Винаги накисвайте семената от чия преди консумация!
Семената увеличават теглото си до 27 пъти в течност
снимка: iStock
Те могат да увеличат до 27 пъти теглото си, когато се накиснат в течност. През последните няколко години интересът към чия расте главоломно. Любителите на здравословното хранене я слагат в смути, диетични десерти, в кремове с кисело мляко. Уви, не във всички сайтове, предлагащи рецепти с чия, се споменава настойчивата препоръка семената да се употребяват само след накисване. На самите пакети с продукта е указано единствено, че консумацията на семената в сух вид може да предизвиква задавяне, тъй като са твърде ситни. За съжаление има и друга опасност.
Семената от чия са богати на фибри и протеини и са изключително полезни за здравето. Освен че имат високо съдържание на омега-3 мастни киселини, хората ги приемат и като част от различни диети, тъй като те подобряват гликемичния контрол и подобряват тонуса на сърдечно-съдовата система.
Когато към семената се добави вода, те образуват хидрогелна капсула, която абсорбира до 27 пъти теглото си във вода. Това от една страна е предимство - след като се раздуят, семената създават чувството за ситост. Но в конкретния описан случай с 39-годишния пациент, лекарите открили запушване на горната част на хранопровода с бучки гел, образувани от семената, които се били раздули след като човекът изпил чашата с вода.
„Беше гел от тези семена, консистенцията беше подобна на Playdoh – не твърда, но не и течна. Това направи много трудно отстраняването на препятствието – първоначално опитахме да използваме ендоскоп за възрастни... Опитахме се да прокараме масата или гела от семена от чия до стомаха. Но поради консистенцията им, направляването на движението на семената не беше възможно“, разказва водещият автор на последвалата научна публикация д-р Ребека Рол пред wbur.
Това е много рядък случай (първият по рода си докладван), но се препоръчва хората да не ядат семената сухи. Най-добре е да ги оставите да набъбнат напълно в малко течност, преди да ги консумирате.
Още по темата:
Иде ли краят на слънцезащитните кремове?
Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи
Епидемия от киберхондрия
Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза
5 най-полезни билки в България
Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.
Сърцето ни трябва не само за обичане
За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“
Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите
Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им
2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак
В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени
Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото
Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза
Битовата химия е опасна за мозъка
Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания
Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.
Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице
Подагразон: билковият лек при подагра
Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“
Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан
Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите
Болното дебело черво ни състарява преждевременно
Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст
60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота
Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация
Енергийното здраве на дома
Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?
Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения
Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година