Подкрепете ни!




ЗдравеГеорги Караманев / 2 май 2012

Изправи гърба!

Българска иновация дава шанс да предотвратим гръбначните деформации при децата


Детето седи на чина час след час, вперило поглед в дъската и учебниците, както всеки ден... Единствената разлика е малко устройство, закрепено  на гърба му, което от време на време извибрира, без да прекъсва ученето. То отчита кога детето се е изкривило и веднага му сигнализира, за да изправи стойката си. Постепенно хлапето си създава навика да държи тялото си изправено, а машинката се включва по-рядко и по-рядко. Детето не се навежда или усуква настрани и подобрява положението си. А неприятните, трудно лечими усложнения и гръбначни изкривявания са предотвратени.

Идеята дошла на изобретателя Кристиян Тахтаков още когато бил студент по кинезотерапия. В един от часовете, докато преподавателите показвали как трябва да се правят упражнения за изправяне на гръбнака, му хрумнало, че проблемът с гръбначните изкривявания е именно в навика. Че когато си свикнал да заемаш неправилна стойка, се създава рефлекс. Той трудно може да бъде победен единствено с упражнения и гимнастика. Нужно е и нещо, което да ти напомня да стоиш изправен и да не се килваш настрани или напред, без да се усетиш.

Кристиян създал първия прототип на апарата си с повече от подръчни средства. Свързал чип от музикална картичка с корда за риболов и така получил неголям апарат, който, сложен на гърба, свири, ако човек се прегърби. Въпреки очевидните несъвършенства на прототипа младият учен защитил дипломната си работа в спортната академия и публикувал резултатите в най-реномираното френско списание за кинезотерапия, което и сега може да се намери в интернет.

Кристиян обаче бил съвсем наясно, че това е само началото. Затова през следващите години работил усърдно. Проектът става част от докторантурата му към Централната лаборатория по биомедицинско инженерство на БАН. Патентован е и му носи златни медали от престижни технически изложения в Брюксел, Казабланка и у нас.

Днес машинката няма почти нищо общо с доста примитивните си прототипи освен принципа на действие. Кордите са заменени с удобни и ергономични ремъци, а музикалната картичка – с миниатюрна електроника. Апаратчето вече е доста по-малко, удобно, а и умно. Започва да сигнализира със звук, глас или вибрация десетина секунди след като човекът е заел неправилна стойка, тъй като често ни се налага да се навеждаме, например за да си завържем обувките. Не се включва при минимални изменения. Все пак не се очаква човек да е 24 часа в стойка „мирно". 

Така могат да се предотвратяват най-честите изкривявания – сколиоза, кифоза (повече за тях - вижте в карето). Нещо друго - ако патологиите вече са се появили, биха могли да се лекуват доста по-успешно в комбинация с кинезотерапия.

Седенето в училище, както и часовете, прекарани пред компютъра, пък правят проблемите все по-чести през последните години. Най-подходящото решение е машинката да се използва от момента, в който детето започне да расте по-бързо – някъде около 12 г., дотогава, когато растежът е завършил – 16 и по-добре 18 г.
Плюс на изобретението е и удобството -  малките много бързо забравят за нещото на гърба си, което е съвсем леко и не пречи. Тахтаков е направил проучване сред деца с умствени затруднения, незрящи и със слухови проблеми, при които корекцията на изкривяванията по принцип е още по-сложна. Резултатите били повече от добри. 
Въпреки че идеята за изобретението е сравнително проста, Кристиян обяснява, че няма точен аналог в света – единствените подобни машини работят на съвсем друг принцип, с миникомпютър, сложни са за боравене. Доскоро и у нас е имало полски еквивалент, който обаче бил скъп, а и улавял само изкривяване на раменете. Това крие риска детето, коригирайки един проблем, да си създаде друг. 

Все още не може да се говори за точна цена, тъй като изобретението не е минало във фаза на производство, но стойността ще е наистина по джоба на всеки.
Мечтата на Кристиян е след време всяко българско дете да бъде предпазено от неприятните проблеми, като му се осигури подобна машинка. Вече има разрешение от Столична община, с което е започнал изпробване на апаратчето сред целеви групи. Проблемът оттук нататък е да се намерят инвеститори, които да повярват в амбициозната идея. 

Според изобретателя й тя би могла да се доразвива. За сигнализиращо устройство в един момент например може да бъде приспособен ненужният мобилен телефон. Достатъчно е да работят частите, издаващи звука и вибрацията. С помощта на прост софтуер джиесемът ще може да записва по колко пъти човек е нарушавал стойката си и в каква посока – полезна информация за лекаря.

Отскоро Кристиян разработва и нов прототип, полезен далеч не само за децата. Устройството е на същия принцип, но по-компактно и се слага на лента върху главата. То, без преувеличение, може да спасява животи, защото сигнализира, когато човек заспи зад волана. Щом главата му клюмне, машинката почва да пищи.  

Лентата може да се ползва и от хората, които работят по цял ден на компютър. Втренчени в магическия екран, често забравяме правилната стойка. А апаратът деликатно напомня кога сме превили врат и рискуваме да прекараме нощта схванати и забравили за съня... Устройството е полезно и при фитнес. Упражненията трябва да  се правят с изправен гръбнак, за да може мускулното натоварване да е разпределено.
Като всяка новост, и тази трудно си пробива път у нас. Изобретателят предложил вариант на машинката на министерството на образованието още през 1999 г., за да започне масова профилактика. „Децата с гръбначни изкривявания стават все повече, а за съжаление не се вземат адекватни мерки" - разказва Кристиян. „Докога хората,  желаещи да бъдат полезни на обществото, ще се игнорират, вместо да бъдат поощрявани от държавата?" - чуди се той. 

Простите неща често са гениални, стана ни ясно за пореден път, след като се запознахме с тази идея. Достатъчно е да изправиш гърба и да вдигнеш поглед...

Видовете деформации

Сколиозата
е деформация на гръбначния стълб, представляваща изкривяване на гръбнака встрани (наляво или надясно). Смята се за най-сериозното от гръбначните изкривявания, тъй като може да доведе до тежки увреди на вътрешните органи и системи. В по-леките стадии има шанс да бъде коригирано с кинезотерапия и спорт (най-вече плуване). При напреднали случаи се препоръчва носенето на корсет, а при тежките - оперативна намеса, при която се поставят постоянни инплантанти, коригиращи деформацията. 

Кифозата 
е деформация на гръбначния стълб, при която гръбнакът е издаден напред и се формира гърбица. При по-леките случаи и  своевременно лечение с методите на кинезотерапията изкривяването може да бъде коригирано, а при тежките се препоръчва корсет или оперативна намеса. 

Кифо-сколиозата
е комбинация от сколиоза и кифоза, т.е., когато гръбначната деформация е едновременно  встрани и напред.
5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“