите да останат в родината ни въпреки тежките години?
- На всеки, който си мисли, че положението в България е много тежко, препоръчвам да си организира една екскурзия до Украйна, по възможност в източните региони. След като се върне в България, ще е убеден, че е попаднал в рая. Ако младите хора си мислят, че в момента, в който пресекат националната ни граница, изведнъж ще се разрешат всичките им проблеми,  жестоко се заблуждават. Имиграцията е всъщност замяна на един с друг тип проблеми. Например, може да отпаднат трудностите с плащането на сметките за ток и парно, но възникват други – да научим езика, традициите и порядките в страната, в която отиваме; да се приспособим към тамошните условия, да се впишем в обстановката и да правим това, което се очаква от нас; да пречупим някои от националните си черти; да съумеем да съхраним полезните, български страни на характера си; да се научим да живеем в среда, логиката на която не разбираме... 
Западните народи са по-богати материално, но много по-бедни духовно. Това се вижда от всички клипове и филми на западната цивилизация, където се възпява единствено материалното благополучие. Но животът не се гради само върху материални ценности. Всъщност те са може би не повече от 10% от всички житейски и човешки ценности. Отивайки на запад и придобивайки тези 10%, трябва да се откажем от останалите 90% - в това число влизат приятелството, близките взаимоотношения, родителите, децата, семейните ценности, връзката със земята, народопсихологията, с всички останали хора, с които влизаме в ежедневен контакт, българската кухня, киселото мляко, шопската салата, виното, избата, семейният дом, липите пред него, кучето, климатът, въздухът и всичко останало, от което сме произлезли, на което сме продукт и ни кара да се наричаме българи. 
Така че за някои млади хора е по-целесъобразно временно да се откажат от част от материалните ценности, за да запазят много други, които не могат да бъдат купени с никакви пари. Още повече че, ако са достатъчно млади, те ще имат възможност да видят страната ни в по-добра светлина след приключване на статичните периоди на Юпитер и Сатурн.

- Кое гарантира точността във вашата методика на прогнозиране? 
- Астрологичните изчисления в наши дни се правят от компютърни програми, които работят с изумителна точност и бързина. Всеки, който прочете моята книга „България – прогноза за XXI век", може сам да се разходи с мен из вековете и да проследи какво се е случило в страната ни във всеки предишен статичен период на Юпитер и Сатурн. После, на базата на тази повторяемост, може сам да си направи заключението дали и при сегашната статичност няма да се повторят по съдържание същият тип процеси...

Публикувано в брой 12/2014 г. 
Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим