Подкрепете ни!




Любопитно8 април 2015

Живата природа на Източните Родопи

Палитра от картини и звуци


Уникална и завладяваща е природата на този край, с впечатляващите гледки, великолепните природни феномени, редки растения, птици и животни, места с леко загадъчна и екзотична красота и неподправен чар.

Източните Родопи предлагат незабравими преживявания в природните резервати „Боровец" и „Вълчи дол" – разходка покрай стъмни склоновеq прорязани от рекички, наблюдение на богато и уникално биологично разнообразие. Само в „Еленовото стопанство" можете да срещнете елени лопатари, сърни, зубри, тарпани и други бозайници. В местността „Юмрук скала" се намира едно от двете естествени убежища на грабливи птици в Европа, можете да наблюдавате и снимате белоглав и египетски лешояд и сокол скитник. Само тук можете да вземете дар от природата – цветето на Орфей - родопският силивряк, известен с това, че когато бъде изсушен и хербаризиран, и след години пак посаден, отново се съживява и цъфти. И всичко това задно с пътешествие във водите на живописния язовир Студен кладенец.
Потопете се в магията на Източните Родопи, за да разберете защо големият български писател Николай Хайтов я нарича планина с душа.


Природен феномен Вкаменената гора, с. Равен, община Момчилград



Вкаменената гора е разположена близо до с. Равен, в дол, наричан от местните хора „Габъз дере" . До обекта може да се достигне по три маршрута:
- гр. Момчилград – с. Равен, отдалечено от общинския център само на 9 километра по асфалтов път. От Равен може да се продължи с автомобил по пътя към с. Биволяне. След около 5 минути автомобилът се паркира до резерват „Боровец" и оттам пред реката вдясно пеша – 3 км до района на Вкаменената гора;
- гр. Момчилград – с. Татул, преминава се през тракийското светилище, село Татул се намира на 15 км от общинския център по асфалтов път. От Татул се продължава пеша трийсетина минути до Вкаменената гора;
- гр. Момчилград – с. Гургулица, отдалечено на 22 км. шосеен път от общинския център. От с. Гургулица се продължава по поречието на реката 2 км – около 30 минути пеша до Вкаменената гора.

Един уникален природен феномен с вкаменили се около 20 дървета преди 30 милиона години. Заема площ от 7,5 хектара. Най-вероятно преди милиони години тук имало древна гора от времето на терциера, разположена на крайбрежието на море. При започнала силна вулканична дейност гората е била засипана и изгорена от горещата лава. Високата температура овъглила цели дървета или части от тях. В по-късните етапи на вулканична дейност през тези скелети протичали води, носещи със себе си кремъчно вещество, което запълнило кухините. Така се образували вкаменените дървета. В световен мащаб са известни случаи на повалени, погребани и съхранени от вулканични материали дървета. Уникалното в гората край с. Равен е, че те са прави. При някои от тях се е съхранил скелетът, други са запазени до 1,5 м височина при диаметър 4 м В напречното им сечение ясно се отличават дървесните годишни кръгове. 


Природен феномен Каменните гъби, с. Бели пласт, община Кърджали



Обектът е леснодостъпен, намира се край асфалтовия път за Хасково, малко след село Бели пласт. Ограден е и има указателни табели и информационно табло.
Каменните гъби представляват хармонични скални късове с форма на естествени гъби, с розови пънчета и зеленикави гугли. Височината на пънчетата и ширината на гуглите е до 2,5 м. Изваяни са в риолитови вулкани туфи. Туфите, от които са се оформили каменните гъби, също са резултат от интензивна подводна вулканична дейност от времето на палеогена. След оттеглянето на морето и последователното издигане на морското дъно върху тях започнало действието на ерозията. Долният, розов пласт се оказал по-мек и по-лесно се поддавал на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Горният, зеленикав пласт съдържа по-здрави минерали, най-вече вулканично стъкло и по-трудно се изветря. Така в продължение на хилядолетия се е оформила прекрасна композиция от неповторими форми и багри. 

Природен феномен Каменната сватба, с. Зимзелен, община Кърджали
До обекта има маркирана пътека, от Кърджали до с. Зимзелен има редовна автобусна линия и е подходящ за посещение през всеки сезон.
Каменната сватба са изключително красива група от множество каменни пирамиди, напомняща сватбено шествие. Фигурите са изключително разнообразни по форма и размери, като на височина са от 0,5 до над 10 м. Образуваниията са вулкански туфи с риолитов състав на около 35 млн. години. През олигоцена днешните Източни Родопи са били дъно на море. В резултат на чести вулкански взривове, на морското дъно се образували дебели пластове вулканска пепел, примесена с различни късове от разрушаващите се по брега скали. Утайките се уплътнявали бавно и се превръщали в пластове от туфи, в които сега е оформена „Каменната сватба". От съдържанието на минерали  скалите се обагрили в различни цветове – бял, жълт, розов, зелен, ръждивочервен.


Резерват „Вълчи дол", с. Студен кладенец, община Крумовград



Той е единствения резерват със строг режим на охрана в Източни Родопи и е част от Защитена зона „Студен кладенец" и от орнитологично важно място „Студен кладенец". Общата площ на резервата е 774,70 ха.
Обявен е за защитен обект през 1980 г. с цел съхраняване на случайно откритото гнездово находище на белоглави лешояди. В резервата се опазват и местообитания на редки и застрашени птици, както и характерна, слабо засегната от човешката дейност екосистема в Източни Родопи.



В резервата „Вълчи дол" много силно е изразено средиземноморското влияние върху климата, което е дало отражение върху флората и фауната. Растителността е разнообразна, като характерно е присъствието на различни средиземноморски представители. В резервата преобладава храстовидната растителност и вечнозелени храсталаци от средиземноморски тип. Във високите части има широколистни гори, а в ниските билни части са разположени съобщества на люляк. Голямо е видовото разнообразие на растения, редица от които са редки и ендемити. Установени са 413 вида висши растения. Един вид растение е застрашен, а 14 вида са редки, включени в Червената книга на България. Срещат се и 27 вида орхидеи, от които най-красиви са пурпурния салеп и недоразвития лимодорум.



Резерватът се отличава с изключително разнообразие на грабливи птици. Установени са 23 вида, от които 21 са включени в Червената книга на България. Районът е важно място за търсене на храна и почивка на черния лешояд и царския орел.


Пътуването на Списание 8 до Източните Родопи - четете тук.

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google