Подкрепете ни!




ЛюбопитноСнежана Запрева, снимки „Прознание“ / 2 септември 2016

Виртуалната класна стая

Иновативна платформа дава шанс онлайн да наваксаш пропуснатите уроци с учител на живо, а българчетата в чужбина могат лесно да учат на майчиния си език


Натиснах  „Включи  се", пред мен се появи усмихнато лице и ме попита: „Какво е за теб химията?". Не бяха ми задавали този въпрос, зачудих се какво да отвърна. „Нарисувай мисълта си", помоли ме тогава дамата пред мен... която всъщност беше точно в другия край на София. Така започна моето пътешествие из дебрите на химията във виртуалната класна стая на „Прознание" – с учител онлайн, в жива връзка. Отново съм в училище, макар и виртуално!

За да влезеш във виртуалната класна стая не е нужно нещо по-специално от стандартна регистрация. От всяка географска точка просто натискаш „Включи се" и започваш да трупаш знания. Истинска оживяла мечта на поколения ученици от всяка възраст и с всякакви интереси.

Днес децата са раждат обградени от високи технологии, от съвсем малки се научават да боравят с телефони и компютри. Идеята на виртуалната класна стая е същите тези технологии да се използват по един осмислен начин: с образователна цел. Интерактивният метод на обучение дава възможност на учениците да задават в реално време своите въпроси на преподавателя, превърнал се във водач сред морето от информация, което ги залива всеки ден.

Формулата 

Виртуалната класна стая предлага обучение за деца от предучилищна възраст до 12-и клас по всички предмети, включени в учебната програма, а и извън нея. Цената на всеки курс зависи от броя на часовете, но един онлайн учебен час (40 минути) струва 6 лева. 
Влизайки на сайта proznanie.bg, детето се насочва към предмет, по който усеща затруднение в училище, и се записва на онлайн курс. По предложения график си избира удобен час за уроците. 

Предлагат се два типа курсове: първият е свързан с учебното съдържание и цели да надгражда знанията. Вторият тип е по теми, които не са застъпени в училище, например  лидерски умения - учи децата да презентират себе си, да водят преговори, да се готвят за интервю за работа. 

Суховатите теоретични знания във виртуалната класна стая се представят по интерактивен начин. Учениците са в групи от 6 до 9, като в процеса на работа могат да бъдат разделяни на подгрупи или за част от урока с тях да се работи  индивидуално.
Учителите в „Прознание" преминават специална подготовка. Явяват се на няколко интервюта, полагат психологически изпит и водят пробни уроци, преди да им бъде поверен бъдещият виртуален клас. Последното изпитание е реален урок, в който последната дума има ученикът.   

Фокусът на виртуалната класна стая е върху практиката - анализириане, интерпретиране и дискутиране на зададената тема. По този начин се развиват социалните, комуникативните и аналитичните умения на учениците. Те осмислят взаимовръзките и се научават да прилагат теорията в практика. 

Онлайн обучението дава доста предимства и на родителя, който лесно може да следи прогреса на своето дете, като преглежда архиви от проведените уроци. Самата организация „Прознание" също наблюдава работата, специално звено следи за качеството на преподаване, всеки от преподавателите получава ежеседмични препоръки.

Алтернативен метод

„Виртуалната класна стая е жив организъм, който непрекъснато се надгражда  с подобрения и добавяне на нови инструменти", казва Вероника Рачева, директор „Учебни дейности" в „Прознание".

В един виртуален клас могат да попаднат деца от най-различни точки на света, по този начин те виждат широка палитра от перспективи, начини на мислене и се докосват до различни култури. Според организаторите, интерактивното обучение ангажира вниманието на децата към учебния материал и видимо подобрява успеха им в истинското училище.  

Разбира се, този тип обучение все пак зависи от технологиите и наличието на интернет връзка. Също така изисква спокойна и тиха обстановка у дома, без възрастен в стаята по същото време, защото всичко друго би нарушило концентрацията. Според Вероника голямото предизвикателство за виртуалната класна стая е хората да осъзнаят защо този тип обучение е полезен за децата.

Обичайното дистанционно обучение дава възможност на учениците да изучават дадената на готово теория в удобен момент, на запис. Така обаче няма взаимодействие, обратна връзка между учител и ученик – в точния момент, по конкретния въпрос. А когато неяснотите в урока изчезват, детето  напредва естествено. 

Във виртуалната класна стая уроците се провеждат в жива видео-конферентна връзка, с богат илюстративен материал, за да са ангажирани колкото може повече сетива.  Децата гледат тематични видеа, слушат аудио, ползват визуални примери и после коментират с учителите си. Технологията им позволява да рисуват, да създават текстове заедно или поотделно, да свалят файлове с презентации. Преживяването е част от усвояването на материала.

Бъдеще

В световен план има тенденция все повече да се залага на смесен тип обучение - традиционното преподаване да се комбинира с уроци онлайн. Онлайн обучението е полезно допълнение за децата не само в образователен план, но и в културен. В час по английски например виртуалната класна стая позволява да работят заедно ученици от Англия и България, а лекторът им може да се включи от съвсем различна точка на света. 
Платформата е подходяща и за деца, които дълго време е трябвало да отсъстват от училище, чрез нея бързо могат да наваксат учебния материал. „Платформата е особено подходяща за деца със здравословни проблеми, които отсъстват дълго от училище, тя е техният лъч светлина", допълва Мария Томова, учител в  99 ОБУ „Проф.Василка Томова" и онлайн преподавател в „Прознание".

Виртуалната класна стая е образование от бъдещето. Тя позволява учениците да се учат от своите преподаватели, но и обратното.. Инициативата „Прознание" започва през 2013 г., а две години по-късно идва първият урок. Началото дава малък екип, който е амбициран да изгради онлайн обучението, съобразено с модерните изисквания, с мотивирани и опитни преподаватели, с авторска методика за дистанционно преподаване и с адаптирани за тази цел материали. Създателите, още от самото начало разчитат на обратната връзка от деца и родители, надграждат виртуалната класна стая с  нови инструменти, които улесняват ученето.

Ако ви звучи интересно, опитайте, подарете на детето си един пробен час онлайн. Прознание предлага безплатни демонстрационни уроци за ученици. Ето, вече бие първият звънец... виртуално!


Факти за онлайн обучението
- 74%  от компаниите в световен мащаб използват виртуални класни стаи за обучения според статистиката на Еlearning industry.
- В днешно време 74% от хората използват компютър за онлайн учене според Aurion learning.
- 74,1% от академичните лидери  отбелязват, че резултатите от ученето в онлайн образованието са същите или по-високи от това лице в лице, според проучване на onlinelearningconsortium.

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google