Подкрепете ни!




НаукаМихаела Ценкова / 9 февруари 2016

Известните цигани

Чарли Чаплин, Рони Ууд и Ерик Кантона са сред знаменитите личности, в чиито вени тече и ромска кръв


„За циганите: да обърнем посоката" - това гласи водещата тема в новия брой на Списание 8. 

Циганин – всеки влага свой смисъл в тази дума, но трябва да си признаем, че нерядко доминира негативното. В следващите редове искаме да ви разкажем накратко историите на някои личности от ромски произход, които имат с какво да допълнят позитивната част от палитрата на нюанси, влагани в термина. 


Фламенко, фламенко


Испанският фолклорен стил фламенко, превърнал се в емблема на страната, се формира сред андалусийските цигани през XVIII век. Дълбоко пеене, страстна китара и огнени стъпки. 



Сред най-великите танцьорки на фламенко е Кармен Амая (1913-1963 г.). „Кралицата на фламенкото", както я наричат, започва кариерата си от ресторантите в Барселона, за да завладее по-късно големите сцени на Париж, Лондон и „Карнеги хол" в Ню Йорк. Легендарната танцьорка от ромски произход е канена лично от Франклин Рузвелт да танцува в Белия дом, а по-късно и от Хари Труман.



Друга знаменита фламенко личност с циганска кръв е Хоакин Кортес (1969 г.). Роденият в Кордоба танцьор става част от Националния балет на Испания и се изявява на сцени като „Метрополитън Опера" и Кремълския дворец в Москва. Като солов изпълнител и хореограф пътува из целия свят със своите спектакли, покорявайки Лондон, Пекин и Токио. През 1999 г. участва в церемонията на наградите „Оскар“, а по-късно, заедно с Алиша Кийс, и при връчването на наградите „Грами“. Талантът му има отглас и в киното, където може да го видим под режисурата на Карлос Саура и Педро Алмодовар.



Майсторът на шестте струни Пако де Лусия (1947-2014 г.) е един от най-известните фламенко китаристи в света. Франсиско Санчес Гомес, както е истинското му име, записва редица албуми, в които смесва ритмите на джаз, салса и поп. Част от може би най-известното китарно трио заедно с Ал ди Меола и Джон Маклафлин, с които записва три албума и обикаля световните сцени. Автор и на филмова музика, като за съвместната му работа със Саура по „Кармен" е номиниран за наградата „Бафта“, а едно от най-известните парчета на Брайън Адамс от романтичната драма „Новият Дон Жуан" е с негово участие.



Отново фламенко, но с френски оттенък – това са групата „Джипси Кингс". „Кралете" са наследници на фамилиите Рейес и Балиардо, които през Гражданската война напускат Испания и се преселват във Франция. Още с първия си едноименен албум успехът на групата е налице, а техните хитове им донасят почетната награда „Грами". „Джипси Кингс" се превръщат в най-известната фламенко румба формация с множество световни турнета.

Ах, този джаз




С Франция е свързан и великият Джанго Райнхарт (1910-1953г.). Роденият в Белгия в семейство на мануши китарист и композитор е създател на изцяло нов стил в джаза – джипси суинг, повлиял на редица музиканти след него. Заедно с цигуларя Стефан Грапели участват в квинтет „Хот клъб дьо Франс", гастролирайки из цяла Европа, а невероятната му техника на свирене го отвежда в Америка по покана на Дюк Елингтън. Самоукият Джанго е автор на едни от най-известните джаз стандарти като тайната на неговите неповтарящи се акорди все още завладява публиката.




Класика в жанра




Самоуки са и музикантите от единствената по рода си филхармония – „100 цигански цигулки“ от Будапеща. Оркестърът е сформиран през 1985 г. и макар без нотни листа пред себе си, изпълнява произведения на Йоханес Брамс, Йохан Щраус - баща и син, Виторио Монти, Чайковски и, разбира се, фолклорна унгарска музика. Невероятните импровизатори се превръщат в национално богатство на Унгария и концертират на големите музикални сцени на света.



Ярък представител в класическата музика от ромски произход е композиторът Янош Бихари (1764-1827 г.). Неговите мелодии са вдъхновявали композитори като Лист, Бетовен и Пабло Сарасате. Унгарският цигулар е автор на 84 произведения и създател на стила „вербункош", от който се счита, че води началото си чардашът. Заедно с неговия оркестър музиката му прозвучава през 1814 г. на Виенския конгрес след Наполеоновите войни.

Балкански ритми




Музикалният калейдоскоп на Източна Европа е силно повлиян от колорита на циганската ритмика. Доайен на Балканите в смесването на фолклорна музика с ромски привкус е певицата Есма Реджепова (1943 г.). Изпълнителката от Македония има 108 сингъла и 20 албума, турнета из САЩ и Европа. Авторката на знаменитото „Чае шукарие" е осиновила заедно със съпруга си 47 деца, на които е осигурила висше музикално образование. Освен с пеенето македонската прима е известна и с благотворителната си дейност, за която два пъти е номинирана за Нобелова награда за мир.



Отново на Балканите, само че в България, изгрява звездата на невероятния кларинетист от ромски произход Иво Папазов – Ибряма (1952 г.). Израснал в семейство на музиканти, бележитият инструменталист започва пътя си, като свири по сватби. Но след като Милчо Левиев го представя на Дюк Елингтън, за него се отварят световните сцени. Ибряма свири в Лондон в „Рони Скот джаз клуб", където някога са се изявявали и „Бийтълс“, а неравноделните тактове завладяват сърцата на музиканти от ранга на Франк Запа. Наричан „свръхестествен гений на кларинета“, българинът печели и Наградата на публиката в гласуването за световна музика на Би Би Си през 2005 г.



Сред известните български музиканти, прочули се по света, е и акордеонистът Ибро Лолов (1932-2015 г.). За своя невероятен талант получава лауреатско звание от Световния музикален фестивал „Сърцето на акордеона" във Франция през 1983 г. Майсторът на акордеона изпълнява темпераментни хора от различни краища на България, които го превръщат в един от ярките образи в инструменталния фолклор.



Няма как, когато говорим за България, да не споменем и  поп-фолк изпълнителя Васил Боянов-Азис (1978 г.). Шоуменът с ромска кръв успява да провокира както българската, така и чуждестранната публика, a последния му хит - „Хабиби", събра над 18 млн. гледания в youtube.


Слово (и) форма




Отново в сферата на изкуството, само че в изящната игра с формата, откриваме друг талант от ромски произход – Васко Василев (1961 г.). Скулпторът се учи да изважда образи от камък в училището в Кунино, по-късно и в Националната академия, а днес живее и твори в САЩ. От 2009 г. е член в някои от най-престижните международни организации в областта на скулптурата като International Sculpture Center, Хамилтън, Ню Йорк и Sculpture Network в Мюнхен. Творбите му са излагани из цяла Европа, САЩ и Япония. Като част от Guild of Creative Art Gallery в Ню Джърси има няколко участия, а по-късно става член и на световноизвестния Metropolitan Museum.



Игра с ритъма, но на думите – това е поетесата от Полша Бронислава Вайс-Папуша (1908-1987 г.). Папуша или „кукла", както я наричат, е една от най-известните поетеси от ромски произход. Стиховете ѝ са вдъхновени от традиционната циганска песен и отразяват съдбата на изстрадалия народ. Нейното слово е магично и земно, колоритно и сродено с природата. Произведенията ѝ са преведени на немски, английски, френски, испански, шведски и италиански, а пъстрата биография на Папуша е отразена в едноименния полски филм от 2013 г., който получава номинация на Международния филмов фестивал в Чикаго, а наградата на журито печели на фестивалите в Истанбул и Карлови Вари.



Известен ром - поет, е и българинът Усин Керим (1928-1983 г.). Талантливият лирик е член на Съюза на българските писатели, а много от негови стихове са преведени на руски, румънски и чешки. Зад гърба си е оставил няколко книги и името си на главен редактор в редица печатни издания. В негова чест е основана литературната награда за поезия "Усин Керим".

Очи чорние


Културата на табора е силно навлязла в богатия музикален свят на Русия. Не един и двама писатели увековечават таланта им в своите литературни, драматични, а по-късно и филмови произведения. През 1931 г. се ражда световноизвестният цигански театър „Ромен". Но, за да не говорим само за музика, нека представим едно име, свързано с науката. 



София Ковалевска (1850-1891 г.) е руски математик, публицист и писател. Тя е първата жена професор в Русия и Северна Европа, като е считана и за първата жена професор по математика в света. В мемоарите си споменава, че нейната баба е от цигански произход. Получава награди на Парижката и Шведска академия на науките за своите научни разработки по математически анализ, механика и астрономия. 

Rock'n...роми




Отриваме личности с ромска кръв и сред световноизвестните рокаджии. С цигански корен, както твърди в редица свои интервюта, е и английският китарист, част от титаните на рока „Ролинг Стоунс" – Рони Ууд (1947 г.). В „Стоунс“ Рони се изявява на ритъм и лийд китара, нерядко и на бас, а редица от парчетата на групата са с негово авторско участие. Освен като член на известната група роденият през 1947 г. майстор на китарата е участвал в редица музикални формации с изпълнители като Джеф Бек, Ерик Клептън, в групата „Faces" с Род Стюарт, както и в множество солови проекти.



Станал известен като фронтмен на постпънк групата „Adam and the Ants", силно повлияна от „Sex Pistols", Стюарт Лесли Годард (1954 г.) също твърди, че коренът му е цигански. Групата получава номинация за наградата „Грами" за най-добър нов изпълнител. След разпада на бандата Адам Ант, какъвто е псевдонимът на английския музикант, започва солова кариера, обикаляйки Европа, САЩ и Австралия. Скандалният изпълнител се изявява и като актьор в английски и американски продукции.

Кинопреглед




Сър Чарлс Спенсър Чаплин (1889-1977 г.) – кралят на комедията и емблема на нямото кино. Макар знаменитостите от популярното в миналото кино без говор да са вече забравени, Чаплин остава в историята с вечните си превъплъщения.„Великият диктатор", „Хлапето" и „Треска за злато" се превръщат в класика, обичана и интерпретирана до днес. Около произхода на неповторимия актьор и режисьор витаят много митове, но в своята автобиография Чаплин разкрива, че неговата баба е наполовин циганка.



С ромска „жилка“ е и актьорът Боб Хоскинс (1942-2014 г.) - от този етнос е неговата баба. Името му се свързва със заглавия като „Бразилия" на Тери Гилиъм, „Враг пред портата" и „Дългият прекрасен петък", където си партнира с Хелън Мирън. През 1987 г. за играта си в криминалната драма „Мона Лиза" печели наградите „Златен глобус" и „Бафта" за най-добър актьор и е номиниран за „Оскар".



От ромски произход е и френският режисьор Тони Гатлиф (1948 г.), родом от Алжир. На световната публика става познат с филма на циганска тематика „Гаджо дило" от 1997 г., а за „Изгнаници" получава наградата за режисура на фестивала в Кан през 2004 г.

Гол!




С киното е обвързан и френският футболист от ромски произход Ерик Кантона (1966 г.). След като напуска терена, големият нападател участва в продукции като „Елизабет" с Кейт Бланшет, „Френски филм" и „ В търсене на Ерик". Футболната кариера на Кантона се свързва главно с „Манчестър Юнайтед", с чиято фланелка играе от 1992 до 1997 г. За „червените дяволи" нападателят отбелязва 64 гола в 143 мача, а за националния отбор на Франция - 20 гола в 40 срещи. През 2004 г. Кантона получава наградата на Висшата лига за най-добър чуждестранен играч на отминалото десетилетие, а ФИФА го нарежда сред 100-те най-велики живи футболисти.



Макар и да не е в класациите за най-добрите играчи в света, българинът Мариян Огнянов (1988 г.), също ром, се превърна в гордост за родния футбол. Младият полузащитник бе първият българин, отбелязал гол за наш тим в Шампионската лига на срещата „Левски“ - „Челси“ през 2006 г.

На ринга




Друг българин - ром, със световен успех в спорта е Ивайло Маринов (1960 г.). Боксьорът в лека категория, роден с името Исмаил Мустафов, печели бронзов медал на летните олимпийски игри в Москва през 1980 г., а осем години по-късно грабва златото на олимпиадата в Сеул. Четирикратен европейски шампион и златен медалист от световното първенство в Мюнхен. Българската федерация по бокс през 2001 г. обявява Ивайло Маринов за най-добър наш боксьор на XX век.



Десетилетия по-рано в Германия изгрява звездата на боксьора Йохан Тролман (1907-1943 г.). Известен още като Рукели или Джипси, Тролман е шампион на Германия в полутежка категория през 1933 г., но е саботиран от нацистите заради своя цигански произход и те го лишават от титлата. Подобно на мнозина от своя етнос, Тролман става жертва на геноцида. Талантливият боксьор умира в концентрационен лагер на 36 години. Неговата трагична съдба е разказана в романа „Циганска раса" на носителя на Нобелова награда за литература Дарио Фо.



Настоящият световен шампион в професионалния бокс в свръхтежка категория – англичанинът Тайсън Фюри (1988 г.), също е от цигански произход, както сам твърди пред медиите. В кариерата си е записал 25 победи на ринга от 25 срещи, а на 28 ноември 2015 г. успява да надвие легендата на бокса Владимир Кличко след 12-рундов двубой.


Танц на въображението 


След тази среща с бележити роми, сигурно ви е направило впечатление, че сред тях много са тези, оставили следа в областта на изкуството, защото то е и синоним на свобода. Най-известните по света цигани са именно тези, чиито професионални успехи са плод на авторското въображение, провокирано от жаждата за приключение, онзи южен полъх, който носят със себе си вихрените табори и звуците на дивната цигулка. В епохата на романтизма желанието за откъсване от реалността кара редица автори да се обръщат към непознатия свят на страстните чергарски племена. Така се раждат редица образи, превърнали се в символ на общността като Пушкиновата Земфира от поемата „Цигани", страстната Кармен от новелата на Проспер Мериме, по-късно претворена в едноименната опера от Жорж Бизе, а в родната литература откриваме ярък женски образ като Йовковата Божура.

След дългата рецитация на списъка от някои значими личности в различни сфери на живота, отново стигаме до извода, че за таланта няма расови ограничения. Границите на интелекта и личните качества не се определят от това към коя етническа група принадлежи човек...
Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше Наука

Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше

40 учени излязоха с декларация да се отнасяме внимателно към насекоми, влечуги и мекотели, за да не нараним чувствата им

Киборгите идват на власт? Наука

Киборгите идват на власт?

Когато хората се правят на богове, мечтите могат да се превърнат в кошмари

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години Наука

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години

Нобелистът Питър Хигс разкри на човечеството как частиците са помогнали за свързването на Вселената

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си